Hyppää sisältöön

Kalajoella 300 hehtaariin laajentunut maastopalon rajaus on pitänyt 250 pelastajan voimin – sammutustyöt kestävät pitkään

Kalajoella tehdään sammutustöitä edelleen täydellä teholla. Puuskittainen tuuli aiheuttaa merkittävän riskin palon leviämiselle Kalajoella. Pelastuslaitoksen mukaan palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. 

Kalajoella tehdään sammutustöitä täydellä teholla
Kalajoella tehdään sammutustöitä täydellä teholla
Tekijät

Puuskittaisesta tuulesta huolimatta tulipalon rajaus on saatu pidettyä Kalajoella torstai-iltana.

– Tilanne on vakaa, mutta en uskalla käyttää vielä termiä, että se on hallinnassa, sanoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen noin puoli kymmenen aikaan torstai-iltana.

Haapasen mukaan viime yönä tehdyt ja päivän aikana parannellut rajoituslinjat ovat pitäneet. Kuitenkin niin kauan kuin ei ole lähes täyttä varmuutta siitä, ettei palo pääse enää leviämään, pelastusjohtajan mukaan tulipalo ei ole hallinnassa.

– Noin kello 19 aikaan illalla tämän alueen ohi meni ukkosrintama, joka aiheutti mielenkiintoiset tuulehtimisilmiöt ja hyvin voimakasta puuskittaista tuulta. Siinä vaiheessa oli pientä pelkoa.

Ensi yön aikana Haapasen mukaan on tärkeää, että rajoituslinjat pitävät ja niitä vahvistetaan sekä aloitetaan paloalueen reunoilta kohti keskustaa etenevää sammutusta.

– Nyt puhutaan 300 hehtaarista, niin siinä tulee menemään todella pitkään ennen kuin se on täysin sammutettu.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen mukaan palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Pelastusjohtaja Haapanen toteaa, että eilisiltaan nähden tilanne on huomattavasti parempi, koska paloalue on rajattu ja uhka sen leviämiselle on kohtuullisen pieni.

Palon leviämisen uhka on kuitenkin olemassa, joten tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien on kuitenkin syytä seurata tilannetta. Alueen myös ihmisiä kehotetaan seuraamaan pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten tiedotteita ja mahdollisia vaaratiedotteita.

Vaikeakulkuinen ja hankala maasto aiheuttaa ongelmia sammutustöille edelleen.

– Lisäksi kesä on ollut vähäsateinen, joten turveperäinen maaperä voi olla hyvinkin syvällä hyvin kuivaa, Haapanen sanoo.

Pahimmillaan palo voi siis olla hyvin syvällä maaperässä. Uutena sammutushenkilöstöä uhkaavana vaaratekijänä on ilmennyt paloalueella herkästi tuulessa kaatuvat puut, joiden juuripaakkujen alta paljastuu usein leimahtavia palopesäkkeitä.

Toistaiseksi vakavilta henkilövahingoilta on säästytty, mutta kaikkiaan neljä sammutustöihin osallistunutta henkilöä on loukkaantunut lievästi. Torstain aikana yksi henkilö sai palovamman ja toinen tuki- ja liikuntaelinvamman.

Lisäresursseja sammutustyöhön on hankittu jatkuvasti. Pelastusyksiköitä on saapunut paikalle päivän mittaan eri puolilta maata.

– Oikeastaan olisi helpompi sanoa, mistä apua ei ole tulossa, sanoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtajaJarmo Haapanen.

Omaisuutta jäi liekkeihin

Pelastuslaitoksen mukaan erityisen uhkaavaa on, jos palo pääsee leviämään latvapalona.

Näin kävi eilen keskiviikkona, ja Haapasen mukaan esimerkiksi pelastuslaitoksen sekä alueen urakoitsijoiden omaisuutta jäi tulen saartamaksi, kun sammuttajat joutuivat perääntymään latvapalon tieltä.

– Latvapalo eteni eilen 20 kilometriä tunnissa. Se on sammuttajillekin vaarallista. Lisäksi huomasimme, että kolmen kilometrin päässä lensi palavia oksia, Haapanen sanoo.

Seuraavat puolitoista vuorokautta ovat metsäpalon kannalta kriittisiä ja ratkaisevia, sillä töitä helpottavaa sadetta saataneen vasta huomenna iltapäivällä.

– Tilanne on erittäin herkkä tämän päivän ajan vielä, koska sateita on luvattu vasta huomiselle. Ja riippuu aika paljon tuulesta, mutta yritämme pitää palon rajattuna tässä, sanoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Pekka Räty.

Äärimmäisen väsyneitä

Räty sanoo, että sateita odotellessa maastopalo on saatava pidettyä mies- ja kopterivoimin hallinnassa.

Yksi tämän hetken prioriteeteista on sammutushenkilöstön jaksamisen varmistaminen. Eri puolilta maata tulevat apujoukot ovat enemmän kuin tarpeen, arvelee Jarmo Haapanen.

– Meillä on pelastajia, jotka ovat olleet yli 24 tuntia maastossa. He ovat äärimmäisen väsyneitä ja on tärkeää, että he saavat kunnon lepoajan.

Maasto palaa Kalajoella
Kannuksen ja Sievin rajojen läheisyydessä jylläävästä maastopalosta on aiheutunut niin paljon savua, että siitä oli voimassa vaaratiedote keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Kännykkä, kukkaro ja tärkeät asiapaperit

Keskiviikkona ennen puoltayötä pelkona oli joutua evakuoimaan kahden Kannuksen kaupungin mailla sijaitsevan lähitalon asukkaat. Tilanne kuitenkin rauhoittui.

Maastopalon lähialueen asukkaita on kehotettu seuraamaan palotilannetta edelleen tarkasti.

– Palo kävi yöllä jo hyvin lähellä asutusta Kannuksen puolella, mutta se saatiin kiinni ennen asutukseen leviämistä, eli ketään ei jouduttu evakuoimaan, kuvailee Räty.

Jarmo Haapasen mukaan ei voida sulkea pois riskiä, että palo pääsisi leviämään.

– On äärimmäisen tärkeää, että alueella seurataan mihin suuntaan savut lähtee. Jos ne alkavat tulla itseen päin, pitää seurata tilannetta ja meidän tiedottamistamme entistä tarkemmin, Haapanen sanoo.

Käytännössä evakuointimääräyksen toimittaa poliisi kiertäen ovelta ovelle. Haapanen kehottaa lähialueiden ihmisiä varautumaan pahimpaan.

– Ehkä pakkaisin kassin valmiiksi, että siellä on kännykkä, kukkaro, asiapaperit ja muu tärkeä. Kaupungit varautuvat siihen, että jos asukkaita joudutaan evakuoimaan, ensivaiheen huolto pystytään tarjoamaan heille, Haapanen sanoo.

Paloalue kasvoi

Paloalue kasvoi yöllä 300 hehtaariin, kun se vielä alkuviikosta oli noin 70 hehtaaria. Tuli levisi jo rajatulta paloalueelta latvapalona kahteen eri suuntaan.

Alueelle annettiin keskiviikkona vaaratiedote savun vuoksi, se kumottiin aikaisin torstaiaamuna.

Lue seuraavaksi: Kalajoen maastopalo pyritään rajaamaan yön aikana – paloalue kasvanut nopeasti 300 hehtaariin, pelastuslaitos varautunut evakuointeihin

Kalajoella maastopaloa sammuttamassa oleva henkilöstö pitää taukoa 29.7..
Kalajoella maastopaloa sammuttamassa oleva henkilöstö pitää taukoa 29.7. yöllä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Apujoukkoja kaikkialta

Kalajoelle on lähetetty apujoukkoja eri puolilta maata. Yhteensä paloalueella oli torstaina päivällä pelastustöissä noin 250 henkilöä.

Yksi auttajista on Lieksasta tullut palomies Olli-Pekka Toivanen. Alla olevalta audiolta voit kuunnella Toivasen tunnelmia, kun hän saapui palopaikalle.

Palopaikalle on pyydetty myös virka-apua puolustusvoimilta ja rajavartiolaitokselta. Tänään paikalle on tulossa neljä pelastushelikopteria. Helikopteriapua tarjoaa edellä mainittujen lisäksi kaupallinenkin toimija.

Kaukaisimmat apuvoimat tulevat Espoosta asti.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta on ollut yli 40 henkilöä sekä kalustoa sammuttamassa paloa viime yöstä lähtien. Vuorossa on jo vaihtomiehistö.

Palo lähti leviämään yöllä Kalajoelta Kannusta kohti, ja keskipohjalaiset sammuttavat paloa sillä suunnalla. Keski-Pohjanmaalla maakunnan paloasemien valmiutta on nostettu, jotta oman alueen varautuminen pysyy tarpeeksi korkealla tasolla.

Etelä-Pohjanmaalta Jokilaakson pelastuslaitoksen apuna on yksi sammutusautollinen ryhmä eli 5-7 henkilöä. Illaksi Etelä-Pohjanmaalta apuun lähetetään seuraava ryhmä.

Pohjanmaan pelastuslaitokselta alueelle lähetetään viisi yksikköä eli 25 henkilöä.

Kalajoen maastopalosta leviää sankka savu, joka näkyy pitkienkin matkojen päähän. Palosta lähtevä savupatsas kuvattuna 28.7.
Keskiviikkona iltapäivällä uudelleen leviämään lähteneessä Kalajoen maastopalossa tilanne on tällä hetkellä rauhallinen mutta edelleen vaikea.

Tutkinta sammutuksen jälkeen

Kalajoen maastopalo on suurin Suomessa sitten 1970-luvun.

Maanantaina havaitun maastopalon syttymissyystä ei ole vielä mitään tietoa.

– Ei tässä ole ollut aikaa selvittää palon syytä, meillä on ollut täysi työ sammutuksessa. Palon tutkinta tulee sammutuksen jälkeen, sanoo pelastuspääliikö Pekka Räty Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Maastopalo Kalajoella 28.7. eteni nopeasti ja lähestyi asutusta.
Pelastusjohtaja Jarmo Haapasen mukaan sammutustöissä keskitytään rajoituslinjojen valmistamiseen. Kaupungit alueella tekevät suunnitelmia mahdollisten evakuointien varalta. Toimittaja on Petra Haavisto.

Juttua päivitetty 29.7. klo 21.54: Päivitetty ajantasaiset tiedot palotilanteesta illalla.

Juttua päivitetty 30.7. klo 02.10: Päivitetty ajantasaiset tiedot loukkaantuneiden määrästä ja sammutushenkilöstöä uhkaavista kaatuvista puista.

Suosittelemme sinulle