Hyppää sisältöön

Mainonnan eettinen neuvosto ei ottanut kantaa paheksuntaa herättäneeseen perussuomalaisten vaalimainokseen

Perussuomalaisten vaalimainosten katsottiin vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia. Ulkomainosyhtiö JCDecaux pyysi lausuntoa siitä, oliko mainos hyvän tavan vastainen tai lainvastainen.

Perussuomalaisten vaalimainoksen päälle on vedetty teipit Helsingin Viipurinkadulla.
Perussuomalaisten kohua herättäneet, teipillä ruksatut vaalimainokset kuvattuna kesäkuussa Viipurinkadulla. Kuva: Sini Järnström/ Yle
STT

Mainonnan eettinen neuvosto on jättänyt käsittelemättä lausuntopyynnön liittyen perussuomalaisten asuntojonomainokseen, joka poistettiin kuntavaalien alla Helsingin katukuvasta. Perusteluissaan neuvosto kertoo, ettei se arvioi poliittisen mainonnan sisältöä tai markkinoinnin mahdollista lainvastaisuutta.

Mainoksessa oli kuva kerrostalon rappukäytävän asukastaulusta, jossa lukee useimpien nimien tilalla "Tuli jonon ohi". Alla sanotaan huonon maahanmuuttopolitiikan vaikuttavan tavallisen työssäkäyvän kaupunkilaisen asunnon saantiin. Kerrostalon osoitteeksi on merkitty Hekatalontie.

Mainos keräsi paljon huomiota sosiaalisessa mediassa ja sitä pidettiin muun muassa rasistisena.

Lausuntopyynnön mainoksesta teki ulkomainosyhtiö JCDecaux. Se ja Helsingin kaupungin liikelaitos vetivät pois jo katukuvassa olleen mainoksen, jonka katsottiin vihjanneen maahanmuuttajien suosimiseen Helsingin vuokra-asuntojen asukasvalinnoissa.

Perusteluissaan neuvosto kertoo, ettei se arvioi poliittisen mainonnan sisältöä tai markkinoinnin mahdollista lainvastaisuutta. Molemmat tekijät eritellään neuvoston sääntöjen ensimmäisessä pykälässä.

JCDecaux oli pyytänyt lausuntoa siitä, oliko ulkomainos hyvän tavan vastainen tai lainvastainen esimerkiksi rasistisuuden vuoksi.

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka on kertonut julkisuudessa katsoneensa, että mainos sisälsi väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Perussuomalaiset protestoi mainoksen poistamista.

Mainonnan eettisen neuvoston toiminnasta vastaavat Keskuskauppakamari ja alan järjestöjä edustava Mainonnan neuvottelukunta.

Perussuomalaiset teki HKL:n toimitusjohtajasta rikosilmoituksen vaalimainosjupakassa: "Käytämme kaikki keinot vääryyden oikaisuun"

Suosittelemme sinulle