Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuli tuhosi hylätyn sairaalarakennuksen ullakon Kouvolassa – palomestari: "Raskas ja vaativa sammutettava"

Valkealan entisen psykiatrisen sairaalan tulipalo on saatu sammutettua Kouvolassa. Pelastuslaitos jatkaa palopaikan jälkisammutustöitä ja vartiointia läpi yön. Syttymissyytä päästään selvittämään aikaisintaan keskiviikkona.

paloautoja palopaikalla, taustalla nosturista suihkutetaan vettä talon kytevälle ullakolle
Entinen Valkealan sairaala on ollut pitkään tyhjillään. Kolmikerroksisen rakennuksen ullakko tuhoutui tulipalossa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolassa on sammutettu koko päivä vanhan sairaalarakennuksen ullakolla syttynyttä tulipaloa.

Valkealan sairaala on entinen psykiatrinen sairaala, joka on ollut jo vuosia tyhjillään ja hylättynä.

Kartassa Kouvolan kartta ja tulipalon paikka osoitteessa Sairaalantie 7.
Palopaikka on noin 8 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta ja reilun 2 kilometrin päässä Tykkimäen huvipuistosta. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Iltapäivään mennessä tulipalo on saatu jo pääosin sammutettua, mutta pelastuslaitos jatkaa yhä palopesäkkeiden raivaamista. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta tiistaiaamuna klo 8.33.

– Tämä on ollut raskas ja vaativa sammutettava. Rakennuksessa on kolme kerrosta ja ullakko, ja se ullakko palaa. Sen saavutettavuus oli se haaste. Ratkaisevaksi nousi, että saatiin riitävästi koura-autoja paikalle. Niitä oli kaksi kappaletta, ja niillä päästiin repimään peltikattoa auki ja muuttamaan umpitilan sisäpalo avopaloksi, kertoo palomestari Saku Tauriainen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

palomiehet suihkuttavat vettä nosturista palaneen talon ullakolle
Sammutustöitä tehtiin nostolavalta käsin. Avainasemaan nousivat myös paikalle saadut urakoitsijoiden koura-autot, jotka purkivat palavia kattorakenteita. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tulipaloa sammutettiin nostolavalta, ylhäältä käsin, samaan aikaan kun koura-auto irrotti palavaa rakennetta ja peltikattoa. Sisältäpäin sammuttaminen jäi Tauriaisen mukaan alkuvaiheen lyhyeksi kokeiluksi, koska palo oli voimakas ja ontelotilassa.

Valkealan vanhan psykiatrisen sairaalan ullakolla syttyi tiistaina rakennuspalo. Kymenlaakson pelastuslaitos sammutti suureksi luokiteltua tulipaloa koko päivän. Ilmoitus palosta tehtiin puoli yhdeksän jälkeen aamulla.

Lue lisää: Yle seuraa: Pelastuslaitos sammuttaa suurta rakennuspaloa Kouvolassa – entisen psykiatrisen sairaalan ullakko tulessa

Onnistunut suoritus

Ilmoituksen tulipalosta teki ohikulkija. Pelastuslaitos sai ensitiedon, että kattorakenteista nousee savua. Pian paikalle saavuttuaan palomestari Tauriainen teki arvion, että kyse on suuresta tulipalosta ja paikalle tarvitaan runsaasti yksiköitä.

– Melko nopeasti palo saatiin kuitenkin rauhoittumaan. Korkeita liekkejä ei päästy näkemään kuin ihan muutamia. Siinä mielessä onnistunut suoritus omasta mielestäni, Tauriainen sanoo.

palomiehiä jälkisammutustöissä katolla
Psykiatrinen sairaala muutti Valkealasta Kuusankoskelle vuonna 2006. Aivan viime vuodet sairaalan alueen rakennukset ovat olleet tyhjillään. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tulipalo ei päässyt leviämään ullakkoa laajemmalle. Sammutusvesi pääsi kuitenkin vahingoittamaan jonkin verran myös alempia kerroksia.

Tauriaisen mukaan entisen sairaalan alueelle jää aamuun saakka yksiköitä huolehtimaan jälkivartioinnista.

– Välttämättömät yksiköt jäävät varmistamaan, että kaikki palopesäkkeet ovat varmasti sammuneet, Tauriainen sanoo.

Huonokuntoinen jo ennen tulipaloa

Tulipalon syttymissyytä päästään arvioimaan aikaisintaan huomenna keskiviikkona. Paloalueen syttymiskohta on Tauriaisen mukaan pelastuslaitoksella suurin piirtein haarukoituna.

Tulipalo tuhosi kolmikerroksisen, kivirakenteisen sairaalarakennuksen ullakotilat kokonaan. Sammutusvesi aiheutti jonkin verran lisävahinkoa myös muissa kerroksissa. Rakennus on kooltaan noin 10 000 neliötä.

palomiehet suihkuttavat vettä nosturista palaneen talon ullakolle
Vanhan sairaalan alueelle jää aamuun saakka yksiköitä huolehtimaan jälkivartioinnista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Psykiatrinen sairaala muutti Valkealasta reilun 10 kilometrin päähän Kuusankoskelle jo 15 vuotta sitten. Sen jälkeen vanhan sairaalan tiluksilla on ollut kiinalaisvetoisen yhtiön hyvinvointikeskus, Kouvolan kaupungin päiväkoti ja lyhyen aikaa myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Aivan viime vuosina rakennuksessa tai alueella ei ole ollut mitään toimintaa. Rakennus on tästä johtuen ollut varsin huonossa kunnossa jo ennen tulipaloa.

Huonokuntoisen rakennuksen omistaa Kouvolan kaupunkin mukaan Kiinassa asuva liikemies Yong Tang. Kouvolan kaupunki on yrittänyt saada rakennuksen kunnossapitokehotuksen perille kiinteistön omistajalle englanninkielisin viestein.

– Ongelma on ollut kaikessa tämän asian hoidossa se, että viesteihin ei oikeastaan vastata, kertoo rakennusvalvontapäällikkö Risto Mikkola.

Kouvolan kaupungilla ei ole varmaa tietoa siitä, tavoittavatko viestit ollenkaan rakennuksen omistajaa.

Suosittelemme