Hyppää sisältöön

Entinen hiekkaerämaa on nyt Tampereen hienoin liikuntapuisto, joka kerää käyttäjiltään kehuja

Sorsapuiston kentästä Tampere-talon kupeessa on kehkeytynyt ympärivuotinen liikunta-alue. Kesäksi rakennetut koripallo- ja ulkosalibandykentät väistyvät talvella tekojääradalla viilettävien tieltä.

Sorsapuiston liepeille avautui heinäkuun alussa Kalevan liikuntapuisto. Talvella alueelle tehdään tekojäärata. Toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Antti Eintola / Yle.
Kai Pohjanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Sorsapuiston tekojääradan tilalle kesäisen ulkoliikunnan ystäville rakentunut liikuntapuisto avasi porttinsa heinäkuun alussa. Erityisen vilkkaassa käytössä Kalevan liikuntapuistossa ovat olleet joukkueurheiluun sopivat kori- ja salibandykentät.

Tampereen kaupungin liikuntapäällikön Mikko Heinonen kertoo, että varsinaista kävijälaskuria puistossa ei ole, mutta liikkujia alueella riittää käytännössä koko sen aukioloajan aamukahdeksasta iltapuolikymmeneen.

– Kuumimpina hellepäivinä kävijöitä on normaalia vähemmän. Helteillä on tukalaa urheilla eritoten kuumana hohtavan asfaltin päällä, Heinonen toteaa.

Heinäkuun loppupuolen hellepäivän aamuna tamperelaisen Mikko Rapon otsalla helmeilevät hikipisarat. Ne eivät johdu pelkästään auringosta ja lämpöisestä säästä vaan ulkokuntosalitreenistä, joita hän on käynyt loma-aikanaan tekemässä muutamaan otteeseen Kalevan liikuntapuistossa.

– Täällä on todella monipuolisesti erilaisia laitteita, joita voi säädellä oman voimatason mukaan. Tämä on minun tarpeisiini juuri sopiva, mitään erityistä en kyllä jää kaipaamaan, Mikko Rapo kertoo.

Mikko Rapo.
Mikko Rapo pitää kuntalaisille ilmaisia liikuntaharrastusmahdollisuuksia elintärkeinä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Vastaavanlainen ulkokuntosali Tampereelta löytyy myös Ratinan sillan alta, jossa lihaksiaan voi kasvattaa ulkona, mutta auringolta suojassa. Mikko Rapoa ei Sorsapuiston kupeessa kuumuus aamutuimaan vielä haittaa ja aamut ovat ulkokuntosalissa huomattavasti iltapäiviä väljempiä.

Tamperelainen Pasi Kattainen käy Kalevan liikuntapuiston kuntosalilla kolmisen kertaa viikossa. Hänellä on varsin usein treeneissä mukana myös koripallo, mutta heinäkuun viimeinen maanantaiaamu on myös Pasi Kattaisen ensimmäinen työaamu loman jälkeen, joten tänään saavat kyytiä vain lihakset. Hän pitää laitteita suhteellisen helppokäyttöisinä myös aloittelijoille.

– Näissähän on vielä sivuilla noi kuvat, kuinka laitetta käytetään. Muutenhan niissä voisi olla tulkintavaikeuksia ja jos ei muuta niin voi vakoilla, kuinka muut laitteita käyttävät tai kysyä suoraan neuvoa.

Pasi Kattainen treenaa pääosin aamuisin, jolloin laitteisiin ei tarvitse juuri jonotella. Puiston ohikulkiessa hän on todennut, että iltapäivisin ja iltaisin koripallo- ja ulkosalibandykentät ovat täynnä ihmisiä ja myös ulkokuntosalilla riittää kävijöitä.

– Suurista käyttäjämääristä huolimatta paikat ovat pysyneet täällä ehjinä, Pasi Kattainen toteaa.

Pasi Kattainen.
Pasi Kattainen uskoo loman jälkeisen ensimmäisen työpäivän lähtevän paremmin käyntiin Kalevan liikuntapuiston ulkokuntosalitreenin jälkeen. Kuva: Antti Eintola / Yle

Se, että liikuntapuiston tilat ovat käyttäjilleen ilmaisia saa kiitosta molemmilta ulkokuntosalilla hikoilevilta miehiltä.

– Kyllähän se ilmaisuus alentaa kaikille kynnystä lähteä kuntoilemaan ja urheilemaan. Myös raikkaassa ulkoilmassa kuntoilu antaa tälle paikalle lisäarvoa, Pasi Kattainen tuumii.

Arttu Järvelälle liikuntapuisto on uusi tuttavuus. Hän on käynyt aiemmin heittelemässä koripalloa Tammelan koulun pihalla, mutta tyttöystävän vinkistä koripallo ja mies suuntasivat nyt Kalevan liikuntapuistoon. Jo ensisilmäys alueeseen saa urheilulliselta nuorelta mieheltä kehuja.

– Koritelineet on hyvin mallikkaat ja noihin osuu näin amatööritason heittelijänäkin. Kyllä sitä viihtyy, kun on tämmöisiä mahdollisuuksia tässä lähiympäristössä, Arttu Järvelä toteaa.

Arttu Järvelä.
Arttu Järvelä verestää koripallotaitojaan, koska aikoinaan lajiksi tuli valittua jalkapallo. Kuva: Antti Eintola / Yle

Piknik-pöydät ja loikoilutuolit täydentävät liikuntapuiston tarjontaa, mutta ne saavat väistyä syksyn tullen talvilomalle, sillä talvea kohti mentäessä Kalevan liikuntapuisto muuttuu jälleen Sorsapuiston tekojääradaksi.

Suosittelemme sinulle