Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Iranissa vesipulan aiheuttamat mielenosoitukset leviävät – Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät poliisia mielenosoittajien ampumisesta

Ainakin viisi ihmistä on saanut surmansa ja useita loukkaanut viikon jatkuneissa mielenosoituksissa. Ne saivat alkunsa eteläisestä Khuzestanin provinssista, mutta ovat levinneet eri puolille maata ja äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi.

Urmia järvi kuivunut.
Kuivuus koettelee Iranissa sijaitsevaa Urmia-järveä. Kuva: Fatemeh Bahrami / AOP
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Iranissa vesipulan aiheuttamat mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikon ajan.

Ne saivat alkunsa maan eteläosassa sijaitsevasta Khuzestanin provinssista, joka kärsii pahasta kuivuudesta. Sademäärät alueella ovat laskeneet puoleen viime vuodesta, mikä on johtanut toistuviin sähkökatkoihin vesivoimasta riippuvaisessa provinssissa.

Irania koettelee pahin kuivakausi 50 vuoteen, maan energiaministeri Reza Ardakanian sanoi.

Mielenosoitukset ovat viime päivinä levinneet eri puolille maata ja äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi.

Iranin valtiota lähellä olevien uutistoimistojen mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin viisi ihmistä. Mielenosoittajien itsensä mukaan uhrimäärä on suurempi.

Pääkaupunki Teheranissa mielenosoittajat marssivat pääkatu Jomhuri Islami Avenueta pitkin ja kehottivat alueelle tuotuja runsaslukuisia turvallisuusjoukkoja liittymään marssiin.

Useat mielenosoittajista huusivat iskulausetta "kuolema diktaattorille", joka on Iranissa rangaistava rikos.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Iranin turvallisuusjoukkoja kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Sen mukaan poliisit ovat muun muassa ampuneet luodeilla kohti mielenosoittajia.

Myös YK arvostelee Irania mielenosoituksien tukahduttamisesta.

– Ihmisten ampuminen ja pidättäminen vain lisää heidän vihaansa ja epätoivoaan, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi.

Iranin uskonnollinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei on puolustanut mielenosoittajia ja vaatinut viranomaisia korjaamaan vesipulan.

Lisää aiheesta:

New York Times: ‘I Am Thirsty!’ Water Shortages Compound Iran’s Problems

Al-Jazeera: Iran rejects UN rights chief’s ‘accusations’ over water protests

Human Rights Watch: Iran: Deadly Response to Water Protests

Suosittelemme