Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Slovenian NBA-supertähti Luka Doncic oli rikkomassa huiman olympiaennätyksen – tuli vaihtoon eikä halunnut enää pelata, katso huippuhetket

Luka Doncic oli ällistyttävässä vireessä Slovenian historian ensimmäisessä miesten koripallon olympiaottelussa. Argentiinan päävalmentaja ylisti nuorta supertähteä vuolaasti. Katso huippuhetket jutun kuvaa klikkaamalla!

NBA-tähti Luka Doncicin saapuminen olympialaisten koripalloon oli tyrmäävä: 22-vuotias teki 48 pistettä, kun Slovenia kaatoi Argentiinan 118–100.
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Sloveniassa asuu vain hieman yli kaksi miljoonaa ihmistä. Väkimäärään nähden se on yksi maailman kovimmista palloilumaista.

Esimerkki nähtiin jälleen maanantaina Tokiossa, kun maa aloitti urakkansa miesten koripallossa. Dallas Mavericksia NBA:ssa edustava, vasta 22-vuotias supertähti Luka Doncic järjesti Argentiinaa vastaan show'n joka oli päätyä olympiahistorian kirjoihin.

Slovenia löi Doncicin johdolla Argentiinan korikarkeloissa pistein 118–100. Doncic pussitti jo ensimmäisellä puoliskolla yli 30 pistettä ja oli matkalla brasilialaisen Oscar Schmidtin vuonna 1988 Soulissa tekemään 55 pisteen ottelukohtaiseen ennätykseen.

Kun peliä oli jäljellä neljä minuuttia, Slovenian päävalmentaja Aleksander Sekulic otti Doncicin kuitenkin vaihtoon. Supertähden pistelaskuri pysähtyi 48 pisteeseen. Pelaajaa itseään ennätysjahti ei kiinnosta.

– Ei sillä ole väliä. Jäljellä oli vain muutama minuutti ja olimme jo ratkaisseet pelin. Saimme voiton, ja siksi olemme täällä, Doncic totesi vaatimattomasti Reutersin mukaan.

Slovenialaismediassa on maanantaina ihmetelty, miksei Doncicin annettu pelata peliä loppuun ja rikkoa ennätystä. Takamies Jaka Blazic paljasti slovenialaiselle Ekipa-urheilulehdelle, että muut pelaajat pyysivät valmentajaa laittamaan Doncic takaisin kentälle.

– Luka itse ei halunnut enää palata parketille. Hänen tavoitteensa maajoukkueessa on voittaa, ei tehdä pisteitä, Blazic sanoi.

Luka Doncic oli täysin pitelemätön Argentiinaa vastaan.
Luka Doncic oli Argentiinaa vastaan täysin pitelemätön. Kuva: 2021 Getty Images

Doncic oli vain 18-vuotiaana voittamassa Slovenian paidassa maan ensimmäistä Euroopan mestaruutta vuonna 2017. Tokiossa Slovenia on ensimmäistä kertaa mukana olympiaturnauksessa.

Argentiinan päävalmentaja Sergio Hernandez keskittyi lehdistötilaisuudessa ylistämään Doncicia.

– On vaikea analysoida peliä, kun yksi pelaaja dominoi kaikkea kentälle. Hän selvitti nopeasti, mikä taktiikkamme on. Sitten hän vain tuhosi meidät. Hän teki ensimmäisen kolmen minuutin aikana jo 15 pistettä, Hernandez sanoi.

48 pisteen lisäksi Doncic keräsi Argentiinaa vastaan 11 levypalloa ja antoi viisi koriin johtanutta syöttöä.

– Doncic on maailman paras pelaaja. Jos epäröin aiemmin sanoa tätä, nyt ei enää tarvitse. Oli kunnia pelata häntä vastaan, Hernandez jatkoi.

Slovenia ja Argentiina pelaavat Tokion turnauksen C-lohkossa yhdessä Japanin ja Espanjan kanssa. Turnaus alkoi maanantaina yllätyksellä, kun Ranska kukisti Yhdysvallat.

Slovenian ja Doncicin seuraava ottelu pelataan torstaina Saitamassa. Vastassa on isäntämaa Japani.

Lue myös:

Kova yllätys olympiakoripallossa – Ranska aiheutti USA:lle heti tappion

Suosittelemme sinulle