Hyppää sisältöön

Helle aiheutti yllättävän ongelman Suomen juoksijatähdelle jo kotimaassa – Tokiossa mittari näyttää vielä hurjempia lämpöasteita

Suomen yleisurheilijat valmistautuvat kilpailuihin ja totuttelevat aikaeroon Sagan viimeistelyleirillä. Sara Kuivisto, Maria Huntington ja Topi Raitanen vakuuttavat, ettei Tokion helle pelota heitä Dohan MM-kisakokemuksen jälkeen.

Sara Kuiviston tavoitteena on juosta Tokiossa neljä kilpailua. Kuva: Lehtikuva

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Suomalaiset yleisurheilijat valmistautuvat parhaillaan olympialaisiin viimeistelyleirillä Sagan kaupungissa Japanin eteläosassa.

Jokaisen urheilijan keskittyminen on tiukasti tulevaisuudessa odottavissa omissa kilpailusuorituksissa, mutta on heillä kysyttäessä aikaa myös keskustella aina tärkeästä puheenaiheesta: säästä.

800 ja 1 500 metrille Tokiossa starttaava Sara Kuivisto pitää Suomen kulunutta hellekesää optimaalisena valmistautumisena Tokion olosuhteita ajatellen. Japanin helteet eivät Kuivistoa pelota, sillä 29-vuotias porvoolainen on ehtinyt arvokisaurallaan kokea myös rajumpia kilpailuolosuhteita.

– Dohan MM-kilpailut 2019 olivat erinomaista kokemusta näitä olympialaisia ajatellen. Oli hyvä fiilis lähteä tänne, kun tiesi, etteivät olosuhteet voi olla pahemmat kuin Dohassa. Siellä oli ihan karmeaa, mutta tämä on ihan inhimillinen sää, Kuivisto kertoo Yle Urheilulle.

– Qatarissa lämpötila oli kymmenen astetta korkeampi ja ilmankosteuskin kovempi. Sää oli niin älyttömän kuuma ja hiostava.

Vuoden 2019 yleisurheilun MM-kilpailujen aikana koko Dohan Khalifa-stadionia jäähdytettiin valtavalla ilmastointikoneistolla. Kuva: Sven Simon / All Over Press

Kuivisto arvioi, että myös Dohan MM-kilpailujen poikkeuksellisen myöhäinen ajankohta syys-lokakuun taitteessa vaikutti kisojen raskauteen.

– Silloin minulla oli viisi päivää aikaa totutella kuumuuteen sen jälkeen, kun olimme tulleet kisapaikalle kylmästä Suomesta. Se oli rankkaa.

Nyt Suomen helteet ovat antaneet urheilijoille paremman mahdollisuuden totutella kuumuuteen jo kotimaassa. Kisojen aikana päivän ylimpien lämpötilojen odotetaan nousevan Tokiossa hieman yli 30 celsiusasteen eli lähelle kotimaassa koetun kesä-heinäkuun helleputken lämpölukemia.

Kuivisto on asettanut kisojen tavoitteekseen neljä juoksua eli loppukilpailuun pääsemisen molemmilla juoksumatkoilla. Paukkuja on harjoittelussa laitettu ennen kaikkea 800 metrille, mutta myös tonnivitoselle startataan yhtä tosissaan.

Ottelijat turvautuvat viilennyskikkoihin

Kisasuoritusten rasittavuudessa yleisurheilijoiden kärkipaikkaa havittelevat ainakin ottelijat, joiden kilpailusuoritukset jakautuvat kahden kilpailupäivän aikana aamu- ja iltapäiväsessioihin.

Ensimmäisiin olympialaisiinsa seitsenottelussa valmistautuva Maria Huntington uskoo ottelijoiden selviävän haastavista olosuhteista viilennyskonstien avulla.

– Kilpailupäivät on jaettu selkeästi aamun ja illan kilpailuihin. Niiden välissä pääsee viilentymään hyvin, on mahdollisuus käyttää viilennysliiviä ja pyyhkeitä sun muuta. Se ei tule olemaan ongelma, kunhan panostaa siihen, että viilennystaktiikat ovat kunnossa.

Maria Huntington haluaa nauttia ensimmäisistä olympialaisistaan. Kuva: Tomi Hänninen

Myös tamperelaisottelijan mielestä Suomen hellekesä on tarjonnut hyvän valmistautumismahdollisuuden kuumiin oloihin.

– En ole halunnut stressata kuumuudesta, koska alkukauden muutkin kilpailut ovat olleet kuumia.

Huntington kertoo olevansa kiitollinen ja innoissaan keskiviikkona 4. elokuuta koittavasta olympiadebyytistä.

– Haluan oikeasti nauttia tästä. Olen sanonut kaikille, että lupaan hymyillä kentällä ja vilkuttaa kaikille. Tavoitteena on tietysti ennätys, mutta toivon, että kisoista jää hyvä fiilis.

Lämpö hääti Topi Raitasen alppimajasta

Olympialaisiin Pajulahden urheiluopiston alppimajassa valmistautuneelle estejuoksija Topi Raitaselle Suomen hellekesä teki tepposet. Alppimajareissu jäi vajaaksi, kun nukkumisesta yli 30-asteisessa asunnossa ei tullut mitään.

– Leiri meni huonosti, ei oikein mikään toiminut ja tultiin sitten kesken kaiken pois sieltä. Majaan menin heti kesäkuun lopun Romanian reissun jälkeen, viisi päivää ennen Kuortaneen kisaa. Siitä vielä takaisin majaan, mistä kävin juoksemassa Tukholman timanttiliigan ja se oli oikein väsynyttä menoa.

– Huonelämpö oli parhaimmillaan 32 astetta, niin ei palautumisesta tullut oikein mitään. Korkealla ollessa uni helposti heikkenee itsellä ja kun siihen lisää vielä lämmön, niin siinä oli enemmän riskejä kuin voitettavaa. Kun matkustaminen on hankalaa, niin otettiin riski ja mentiin Pajulahteen, mutta nyt se ei toiminut.

– Kilpailukauden sisällä on herkässä, miten kunto kääntyy. Onneksi saatiin siitä vielä tilanne korjattua.

Helteet pilasivat Topi Raitasen alppimajaleirin. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Raitanen lähtee Tokioon luottavaisena omasta kunnostaan, sillä takana on haasteista huolimatta pari viikkoa hyvin sujuneita harjoituksia.

Kaksi viikkoa sitten Helsingin Kisa-Veikkojen juoksija säväytti Joensuun GP-kisoissa juoksemalla 3000 metrillä oman ennätyksensä 7.49,00.

– Joensuusta tuli itseluottamusta. Kesä oli muutoin hieman vaikea, Kuortaneella tuli kaatuminen ja Romaniassa tuli juostua laiska kilpailu. Tiesin, että olen paremmassa kunnossa, kuin miltä tulokset näyttävät.

Myös Raitanen kertoo lämpöön totuttautumisen hoituneen helposti koti-Suomessa. Tokion lämpö ei pelota, kiitos Qatarin vuoden 2019 MM-kilpailujen.

– Dohassa oli huomattavasti tukalammat olosuhteet. Pitkissä harjoituksissa huomaa tottakai täälläkin, että elimistö kuormittuu lämpötilan takia, mutta olosuhteet ovat siedettävät. Oma suoritus kestää sen alle yhdeksän minuuttia, niin ei pitäisi olla haasteita olosuhteiden myötä.

Lue myös:

Sara Kuiviston treenisuoritus Japanin 37 asteen helteessä löi Suomen valmentajaketut ällikällä – “Tämä oli poikkeuksellinen päivä”

Annimari Korte kilpailee Tokiossa jalalla, joka vaatii leikkaushoitoa – "Ei kukaan ajatellut, että voisin juosta olympialaisissa"

Katso Tokion olympialaisten yleisurheilun koko kisaohjelma ja suomalaisten aikataulu

Suosittelemme sinulle