Hyppää sisältöön

Teollisuushallin tulipalon sammutustyöt loppusuoralla Lapualla – ei henkilövahinkoja, yritys etsii korvaavia toimitiloja

HelaSteel Oy:n aamuyöllä syttyneen tulipalon sammutustöiden arvellaan päättyvän alkuillasta. Teollisuushallista saatiin pelastettua jonkin verran hitsausyksiköitä. Savunmuodostus palopaikalla on ollut voimakasta.

Savunmuodostus Kelohongantiellä Lapualla on niin voimakasta, että lähellä asuvia kehotetaan sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnit.
Savunmuodostus Kelohongantiellä Lapualla on niin voimakasta, että lähellä asuvia kehotetaan sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnit.
Päivi Rautanen,
Hanne Leiwo,
Tuomo Mäenpää

Lapualla Liuhtarissa syttyi varhain aamulla suuri tulipalo Kelohongantiellä 3 000 neliön teollisuushallissa.

Paikalla oli parhaimmillaan toistakymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Sammutustöiden arveltiin jatkuvan keskiviikon alkuiltaan.

Kattorakenteiden tulipalo aiheutti päivällä runsaasti savua lähialueille.

"Erittäin hankala sammutettava"

Palanut halli oli hitsaukseen ja kokonaistoimituksiin erikoistuneen konepaja HelaSteel Oy:n. Kolmisenkymmentä henkilöä työllistävä yritys tekee metallin alihankintatöitä kansainvälisille yrityksille.

Hallin kattorakenteet paloivat.

Päivystävä pelastuspäällikkö Petri Järvensivu arvioi varhain aamulla, että sammutustöissä voi kestää pitkään.

– Tällä hetkellä puretaan kattorakenteita ja tehdään rajoituslinjoja. Halli on lähellä valtatietä. Yksikköjä on paljon paikalla tekemässä sammutusta, sammutusyksiköitä on neljä ja kaksi nostolavaa. Paljon on paikalla ihmisiä töissä, Järvensivu sanoi aamulla.

Palopaikalla kello 10 aikaan ollut pelastusjohtaja Harri Setälä totesi palon olevan erittäin hankalasti sammutettava.

– Kattorakenteissa on tosi hankala rakenne ja meillä on vaikeuksia saada sitä sammumaan. Siellä on päällekkäisiä rakenteita. Kyllä tässä on työmaata koko päiväksi.

Palavasta hallista saatiin pelastettua muun muassa toistakymmentä hitsauskonetta, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Erikoinen. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Korvaavat tilat haussa

HelaSteel Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Erikoinen kertoo, että tehdashallissa ei ole viime viikkoina tehty töitä, koska henkilökunta on ollut kesälomilla.

Työt oli määrä aloittaa maanantaina. Palaneeseen tehtaaseen ei ole toistaiseksi paluuta, vaan yritys kartoittaa parhaillaan korvaavia tiloja Lapualta ja lähiseudulta.

– Yrityksen riskisuunnitelmassa on jo nostettu esille vaihtoehtoisia tiloja, mutta lisää tarvitaan.

Kimmo Erikoisen mukaan tehtaasta ehdittiin pelastaa aamulla toistakymmentä hitsauskonetta, henkilönostureita ja trukkeja. Yrityksellä on myös raaka-ainetta ulkovarastossa, joka ei ole palanut.

– Alkuun päästään näillä.

Tulipalo sattui pahaan aikaan, sillä yrityksen tilauskanta on tällä hetkellä hyvä.

– Juuri eilen laitoin neljä hitsaajan paikkaa hakuun, mutta nyt ne ovat toistaiseksi jäissä, Kimmo Erikoinen harmittelee.

Ei henkilövahinkoja

Palossa ei ole tapahtunut henkilövahinkoja. Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta kello 5.40 ja paikalle ohjattiin parikymmentä yksikköä Lapualta ja lähialueilta.

Pelastusjohtaja Harri Setälän mukaan hälytyksen teki ohikulkija.

Syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Sitä on yritetty selvittää videolta, jota varhaisaamun tapahtumista on.

– Meillä on kamerakuvaa alkuvaiheesta ja selvittelemme, mitä on tapahtunut. Äsken katsoimme videoita kaistajohtajien kanssa, mutta en osaa syttymissyystä vielä sanoa. Se menee selvitykseen myöhemmin, Setälä sanoo.

Tehdas sijaitsee lähellä valtatie 19:ää.

Lapualla syttyi varhain aamulla suuri tulipalo Kelohongantiellä 3000 neliön teollisuushallissa. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Seuraa täältä Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaan alueelta.

Suosittelemme sinulle