Hyppää sisältöön

Pelastajat jaksavat työskennellä Kalajoen paloalueella vapaaehtoisten toimittamien muonien voimalla

Vapaapalokuntien tukiosastot ovat tärkeässä roolissa, jotta pelastajat jaksavat sammuttaa maastossa suurta paloa. Kalajoen suurpalossa kymmenet vapaaehtoiset valmistavat ja toimittavat muonaa palopaikalle.

Muonaa viedään paloalueelle eri pisteisiin, joista sammutustyötä tekevät voivat hakea sitä. Kuva: MInna Niemi-Korpi Sievin PVP
Heini Holopainen,
Petra Haavisto

Maanantaista lähtien sammuttajien ympärivuorokautisesta muonituksesta ovat huolehtinut Sievin ja Ylivieskan vapaapalokuntien tukiosastot. Kun palo levisi yhä laajemmalle ja pelastajia saapui ympäri Suomea, vapaapalokuntanaisia ja tukiosastoon kuuluvia pyydettiin apuun koko Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueelta.

Muonaa tehdään ja toimitetaan maastoon kolmessa vuorossa. Yhden tukihenkilön vuoro saattaa kestää kuudesta tunnista 24 tuntiin, vapaaehtoisen tilanteesta riippuen. Moni tekee tukityötä oman työn ohella ja työpäivän jälkeen.

Ylivieskan VPK:n naisosaston johtaja Sari Pelttari kertoo, että pelastajille menee ravitsevaa ruokaa, kuten aamupuuroa, voileipiä, kahvia, kinkkukiusausta ja keittoruokia. Itapalaksi tarjolla on vielä käristemakkaroita ja jugurttia.

– Pääpaikka on Sievin paloasema, jossa tehdään ruokalaatikot valmiiksi. Ne viedään lämpölaatikoissa maastoon. Lämmin ruoka valmistetaan Pajulan palvelukeskuksessa Sievissä. Pullat ja leivät valmistellaan meidän naisten voimin.

Koska sammutustyössä on myös Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastajia, myös Vetelin ja Kokkolan VPK:n tukiosastot muonittavat pelastajia tällä hetkellä.

Kalajoen suurpalon sammutus työllistää pelastusväkeä ympäri Suomen – Paloalueen rajaus on puuskittaisesta tuulesta huolimatta toistaiseksi pitänyt

Suosittelemme sinulle