Hyppää sisältöön

Veneilyn ja mökkeilyn suosio kuormittaa saariston jätepisteitä – roskiksia täyttävät niihin kuulumattomat rakennusjätteet

Turunmaan saariston jätehuolto on ollut kovilla vilkkaan kesän aikana. Hankaluuksia tuottavat pitkät välimatkat ja jätepisteiden väärinkäyttö.

Jätepisteissä on mahdollisuus kierrättämiseen. Arkistokuva on kesältä 2020. Kuva: Bengt Östling/Yle

Turunmaan saariston jätehuolto on kuormittunut vilkkaan veneily- ja mökkeilykesän ansiosta.

– Liikkeellä ovat saariston omien asukkaiden ja mökkiläisten lisäksi lähes kaikki, joilla on jonkinlainen vesikulkuneuvo, kuvaa tilannetta Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS) toiminnanjohtaja Aija Kaski.

Lounais-Suomen Jätehuollosta (LSJH) kerrotaan, että vilkkaimmilla paikoilla kuten Kemiönsaaren Rosalassa ja Kasnäsissä tyhjennyskertoja on jouduttu lisäämään. Jätepisteitä lsiivotaan myös ylimääräisillä vuoroilla, kun tieto roskapisteiden viereen jätetyistä roskapusseista saavuttaa jätehuollon.

Jäteastioihin on lisäksi tungettu sinne kuulumatonta rakennusjätettä.

– Rakennusjätteen oikea paikkka on jäteasema, jätepisteet on tarkoitettu polttokelpoisille roskapusseille, sanoo LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

Huhdan mukaan saariston jäteralli helpottuu heti, kun koulut alkavat elokuussa.

– Haasteena jätehuollossa on sen kausiluonteisuus, kiivain aika kestää heinäkuussa pari viikkoa, sanoo Huhta.

Roskat mantereen jätepisteisiin

Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus Roope kerää jätteet niistä pisteistä, joihin ei jäteautolla päästä. Kahdeksan solmun nopeudella kulkeva alus ei Aija Kasken mukaan ehdi tyhjentää jätesäiliöitä sitä mukaa, kun ne täyttyvät

Myös Kaski painottaa, ettei jäteastioihin laiteta muuta kuin talousjätettä.

– Valitettavasti säiliöihin on laitettu peitteitä, kumiveneitä, patjoja ja rakennusjätettä, kuten ikkunanpokia. Ne täyttävät jätepisteen nopeasti ja ovat samalla vaaraelementti jätteitä siirtäville.

Kaski toivoo, että saaristossa liikkuvat kiinnittävät enemmän huomiota roskien loppusijoitukseen.

– Roskien kuljetusta vähentäisi ja nopeuttaisi jo sekin, että roskat viedään mantereella sijaitseviin jätepisteisiin, jolloin ne noutaa jäteauto.

PSS järjestää joka kesä viikon mittaisen erilliskeräyksen, jolloin Roope-alukseen voi tuoda esimerkiksi rakennusjätteitä. Saariston romunkeräyksessä kerättiin tänä vuonna ennätysmäärä jätettä.

Kesällä voimaan tullut merenkulun ympäristönsuojelulaki kiristää venesatamien jätehuoltovelvoitteita. Aiemmin jätehuolto on pitänyt järjestää 50 veneen vierassatamassa, nyt jätehuollon piiriin tulevat 25 veneen satamat.

Lue lisää:

Saaristomerelle iski vuosisadan ruuhka – venepaikkaa jaksetaan odotella tuntikaupalla, vaikka toisessa suunnassa olisi väljää

Suosittelemme sinulle