Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.
Tokion olympialaisissa yksi yleisurheilun kiinnostavimpia suomalaislajeja on naisten 100 metrin aitajuoksu. Lauantaiaamuna kello 4.45 alkaen juostavien alkuerien lähtöviivalla nähdään kaksi suomalaista, Annimari Korte ja Reetta Hurske.
Korte kertoo Yle Urheilulle olympialaisiin valmistautumisen sujuneen hyvin sen jälkeen, kun aituri saapui muiden suomalaisten yleisurheilijoiden seuraksi Sagan viimeistelyleirille.
– Maajoukkueen hieroja Pentti Niemi on saanut jalan joustamaan paremmin, mikä on auttanut myös kipuun. Olen pystynyt tekemään täällä pari hyvää harjoitusta, kun ennen Suomesta lähtöä en pystynyt juurikaan treenaamaan.
Krooninen vasemman takareiden jänteen tulehdus on piinannut Kortetta pitkin kautta. Kauden paras tilastokelpoinen tulos on kesäkuun alussa Turussa juostu 12,91, joka jää lähes kaksi kymmenystä kesän 2019 SE-ajasta 12,72.
Korte kertoo olevansa nyt hyvin helpottunut, ettei jalkavamma ole pilannut täysin uran kenties tähän asti tärkeimpiin kilpailuihin valmistautumista.
– Ei olisi kiva lähteä olympialaisten alkueriin niin, ettei pystyisi juoksemaan täysiä. Nyt uskon, että pystyn hakemaan maksimisuoritusta.
Tokion aitajuoksun kisapaikassa oli kiinni koko kivikova aiturikolmikko Korte – Hurske – Nooralotta Neziri, mutta Nezirin kisareissu jäi tekemättä loukkaantumisen vuoksi. Korte kertoo olevansa kiitollinen lähtöviivalle pääsystä.
– Koko vuosi on ollut selviytymistä edes sen eteen, että pääsen lähtötelineisiin. Jo pelkkä kisaamaan pääseminen tarkoittaa ison tavoitteen saavuttamista.
Ensimmäisiin olympialaisiinsa Korte on asettanut tavoitteekseen välieräpaikan.
– Tällä jalkavammalla, joka vaatii leikkaushoitoa kauden jälkeen, välieriin pääsy olisi huikea suoritus.
Tokion olympialaisia on kuvailtu olympiahistorian erikoisimmiksi kisoiksi. Kortteen mielestä korona-ajan kilpailut eivät kuitenkaan juurikaan eroa tavallisesta kisareissusta.
– Kisamatkat ovat työmatkoja, ei siellä tule muutenkaan lähdettyä hotellilta katsomaan nähtävyyksiä. Siinä mielessä tämä on ollut aika normaali kokemus.
Valmennukselta selvä ohje: nauti
Kortteen yhteistyö espanjalaisvalmentaja Rafael Blanquerin kanssa on muuttunut korona-aikana pitkälti etävalmennussuhteeksi. Korte lähettää "Rafalle" videoita treeneistään ja espanjalainen laatii aiturille harjoitussuunnitelmia, mutta suunnitelmien muuttuessa apua tarvitaan myös lähempää.
– Vamman kanssa on pitänyt joka päivä katsoa, mitä pystyy tekemään. Mikael Ylöstalo on ollut sen takia enemmän mukana ja tehnyt myös ohjelmia, Korte kertoo Yle Urheilulle.
Molemmat valmentajat ovat itsekin osallistuneet kesäolympialaisiin: Blanquer pituushyppyyn Montrealissa 1976 ja Ylöstalo 110 metrin aitoihin Soulissa 1988. Olympiakonkareilta on tullut Kortteelle selkeä neuvo: kisoista pitää muistaa nauttia.
– Rafa muisteli vastikään, mistä lähtökohdista valmennussuhde alkoi kolme vuotta sitten. Silloin tavoitteena oli juosta aidat alle 13,25. Ei kukaan, edes Rafa, ajatellut, että voisin juosta olympialaisissa.
– Rion olympialaisten aikaan urheilu ei kiinnostanut millään tavalla. En pystynyt urheilemaan enkä ajatellut urheilevani enää koskaan. En pystynyt katsomaan kilpailuja lainkaan.
Myös Lontoon olympialaiset menivät aiturilta käytännössä ohi. Piikkarinsa ensimmäistä kertaa naulaan ennen olympialaisia ripustanut Korte kertoo lähinnä hengailleensa kisoissa kavereiden kanssa.
– Hieman erilaiset tunnelmat on nyt. Hienoa olla mukana.
Edit 29.7. klo 03.32: Korjattu naisten pika-aitojen aikataulua Tokion olympialaisissa. Korte ja Hurske kisaavat alkuerissä lauantaina, eivät perjantaina kuten jutussa alun perin luki.
Lue myös: