Hyppää sisältöön

Elias Kuosmasen tahdonvoima hämmästytti ja vakuutti syvästi jopa kaiken nähneen Venäjän painiekspertin – "En voi kuin kumartua hänen edessään"

Olympiapaikan hankkiminen uudessa painoluokassa oli Elias Kuosmaselta sen luokan suoritus, että kriittinen lajiasiantuntija Vladimir Ivanitskikin innostui.

Elias Kuosmanen yllätti kovankin luokan asiantuntijat nappaamalla olympiapaikan kreikkalais-roomalaisen painin raskaassa sarjassa. Suurin urakka on kuitenkin vasta edessä. Kuva: Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Elias Kuosmasen avausottelu kreikkalais-roomalaisen painin raskaassa sarjassa on sunnuntaina. Kuosmanen kohtaa mitalisuosikkeihin kuuluvan georgialaisen Jakob Kajaian. Kajaia on tämän vuoden EM-hopeamitalisti ja viime MM-kisojen kolmonen.

TOKIO. Paini on äärimmäisen fyysistä, mutta ratkaisevissa paikoissa ennen kaikkea henkistä kamppailua. Juuri sen takia tunnettu venäläiskommentaattori Vladimir Ivanitski arvostaa Elias Kuosmasen temppua.

Tarina on suomalaisille painin ystäville tuttu. Kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisissa otellut Kuosmanen hävisi keväällä kamppailun sarjan olympiapaikasta superlupaus Arvi Savolaiselle. Ikänsä olympialaisista haaveillut vantaalainen ei lannistunut, vaan taisteli itsensä Tokion kisakoneeseen suurimmassa painoluokassa eli 130-kiloisissa.

Saavutus yllätti jopa kovimman luokan lajiasiantuntijat. Kuosmanen kisasi Bulgarian karsintaturnauksessa selvästi alipainoisena, noin 107-kiloisena. Neuvostoliittolaista ja venäläistä painia ikänsä seurannut Ivanitski antaa 25-vuotiaalle suomalaiselle vilpittömät kehut.

– En tuntenut Kuosmasen tarinaa ennen, mutta nyt en voi kuin kumartua hänen edessään. Hän ei murtunut menetettyään olympiapaikan. Se kertoo taistelijan luonteesta ja siitä, miten vahva hänen olympiaunelmansa on ollut, Tokion olympialaisia valtionkanava Match TV:lle selostava painiekspertti sanoo Yle Urheilulle.

Kuosmanen on kertonut pitävänsä olympialaisiin pääsyä uransa toistaiseksi kovimpana temppuna. Se ei kuitenkaan riitä.

– Ei näitä vastaavia ole hirveästi tehty. Ei olympiapaikkaa ole tässä kuitenkaan enää tuuleteltu. Fokus on nyt näissä kisoissa. Täältä haetaan vielä kovemaa temppua, Kuosmanen kommentoi Ylelle.

Elias Kuosmanen kukisti matkalla olympialaisiin muun muassa ukrainalaisjätti Mykola Kutshmiin. Kuva: Getty Images

Kuosmasen mukaan olympiakarsinnan jälkeiset 12 viikkoa ovat menneet täysin suunnitelmien mukaan. Lihasmassaa on tullut lisää, mikä tarkoittaa, että ottelupäivänä vaaka näyttää todennäköisesti 113 kiloa. Se on reilusti enemmän kuin karsinnoissa, mutta silti vähän raskaan sarjan körmyjä vastaan.

Ivanitski ennustaa Kuosmaselle tukalaa olympiaurakkaa, jossa paljon riippuu lauantain kaavioarvonnasta. Suurimman painoluokan selvä ykkössuosikki on Kuuban Mijaín López, joka hakee Tokiossa historiallista neljättä olympiakultaansa.

– Lópezilla on yksi ainoa ongelma: hän itse. Jos hän ei saa itseään vauhtiin, muille avautuu mahdollisuuksia, Ivanitski arvioi.

– 113-kiloisena Kuosmasella on erittäin vaikeaa. Me tavalliset ihmiset emme käsitä, että raskaan sarjan painijat ovat täysin omanlaisiaan ihmisiä. Heillä on erilainen mentaliteetti ja käsitys itsestään. He osaavat käyttää painoaan hyväkseen kuin karhut.

Vladimir Ivanitski, 58, kuuluu Venäjän arvostetuimpiin painiasiantuntijoihin. Hän on myös vuoden 1964 vapaapainin olympiavoittajan Aleksandr Ivanitskin poika. Kuva: Jelena Leppänen/Yle

Kuosmanen ei halua arvioida mahdollisuuksiaan uudessa painoluokassa, vaan tavoitteena on hakea voittoja yksi kerrallaan.

– Fakta on, etten ole todellakaan mikään sarjan ennakkosuosikki, mutta ehkä se sopii minulle. Saan hakea altavastaajana pientä yllätystä.

Kuosmasen mahdollisuudet Makuhari Messe -areenan painimolskilla piilevät ketteryydessä ja kestävyydessä. Hän sanoo hioneensa viime aikoina nimenomaan liikettään, jolla aikoo panna isommille karjuille kampoihin.

– On painotettu, ettei pidä jäädä junnaaviin staattisiin asentoihin. Heti, kun vastustajalta tulee kova paine, siitä pitää liikkua tai kieriä pois. Häviän edelleen voimatasoissa, joten niissä on turha lähteä mittelemään. Yritän pitää ottelut mahdollisimman tasaisina mahdollisimman pitkään. Toivottavasti 5–6 minuutin kohdalla isot miehet alkavat hyytyä, voimatasot tasoittuvat ja saan paikan ratkaista ottelun.

Kolminkertainen olympiavoittaja Mijaín López hakee Tokiossa historiallista suoritusta. Raskaan sarjan ennakkosuosikilla on mahdollisuus olla kreikkalais-roomalaisen painin kautta aikain ensimmäinen nelinkertainen olympiakultamitalisti. Kuva: Stanislav Krasilnikov/Getty Images

Ivanitski korostaa, että hyvänä päivänä kaikki on mahdollista – kokoerosta huolimatta.

– Painijat, jotka nousevat raskaaseen sarjaan pienemmästä painoluokasta, ovat erittäin vaarallisia. Heitä ei tunneta, he ovat todella nopeita ja raskassarjalaisia kestävämpiä. Jos vielä tekniikka on kunnossa, mahdollisuuksia on jopa mitaliin.

Lue myös:

Potkonen iski jo kahdeksan parhaan joukkoon – kakkossijoitettu eteläkorealainen joutui taipumaan

Kommentti: Topi Raitasen huippuveto karisti kysymysmerkit – tässä piilee suomalaisen yllätysmahdollisuus olympiafinaalissa

Kommentti: Matti Mattssonin olympiamitali voi olla apu miljardeja maksavaan ongelmaan – tämän vuoksi suomalaiset tarvitsevat urheilijoita

Suosittelemme sinulle