Hyppää sisältöön

Metsäpalot piinavat Venäjän Karjalaa – Yle seurasi, kuinka vapaaehtoiset auttavat sammutustöissä

Epätavallisen kuuma ja kuiva kesä on ruokkinut Karjalan tasavallassa poikkeuksellisen laajoja maastopaloja. Vapaaehtoisilla on ollut tärkeä rooli niiden tukahduttamisessa.

Metsäpalot piinaavat Karjalan tasavaltaa
Metsäpalot piinaavat Karjalan tasavaltaa

NIELKAMAJÄRVI Kuoppaisen metsätien molempia puolia reunustaa palanut maasto. Siellä täällä savua nousee ilmaan hiljalleen kytevistä pesäkkeistä.

Naapurikylässä elävä metsänvartija Sergei Ipatov kertoo, että samanlainen maisema jatkuu tien varrella yli kymmenen kilometrin matkan. Hän ei ole 30-vuotisen työuransa aikana nähnyt Karjalan metsissä yhtä laajoja paloja kuin kuluvana kesänä.

Metsänvartijana toimiva Sergei Ipatov kiittää vapaaehtoisia heidän panoksestaan palojen sammuttamisessa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

– Poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä on tehnyt paloista aiempaa laajempia ja niiden hallinta on entistä vaikeampaa, Ipatov huomauttaa.

Metsäpalot ovat pakottaneet sulkemaan teitä ja uhanneet asutuskeskuksia. Viime viikolla Naistenjärvellä ihmisiä evakuoitiin väliaikaisesti kodeistaan.

Viime perjantaina venäläinen maastopalo myös levisi rajan yli Suomeen.

Karjalan hätätilaministeriöstä kerrotaan, että tällä hetkellä eri puolilla tasavaltaa on havaittu 22 paloa. Ne ovat levittäytyneet yhteensä yli 11 000 hehtaarin alalle.

Vapaaehtoiset tulleet mukaan sammutustöihin

Karjalan tasavaltaan julistettiin viime viikolla hätätila maastopalojen vuoksi. Naapurialueet ovat lähettäneet apua tasavaltaan, kun sen oma sammutuskalusto ei ole riittänyt palojen hallintaan.

Kuva: Illusia Sarvas / Yle

Myös vapaaehtoisilla on ollut tärkeä rooli palojen tukahduttamisessa. Kuluvana kesänä ensimmäistä kertaa ympäri Karjalaa jopa sadat vapaaehtoiset ovat auttaneet niin palojen havaitsemisessa kuin itse sammutustöissä.

Petroskoilainen Natalja Mazulkova kertoo jääneensä Nielkamajärvelle pystytettyyn vapaaehtoisten leiriin hieman sattumalta.

Mazulkova saapui paikalle vain tuomaan bensaa vesipumppua varten, mutta jäikin huolehtimaan leirin ruokahuollosta. Nyt hän on ollut leirillä jo viikon.

– Teen työtä luonnon hyväksi, mutta olen myös tutustunut moniin mielenkiintoisiin ihmisiin, Mazulkova sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Venäläinen maastopalo levisi rajan yli Suomeen – sammutus Lieksassa kesti tuntikausia

Siperiassa raivoavat ankarat metsäpalot – Savu peitti kymmeniä kaupunkeja

Maastopalot riehuvat helteessä kituuttavassa Siperiassa – Armeija lähetti koneita tuhansien palomiesten avuksi

Suosittelemme sinulle