Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Keski-Suomeen luvassa laihojen tähkien viljasato, sateet tulevat liian myöhään

Lähipäivipäiviksi on ennustettu sateista säätä, mutta ne eivät enää ehdi vaikuttaa viljan kasvuu. Syysviljojen osalta tilanne on kevätviljoja parempi, mutta kuiva hellejakso on koetellut niitäkin.

Ruispelto
Syksyllä kylvetyn rukiin sato-odotukset ovat kevätviljoja paremmat. Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomessa syksyn viljasato on jäämässä todennäköisesti tavallista heikommaksi. Syynä on kesän pitkä kuuma ja kuiva kausi, joka niukentaa sato-odotuksia suurimmassa osassa maata. Ensimmäisenä puidaan kevätviljoista ohra.

– Ne jotka pääsivät kylvämään hyvin aikaisin, saattavat saada ihan kohtuullisen sadon, mutta enemmistöllä sato tulee olemaan pienehkö, sanoo Pro Agria Keski-Suomen asiantuntija Juhani Peltola.

Ongelmat koskevat sekä kauraa, ohraa että kevätvehnää ja juontavat suoraan siihen, että kuumuudessa vilja on kypsynyt etuajassa. Sekä jyväluku että jyvän koko voivat jäädä pieniksi. Poikkeus on kostealle suomaalle kylvetty vilja.

– Kesäkuussa taisi olla sunnilleen puolentoista viikon sateinen jakso, joten siellä voi olla paikoittain suolohkoja, joista voi tulla ihan kohtuullinen kaurasato. Ohra ja vehnä eivät suomaalla yleensä menesty, Peltola sanoo.

Syysviljojen eli syysvehnän ja rukiin tilanne on kevätviljoja parempi.

– Syysviljat selvisivät talvesta hyvin ja ottivat kasvukauden täysillä käyttöön. Hellejakso vaikuttaa syysviljoihinkin, mutta luulen, että sieltä tulee jos ei hyvä niin ainakin tyydyttävä sato, Peltola sanoo.

Peltolan mukaan Keski-Suomen tilanne ei ole yhtä heikko kuin Varsinais-Suomen ja Kymenlaakson tapaisten alueiden, joissa peltoa on paljon savimailla. Huippusatoa tänä vuonna tuskin korjataan missään päin maata.

Lähiajoille ennustetuista sateista ei enää ole sadon pelastajaksi, koska ne tulevat kasvun kannalta liian myöhään. Päinvastoin: jos puintikauteen osuu pitkäkestoinen sadejakso, märkyys voi hidastaa korjuiden edistymistä.

Suosittelemme