Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain kehotus vaihtaa koronatestin analyysimenetelmää sai aikaan kohun – FactCheck.org: koronatietoja ei ole vääristelty

Netissä alkoivat levitä tulkinnat siitä, että osa koronatartunnoista olisikin ollut influenssatartuntoja. FactCheck.org-sivusto osoitti tiedot vääriksi. Päätöksen taustalla on halu saada testeillä esiin koronan lisäksi influenssatartunnat.

Nainen koronatestissä New Yorkissa heinäkuussa 2021. Kuva: Justin Lane / EPA
Petri Burtsoff

Yhdysvalloissa on noussut kohu maan tartuntatautiviraston CDC:n lausunnosta.

CDC kehotti koronavirustestejä analysoivia yhdysvaltalaislaboratorioita (siirryt toiseen palveluun) lopettamaan sen oman RT-PCR-laboratoriotekniikan käyttämisen SARS-CoV-2-koronaviruksen löytämiseen.

Sen sijaan CDC suositteli laboratorioita käyttämään muita markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja.

Tämä sai aikaan mittavan kommenttivyöryn. Sosiaalisessa mediassa levitettiin virheellistä tietoa siitä, että CDC:n mukaan RT-PCR-analyysit eivät ole luotettavia, ja että ne eivät pysty havaitsemaan eroa koronaviruksen ja influenssavirusten välillä.

Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa levinneet julkaisut saivat kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

Annenberg Public Policy Centerin ylläpitämä FactCheck.org-sivusto osoitti kuitenkin nämä tiedot valeuutisiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Sivuston mukaan RT-PCR-testit ovat tiedeyhteisössä laajalti hyväksytty menetelmä koronavirustartuntojen toteamiseen.

Tartuntatautiviraston edustajaa haastatelleen sivuston mukaan viraston päätös liittyy siihen, että sen itse kehittämä PCR-testi löytää näytteistä pelkästään koronaviruksen, ei influenssaviruksia.

Markkinoilla on kuitenkin useita testejä, jotka löytävät molemmat, joten niiden käyttö on tarkoituksenmukaisempaa.

Lue myös:

Yle selvitti: Isot laboratoriot torjuvat THL:n suosittelemat uudet koronatestit – "Lähestytään lantinheittoa tunnistamisen todennäköisyydessä"

Koronasta tuli Yhdysvaltain yleisin kuolinsyy ja siihen on kuollut enemmän väkeä kuin toisessa maailmansodassa – katso tästä keskeisimmät koronagrafiikat

Suosittelemme sinulle