Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Matti Mattsson järjesti jättipaukun Tokion olympia-altaassa! Kauhoi häikäisevällä esityksellä pronssille: "Ihan päätöntä touhua"

Matti Mattsson taisteli 200 metrin rintauinnissa olympiapronssille uudella Suomen ennätyksellä 2.07,13. Mitali on Suomelle ensimmäinen Tokion olympiakisoissa.

Matti Mattsson.
Matti Mattsson tuuletti villisti olympiapronssia. Kuva: Getty Images
Joel Holma,
Antti-Jussi Sipilä,
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Matti Mattsson, 27, on voittanut olympiapronssia 200 metrin rintauinnissa Tokion olympialaisissa!

Mattsson ui finaalissa uuden Suomen ennätyksen 2.07,13. Kisan voitti Australian Izaac Stubblety-Cook olympiaennätyksellä 2.06,38. Hopeaa sai Hollannin Arno Kamminga ajalla 2.07,01.

Mattssonin takana neljänneksi sijoittui maailmanennätysmies, Venäjän olympiakomitean urheilija Anton Tshupkov, joka jäi suomalaisesta 11 sadasosaa.

– Annoin kaikkeni. Mitään ei jäänyt enää jäljelle, Mattsson päivitti kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Katso Mattssonin pronssiuinti. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mattsson aloitti vahvasti ja oli kärkikahinoissa koko kisan ajan. Viimeisen 50 metrin aikana Mattsson taisteli Stubblety-Cookin ja Kammingan kanssa voitosta.

– Tiesin, että Kamminga lähtee kovaa, ja olin iskuetäisyydellä koko matkan. Ensimmäiset 50 metriä oli tarkoitus ottaa rauhallisesti, ja sitten piti lähteä kiristämään, Mattsson kertoi taktiikastaan.

Mattsson selvitti tiensä finaaliin uimalla keskiviikon välierissä Suomen ennätyksen 2.08,22. Finaalissa Mattsson paransi SE:tä yli sekunnin.

– Ihan päätöntä touhua. En olisi uskonut, niin monta arvokilpailua mennyt penkin alle. Harva tietää, kuinka syvistä vesistä tähän asti on tultu. En voisi olla enää tyytyväisempi, pronssimies Mattsson sanoi.

Mattsson on kotoisin Porista. Katso, kuinka porilainen kisakatsomo juhli mitalia kaupungintalolla. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin Porissa villiinnyttiin Matti Mattssonin olympiamitalista

Mattssonin ura lähti räjähdysmäiseen nousuun vuonna 2013, kun hän voitti MM-pronssia. Sen jälkeen porilainen on kuitenkin joutunut kokemaan paljon pettymyksiä arvokisoissa. Esimerkiksi Etelä-Korean MM-kisoissa vuonna 2019 kellot pysähtyivät aikaan 2.13,80.

Tämä vuosi on ollut Mattssonille loistava: hän oli neljäs kevään EM-kisoissa. Kuntokäyrä on pysynyt kesällä nousujohteisena.

– On ollut pitkiä jaksoja, kun mikään ei ole toiminut. On haettu useita kertoja oikeaa harjoitustyyliä.

Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 Mattsson sanoi, että voittaa olympiakultaa Riosta 2016. Tokion olympiapronssihumussa mies osasi veistellä siitä huumoria.

– Olen lähes sanojeni mittainen mies.

Edellisen Suomen uinnin olympiamitalin oli ottanut Jani Sievinen vuonna 1996 Atlantassa.

Katso Mattssonin haastattelu. Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Nyt sitä ei nähty"

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski kertoi Yle Puheen lähetyksessä, että Mattsson lähti matkaan kovalla riskillä.

– Matti lähti äärettömän lujaa. Olen niin monta kertaa nähnyt Matin viime metrien hyytymiset, mutta nyt sitä ei nähty, Hanski kertoi.

– Hän oli tilastollisesti kaikkein hitain näistä kahdeksasta uimarista. Se nostaa tämän arvoa vielä korkeammalle. Aina on otettavissa pois ajasta, mutta en uskonut, että ihan näin paljon lähtee, Hanski jatkoi.

Hanski ja Mikko Hannula selostivat Mattssonin pronssiuinnin Yle Puheelle. Videon voi katsoa alta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ylen selostamossa riehaannuttiin Matti Mattssonin pronssiuinnista

Mattssonista tuli uinnillaan kolmas suomalainen, joka on ollut 2000-luvulla uinnin olympiafinaalissa.

Viimeisin olympiafinaalissa kilpaillut uimari on Hanna-Maria Hintsa Os. Seppälä, joka kilpaili 100 metrin vapaauinnin finaalissa Pekingissä 2008. Jani Sievinen oli mukana 200 metrin sekauinnin finaalissa Sydneyssä vuonna 2000.

Katso Mattssonin palkintojenjako.

Lue myös:

Mitä Matti Mattssonille tapahtui Helsingissä kolme kuukautta sitten? Valmentaja puhuu ihmeellisestä käänteestä ennen olympiapronssia

Matti Mattssoniin kohdistui järisyttävät odotukset jo 19-vuotiaana – sairauksien riivaaman urheilijan kahdeksan vuoden piina päättyi Tokiossa

Matti Mattsson kertoo olympiafinaalin rajusta ratkaisevasta hetkestä, jossa mitali ratkesi: "Ihan niin aikaisin en uskaltanut lähteä"

25 vuoden odotus päättyi! Katso, kuinka Matti Mattsson ylsi hurjalla vedolla olympiapronssille Tokiossa

Kommentti: Matti Mattssonin suoritus asettuu uuteen valoon, kun huomioidaan historiallinen konteksti – suomalainen uinti on palannut kotiin

Katso Matti Mattssonin hurja veto! Suomalainen ui komeasti olympiafinaaliin uudella Suomen ennätyksellä – "Elän unelmaani"

Millaisella taktiikalla Matti Mattssonin pitäisi lähteä finaaliin? Asiantuntija kertoo, mitä jättipotin saavuttaminen vaatii

Matti Mattsson paljasti, mitä hänen 3-vuotias tyttärensä sanoi ennen olympiavälierää – tyttären ennustus toteutui

Suosittelemme