Hyppää sisältöön

Kunnanhallitus näytti vihreää valoa sienen lahottaman sillan korjausrahoille Virolahdella – nyt odotetaan valtuuston päätöstä

Lahottajasienen kasvustoa havaittiin Virojoen kevyenliikenteen sillassa ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten. Lahovauriot ovat päässeet leviämään myös sillan rakenteisiin, ja korjauskustannukset ovat moninkertaistuneet alkuperäisestä arviosta.

Puusilta
Lahottajasienen vaurioittama puusilta on nykyisin käyttökiellossa Virolahdella. Arkistokuva. Kuva: Virolahden kunta
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahottajasienen vaurioittaman sillan korjausaikeet ovat ottaneet askeleen eteenpäin Virolahdella.

Virolahden kunnanhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle 136 000 euron määrärahan lisäämistä tämän vuoden talousarvioon Virojoen kevyenliikenteen sillan korjausta varten.

Lahottajasienen kasvustoa havaittiin sillassa ensimmäistä kertaa muutama vuosi sitten. Sieni oli lahottanut sillan puista kansilankutusta. Lahovauriot ovat päässeet leviämään myös sillan rakenteisiin, ja korjauskustannukset ovat moninkertaistuneet alkuperäisestä arviosta.

Silta on tällä hetkellä käyttökiellossa.

Valtuusto torppasi rahoituksen kertaalleen

Virolahden kunnanhallitus esitti määrärahan myöntämistä sillan korjaukseen ja rakennuttamiseen jo aiemmin tänä vuonna, mutta kunnanvaltuusto päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun kuntatekniikan lautakuntaan.

Päätöksen perusteluna oli, etteivät suunnitellut korjaukset vastaa tarvetta, ja hyvällä suunnittelulla kustannukset voisivat olla huomattavasti pienemmät. Kuntatekniikan lautakunnan mukaan tämä ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Sillan pääkannatinpalkkeja ei esimerkiksi pystytä korjaamaan, vaan ne on vaihdettava.

Lahonnut siltarakenne
Lahottajasieni on päässyt leviämään sillan rakenteisiin saakka. Arkistokuva. Kuva: Virolahden kunta

Virolahden kunnan mukaan silta on tärkeä reitti varsinkin koululaisille, jotka kulkevat sitä pitkin koulumatkoillaan. Jos silta on käytössä, oppilaat välttyvät ylimääräisiltä teiden ylityksiltä Virojoen keskustassa.

Eri puolilta Suomea on löytynyt noin 40 puusiltaa, jotka ovat vaurioituneet lahottajasienen takia.

Lisää aiheesta:

Sieni syö uusia siltoja siihen tahtiin, että edessä on iso remontti ympäri maata – sillat uusittava samasta puusta: "Korvaajaa ei ole"

Siltoihin iskeneestä sienestä voi tulla Suomelle miljoonien eurojen paukku – "Vastuutahoa on vaikea nimetä"

Suosittelemme sinulle