Hyppää sisältöön

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö

Yhdysvaltalaistähti on kulkenut elämässään rankkojen asioiden läpi ja kamppaillut mielenterveytensä kanssa traumojensa vuoksi. Biles päätti keskiviikkona, että hän jättää myös torstain voimistelun neliottelun väliin.

Simone Biles jätti Tokiossa telinevoimistelun joukkuekilpailun kesken ja ilmoitti myös vetäytyvänsä neliottelusta. Kuva: 2021 Fred Lee

Yksi Yhdysvaltojen suurimmista urheilutähdistä ja kaikkien aikojen parhaista voimistelijoista Simone Biles vetäytyi Tokion olympialaisten telinevoimistelun joukkuekilpailusta kesken kisan. 24-vuotias yhdysvaltalainen ennätti kilpailemaan joukkuekilpailussa hypyssä. Hän kuitenkin jätti kilpailun kesken heikon suorituksensa jälkeen, eikä kilpaillut lopuissa lajeissa. Biles seurasi lopun kilpailun kentän laidalla.

Yhdysvaltain voimisteluliitto (USA Gymnastics) tviittasi Bilesin vetäytyneen kilpailusta terveydellisten syiden takia. Biles ilmoitti kisan jälkeen, että kyseessä eivät olleet fyysiset kivut, vaan ongelmat mielenterveyden kanssa.

Keskiviikkona yhdysvaltalaisvoimistelija ilmoitti vetäytyvänsä myös torstaina kilpailtavasta neliottelusta keskittyäkseen mielenterveyteensä.

Tällä hetkellä on epäselvää, pystyykö Biles ylipäänsä enää kilpailemaan Tokion olympialaisissa.

– Minun täytyy tehdä niin kuin on minulle parasta ja keskittyä mielenterveyteeni, eikä vaarantaa terveyttäni ja hyvinvointiani, Biles kommentoi tiistaina kilpailun jälkeen kansainväliselle lehdistölle.

– En vain luota itseeni samalla tavalla kuin ennen. En tiedä johtuuko se vanhenemisesta, mutta olen voimistellessani hermostuneempi. Minulla ei ole niin hauskaa kuin olisin olympialaisissa halunnut minulla olevan. On typerää, että tämä tapahtuu täällä kisoissa, mutta tämän vuoden jälkeen en ole yllättynyt, että kävi näin, kyyneliin murtunut Biles sanoi.

Biles kertoi myöhemmin, että hän oli jo ennen kisaa kamppaillut henkisen jaksamisensa kanssa. Velvollisuudentunto oli lopulta väistynyt henkilökohtaisen hyvinvoinnin edeltä.

– Kamppailin kaikkia niitä demoneja vastaan, jotka huusivat, että "laita ylpeytesi sivuun, sinun on kisattava joukkueesi vuoksi". Lopulta tein sen, mikä on minulle oikein. En halunnut tehdä mitään sellaista, jolla itse pahennan vointiani, hän kuvaili.

Rankka lapsuus ja hyväksikäyttö

Bilesin poisjättäytyminen on suuri uutinen myös voimistelumaailman ulkopuolella. Hän on yksi maailman tunnetuimmista urheilijoista ja tähti, joka ei ole hävinnyt neliottelua yli kahdeksaan vuoteen. Hänellä on 19 kultaa MM-kisoista ja neljä olympiakultaa. Olympiakullat tulivat vuonna 2016 Riossa, hänen ensimmäisissä olympialaisissaan.

Bilesilla on myös erittäin rankka tausta (siirryt toiseen palveluun). Hän eli lapsuutensa 6-vuotiaaksi saakka sisarustensa kanssa huumeita käyttäneen äitinsä huollettavana. Bilesin elämä sai tärkeän positiivisen käänteen kun hänen isovanhempansa adoptoivat hänet ja hänen pikkusiskonsa. Kaksi vanhempaa veljeä adoptoi isän sisko.

– Äiti ruokki katukissaa, mutta ei meitä. Ehkä siksi vihaan kissoja, Biles on aiemmin kertonut esimerkiksi lapsuudestaan Simone Vs. Herself -dokumenttisarjassa.

Hän on myös hyväksikäytön uhri. Biles joutui nuorena osaksi entisen Yhdysvaltojen voimistelumaajoukkueen lääkärin Larry Nassarin harjoittamaa systemaattista hyväksikäyttöä. Nassar käytti vuosikymmeniä hyväkseen lapsia ja nuoria naisvoimistelijoita, joita oli lopulta yhteensä yli 200.

Oikeudenkäynneissä Nassaria vastaan todisti yli 150 naista. Hänet tuomittiin 175 vuoden vankeustuomioon seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Biles kertoi julkisesti kokemastaan hyväksikäytöstä vuonna 2018. Hän on kertonut kärsineensä masennuksesta kokemansa vuoksi. Hänen mukaansa masennusta ruokki erityisesti se, että Yhdysvaltojen voimisteluliitto oli tietoinen hyväksikäytöstä ja salasi Nassarin tekoja. Biles on kertonut, ettei luota vieläkään USA Gymnasticsiin, eikä antaisi oman lapsensa olla mukana liiton toiminnassa.

Biles piti Rion olympialaisten jälkeen kilpailutauon ja pohti tuolloin, tahtoisiko hän enää kilpailla. Hän kertoi myöhemmin The Today Show'n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pyrkivänsä pitämään Nassarin teot voimistelullaan esillä.

– Niin kauan kuin olen täällä, ja vieläpä näkyvästi sosiaalisessa mediassa, voimisteluliiton on tehtävä jotain asialle. Tulin takaisin, koska voimistelu ei ole minulle ainoa tehtävä.

Oma hyvinvointi edellä

Rankat kokemukset ja niiden aiheuttamat traumat ovat jättäneet jälkensä huippu-urheilijaan. Biles kertonut avoimesti myös kokemastaan kiusaamisesta ja ADHD:n vaikutuksesta elämäänsä. Biles kertoi joukkuekilpailun jälkeen, että hän on saanut apua terapiassa käymisestä sekä lääkityksestä.

– Ne molemmat ovat auttaneet minua. Kuitenkin kun kuka tahansa näitä apuja saava joutuu äkillisesti rajua stressiä aiheuttavaan tilanteeseen, sitä pelästyy varmasti, Biles sanoi.

– Näitä tunteita on hyvin hankalaa käsitellä, erityisesti kesken olympialaisten. Meille on tarjolla runsaasti apukeinoja, mutta olen itse sellainen, joka yrittää sitkeillä tilanteen kanssa viimeiseen saakka.

Biles arvioi, että joukkuekilpailun kanssa asiat olisivat voineet mennä paremmin, jollei kaikki olisi ollut tuskallista jo lämmittelystä alkaen. Neljän olympiakullan tähtivoimistelija aikoo nyt ottaa asiat rauhassa ja kuulostella kisojensa jatkamista hetki kerrallaan.

– Otan nyt kisat päivä kerrallaan. Meillä on pieni tauko harjoittelusta (keskiviikkona), joten on todella mukavaa saada myös psyykkinen lepopäivä, Biles totesi.

– Voimistelu ei ole lopulta ainoa asia elämässä. Siinä on niin paljon muutakin tärkeää, niin en ole kovin huolissani tästä kaikesta mitä tapahtui. Yritän latautua seuraavia päiviä varten. Ainoastaan ylpeyteni on kokenut pienen kolhun.

TÄÄLTÄ VOIT HAKEA APUA:

Valtakunnallinen kriisipuhelin (MIELI Suomen Mielenterveys ry) p. 09 2525 0111 avoinna 24/7, ruotsinkielinen linja 09 2525 0112 maanantaisin ja keskiviikkoisin 16–20 sekä tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin 9–13.

Puhelimeen vastaavat kriisityöntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset. Soittaa voi nimettömänä. Puhelu maksaa operaattorin perimän hinnan verran. Lisätietoja: mieli.fi/kriisipuhelin(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Sekasin-chat (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)1229-vuotiaille.

Kärsitkö mielenterveyden häiriöistä ja kaipaat apua? Yle kokosi, mistä apua saa kriisitilanteessa.

Muokattu 28.7.2021 klo 11:10: Tarkennettu tietoja Bilesin lapsuudesta ja kokemuksista. Tarkennettu Nassarin vankeustuomion pituus.

Lue myös:

Kalle Koljonen joutui kovaan kyytiin, Biles vetäytyi myös neliottelun finaalista – Yle seuraa Tokion kisapäivää hetki hetkeltä

Voimistelutähti Biles vetäytyi joukkuekisasta mielenterveyssyistä - "Minun täytyy tehdä niin kuin on minulle parasta"

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Suosittelemme sinulle