Hyppää sisältöön

Kiina: Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin jälleenrakentamisessa

Talibanin edustajat ovat vierailulla Kiinassa. Kiina hakee talibaneista liittolaisia uiguuriseparatistien torjumisessa. Äärijärjestön tiedottajan mukaan Taliban ei salli Afganistanin maaperän käyttämistä Kiinaa vastaan.

Sotilas vartioi vuoristossa.
Afganistanilaisen aseryhmän taistelija vartioi aluetta Taliban-kapinallisten varalta Balkhin maakunnassa 11. heinäkuuta 2021. Kuva: Farshad Usyan / AFP
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan mukaan äärijärjestö Talibanilla on merkittävä rooli Afganistanin sodan lopettamisessa ja maan jälleenrakentamisessa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi asiasta keskiviikkona maassa vieraileville Talibanin edustajille. Yhdeksän Talibanin edustajaa tapasi Kiinan ulkoministeri Wang Yin Tianjinin kaupungissa.

Talibanin tiedottajan mukaan osapuolet keskustelivat Afganistanin rauhanprosessista ja turvallisuusasioista. Islamistinen Taliban taistelee Afganistanin hallitusta vastaan.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Wang sanoi toivovansa, että Taliban puuttuisi Itä-Turkmenistanin islamilaisen liikkeen toimintaan, jota Kiina pitää uhkana kansalliselle turvallisuudelleen.

Itä-Turkmenistanin islamilainen liike on uiguurien separatistiryhmä, joka toimii Xinjiangin alueella Kiinan länsiosassa. Kiinan väittää, että ryhmän tavoitteena on itsenäinen Xinjiang.

Kiinalla ja Afganistanilla on vajaat 80 kilometriä yhteistä rajaa vaikeakulkuisella alueella vuoristossa. Kiina pelkää, että uiguuriseparatistit voisivat toimia Kiinaa vastaan Afganistanin puolelta.

Taliban lupasi estää separatistien toimintaa

Talibanin tiedottajan Mohammed Naeemin mukaan järjestön valtuuskunta vakuutti Kiinalle, että Taliban ei salli kenenkään käyttää Afganistanin maaperää Kiinaa vastaan.

Naeemin mukaan Kiina puolestaan lupasi, että se ei puutu Afganistanin sisäisiin asioihin, vaan pyrkii auttamaan ongelmien ratkaisussa.

Talibanin vierailun Kiinassa arvioidaan vahvistavan äärijärjestön asemaa herkkään aikaan, jolloin väkivalta lisääntyy Afganistanissa. Uutistoimisto AP:n mukaan vierailu on osoitus siitä, että Kiinan ja Talibanin välit ovat lämpenemässä.

Yhdysvaltain johtama liittouma on vetämässä joukkojaan pois Afganistanista. Samaan aikaan Taliban on vallannut alueita hallitukselta ja saartanut maakuntien pääkaupunkeja.

Järjestöllä on poliittinen toimisto Qatarissa, jonka kautta käydään rauhanneuvotteluja Talibanin ja Afganistanin hallituksen välillä. Tässä kuussa Taliban lähetti edustajiaan Iraniin, jossa he tapasivat Afganistanin hallituksen edustajia.

Lue lisää:

Taliban valtaa taas alaa Afganistanissa, naiset kertovat hirveistä kokemuksistaan: "Minua on uhkailtu, että Taliban tulee ja tappaa minut"

Äärijärjestö Taliban on vallannut tärkeän rajanylityspaikan Afganistanin ja Iranin välillä

Biden: Afganistanin operaatio päättyy elokuun lopussa ja afgaanitulkit evakuoidaan

Taliban on vallannut Afganistanissa nopeasti jo kymmeniä alueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen

Suosittelemme sinulle