Hyppää sisältöön

Lomakeskukset hylkivät kylpypaljuja paloturvallisuuden ja vesivahingon riskin vuoksi – pienyrittäjä kehitti paljun, joka sopii myös mökkikylään

Puilla lämmitettävä palju on ei-toivottu, jopa kielletty vekotin lomakylissä. Syyt ovat paljun tuleen ja veteen liittyvissä riskeissä. Paljuille olisi kuitenkin kysyntää, ja tähän rakoon pyrkii Kalle ja Kaarlo Järvelän yritys.

Himospaljut Oy:n toimitusjohtaja Kalle Järvelä tuo kuorma-auton lavalla paljun lomamökin pihaan. Hän tuo ja vie mukanaan myös kuuman veden. Kuva: Outi Parikka/ Yle

Jämsän Himoksen kupeessa asuva Kalle Järvelä istuu itse tuntikausia paljussa ja nauttii sen huomassa niin pirskeistä kuin rauhasta. Mukavasta tyyssijasta alkoi kehittyä bisnesajatus, jota hautomaan tuli myös isä Kaarlo Järvelä. Isä ja poika perustivat Himospaljut-yrityksen.

– Mietimme, mitä voisimme kehittää Himoksen alueelle jotain, mitä siellä ei vielä ole. Ja paljut tuli mieleen, Kalle Järvelä muistelee.

Kaksikko tuumi, että peräkärryllä paikalle vedettävä perinteinen palju ei voi tulla kysymykseen. He tiesivät, että lähes kaikki Suomen lomakylät karttavat niitä.

Pariskunta Carita Koskinen ja Pasi Korpela rentoutuivat Järvelöiden kehittämässä vuokrapaljussa Himoksella. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Vuokrapaljulla porttikielto moneen mökkikohteeseen

Välttelyn syynä on paloturvallisuus ja paljun täytön ja tyhjennyksen riskit. Perinteisessä paljussa vesi lämmitetään altaan vieressä olevassa uunissa puilla. Paljun iso vesimassa lasketaan pois paljusta yleensä maahan.

Lomamökkien pienillä tonteilla paljun vesi voi päätyä mökin rakenteisiin tai turmella pihamaan. Tiiviisti rakennetuissa mökkikylissä ei useinkaan ole tilaa veden tyhjentämiselle.

Esimerkiksi Sappeen lomakylässä Pälkäneellä puulämmitteinen vuokrapalju on kielletty kapistus.

– Mökkiläinen saa käyttöönsä lisämaksua vastaan ainoastaan mökkiin kiinteästi kuuluvan ulkoporealtaan. Päädyimme tähän ratkaisuun siitä syystä, että mökin omistaja ei ole kohdetta rakentaessa tai ostaessa osannut huomioida sitä, että isoja vesimääriä ei voi tuosta vaan laskea luontoon, Sappeen toimitusjohtaja Jouni Poukkanen kertoo.

Ympäri Suomea lomamökkejä välittävä Lomarengas Oy puolestaan edellyttää erillistä lupaa vuokrapaljun tuonnille kohteeseen. Lomarengaskin suosii kiinteitä ulkoporealtaita.

Lomarengas Oy:n hankintajohtaja Marko Säkkinen kertoo, että paljut eivät ole toistaiseksi aiheuttaneet tulipaloja heidän kohteissa.

– Omistaja, joka hankkii mökilleen kiinteän paljun, joutuu varmasti ottamaan kaiken mahdollisen turvallisuusnäkökulman huomioon ennen asennusta.

Avaimet käteen- malli kelpasi Himoslomille

Kalle Järvelän yritys pääsi Himoksen lomakylän sopimusvuokraajaksi kehittämällä toimintamallin, joka on mökin vuokraajalle vaivattomin ja mökin omistajalle riskittömin. Kuva: Outi Parikka/ Yle

Järvelät loivat konseptin, missä asiakas saa paljun tekemättä itse mitään. Palju saapuu kuuma vesi mukanaan ja lähtee vesineen myös pois. Kalle Järvelä lämmittää kotipihansa lämmityskattilalla veden. Sitten hän pumppaa kuuman veden kuorma-auton säiliöön ja nostaa kuorma-auton lavalle kylpytynnyrin.

Paikanpäällä palju laskeutuu nosturilla pihaan. Sitten Järvelä alkaa juoksuttaa lämmintä vettä auton tankista altaaseen ja virittää sähköt altaan veden ylläpitoa varten.

Vuokrauksen päätyttyä hän pumppaa paljun veden kuorma-auton septitankkiin, nostaa nosturilla paljun lavalle ja hurauttaa kotipihalle pesemään ja desifioimaan allasta.

Asiakas pääsee helpolla, mutta vastaavasti yrittäjä saa huhkia tunteja altaansa kanssa.

– Altaan lähtövalmisteluun menee noin tunti. Myös altaan puhdistamiseen menee toinen tunti. Ja sitten vielä kuljetukset kumpaankiin suuntaan, Kalle Järvelä kertoo.

Vuokrauksen jälkeen Kalle Järvelä tyhjentää kuorma-auton septitankkiin paljun vedet. Sitten palju nousee auton lavalle ja lähtee pesuun. Kuva: Outi Parikka/ Yle

Mökkien sähköt ylikuormittuivat

HimosLomat Oy kertoo olevansa tyytyväinen sopimusvuokraajan malliin.

– Se on helppo ja turvallinen asiakkaan ja kiinteistö kannalta. Tavallisen paljun lämmitys vie monesti myös suhteellisen pitkän ajan. Suurin osa HimosLomien asiakkaista majoittuu viikonlopuksi, jolloin iso osa majoitusajasta menisi paljun täyttämiseen, lämmittämiseen ja puhdistamiseen, Anniina Viitanen Himoslomat Oy:stä kertoo.

Kehuista huolimatta vuokrausmallissa ilmeni parantamisen varaa. Paljuveden lämmön ylläpidossa käytetty sähkö tuotti silloin tällöin ongelmia. Mökkien sähköt ylikuormittuivat ja sulakkeet paloivat. Palju on paljon pienempi sähkösyöppö kuin sähkökiuas, mutta yhtäaikainen kuormitus meni joskus yli.

Ylikuormituksen välttämikseksi Himospaljut on alkanut asentaa paljuihinsa öljynpolttimia. Yritys on muuttamassa myös toimintatapaansa sellaiseksi että voi palvella muitakin kuin Himoksen lomakylän asiakkaita.

Sähköpulmien vuoksi paljuyrittäjä kehittää edelleen konseptiaan. Vuokrapaljujen lämmön ylläpito siirtyy sähköstä öljypolttimille. Kuva: Outi Parikka/ Yle

Allas on vuokramökin vetonaula

Lomarengas Oy:n hankintajohtaja Marko Säkkinen kertoo, että paljujen kysyntä on kasvannut siinä määrin, että yritys lisäsi hiljattain verkkokauppaansa hakusanan paljullinen mökki. Säkkisellä ei ole tarkkaa tilastotietoa kysynnän kehityksestä.

Sappeen lomakeskuksesssa, missä vain ulkoporealtaat sallitaan, on huomattu niin ikään vesialtaan lumo.

– Vuokralainen vuokraa lähes poikkeuksetta myös käyttöoikeuden ulkoporealtaaseen, Sappeen matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen kertoo.

Poukkasen mukaan poreallas lisännyt mökin sesonkiaikaa.

– Se on oiva lisä virkistäytymiseen syksyiseen aikaan mökillä.

Toimitusjohtaja Poukkanen myöntää että, altaalliset mökit menevät paremmin kaupaksi kuin altaattomat.

Carita Koskinen ja Pasi Korpela leppoistivat oloaan paljussa. Perheen lapset olivat tällä kertaa muissa touhuissa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Lomakohteissa poreet voittavat poreettoman

Myös Anniina Viitanen Himoslomilta kertoo altaiden viehätysvoimasta.

– Monelle allas on jo olennainen kriteeri mökin valinnassa, eikä siitä olla valmiita joustamaan.

HimosLomat arvio, että paljun tenho on hiipumassa. Mökin omistajat haluavat yhä useammin asentaa paljun sijaan ulkoporealtaan.

Himospaljut Oy:lle on silti riittänyt asiakkaita.

– Festareiden aikaan on aina kysyntäpiikki. Silloin menisi paljuja vaikka kuinka paljon, mutta ei kannata muutaman viikonlopun vuoksi kymmeniä paljuja hankkia lisää, Kalle Järvelä toteaa.

**Lue lisää: **

Paljuhurmos vei alan suurimman valmistajan äärirajoilleen ja johti pörssiyhtiön syliin – “Paljulle ei käy kuten leipäkoneelle”

Suosittelemme sinulle