Monsuunisateiden aiheuttamat tulvat iskivät Myanmariin samalla, kun maan koronatilanne on riistäytymässä käsistä.
Sadat ihmiset ovat joutuneet jättämään tulvien alle jääneet kotinsa, ja sairaaloita on jouduttu evakuoimaan.
Erityisesti Karenin osavaltioon iskeneistä rankkasateista on kärsitty noin 500 asutuskeskuksessa Thaimaan raja-alueiden läheisyydessä, maan mediatiedot kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Nämä suuren osan Itä-Myanmarista vallanneet tulvat ovat paikoin pahimmat vuosiin, ja ne aiheuttavat lisää kurjuutta jo ennestään korona-aallosta kärsiville ihmisille ympäri maata, osastojohtaja Joy Singhal Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitosta kertoo Reutersille.
Tartuntamäärät nousseet dramaattisesti
Noin 54 miljoonan asukkaan Myanmarissa eli entisessä Burmassa todettiin keskiviikkona lähes 5000 uutta tartuntaa ja 365 koronataudin aiheuttamaa kuolemaa.
Tartuntojen määrä alkoi Reutersin datan mukaan kasvaa dramaattisesti kesäkuussa. Helmikuun alun ja toukokuun lopun välillä päivittäiset tartunnat ovat toisinaan laskeneet jopa alle kymmeneen, mutta 28. kesäkuuta uusia tartuntoja oli jo yli tuhat. Määrä on kasvanut tasaisesti koko kesän ajan.
Koronatestaus romahti maassa helmikuun sotilasvallankaappauksen jälkeen. Testausta ja tartunnoista raportointia on kuitenkin saatu viime viikkoina jälleen käynnistettyä. Tartuntaluvut ovat joka tapauksessa huomattavia verrattuna sotilasvallankaappausta edeltäviin lukuihin – kovimmat päivittäiset tartuntapiikit nähtiin lokakuussa (runsaat 2 100 tartuntaa) ja marraskuussa (runsaat 1 700 tartuntaa).
Terveydenhuolto on pitkälti romahtanut, ja sairaalat kärsivät erityisesti happipulasta.
Maan väestöstä on rokotettu vain noin 3,2 prosenttia.
Hyväntekeväisyysjärjestöt kertoivat uutistoimisto AP:lle heinäkuun puolivälissä, että koronatautiin kuolee maan kaupungeissa niin paljon ihmisiä, että krematoriot ovat ruuhkautuneet ja hautajaisten järjestäminen on vaikeutunut.
Koronavirus on levinnyt myös esimerkiksi Inseinin vankilassa maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa. Vankilassa on pidätettynä useita oppositiopoliitikkoja, mukaanlukien Myanmarin syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin asianajaja U Nyan Win, joka kuoli vankilassa saamaansa koronatautiin viime viikolla.
Lääkärit joutuvat työskentelemään salassa
– Koronatapausten räjähtävä kasvu deltavariantteineen, terveydenhuollon romahtaminen ja kansalaisten syvä epäluulo kaikkea sotilasjunttaan liittyvää kohtaan muodostavat täydelliset katastrofin ainekset, YK:n Myanmar-asiantuntija Tom Andrews kertoo uutistoimisto AP:lle maan tilanteesta.
Myanmarin poliittinen tilanne on vaikeuttanut pandemianhoitoa merkittävästi.
Sotilasjuntta on pidättänyt koronapotilaita hoitaneita lääkäreitä, jotka ovat osoittaneet tukeaan hallinnon vastaisille mielenosoituksille. Useat lääkärit kieltäytyvät protestina sotilashallinnolle työskentelemästä valtion sairaaloissa, ja joutuvat hoitamaan potilaita maan alla väkivallan ja pidätysten uhan vuoksi, brittilehti_The Guardian_ kirjoittaa.
Andrews kommentoi The Guardianille, että poliittinen tilanne voi tehdä Myanmarista lähialueiden "supertartuttajan" – kolmasosa maailman väestöstä asuu sen lähialueilla, kuten Kiinassa.
Kiina onkin sulkenut Myanmarin vastaisia rajojaan. Viime viikonloppuna se määräsi massatestauksen kaikille Jiangchengin piirikunnan asukkaille sen jälkeen, kun alueella todettiin uusia koronatartuntoja Myanmarista saapuneilla henkilöillä.
YK:n turvallisuusneuvosto vaati helmikuussa julkilausumassaan tulitaukoa kaikkiin Myanmarin osavaltioihin, jotta koronarokotteita voitaisiin jaella turvallisesti. Väkivaltaisuudet ovat kuitenkin jatkuneet.
Vallan kaapannut kenraali Min Aung Hlain vetosi keskiviikkona Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestöön sekä "ystävällismielisiin valtioihin" avun saamiseksi koronapandemian hallinnassa.
Korjattu 30.7. klo 11.29: Jutussa luki aiemmin, että kolmasosa maan väestöstä asuu Myanmarin naapurustossa. Jutussa oli tarkoitus lukea, että kolmasosa maailman väestöstä asuu Myanmarin lähialueilla.