Hyppää sisältöön

Kiina otti Taliban-liikkeen lämpimästi vastaan, kun USA:n joukot poistuivat Afganistanista – Kiinalle oma uiguuriväestö on Talibania suurempi uhka

Kiina näyttää valmistautuvan siihen, että Taliban palaa valtaan rajanaapurissa. Ideologisesti äärimmäisen erilaiset Kiina ja Taliban odottavat hyötyvänsä toisistaan.

Talebanin edustaja Mullah Abdul Ghani Baradar tapaamassa Kiinan ulkoministeriä Wang Yitä.
Talibanin edustaja Mullah Abdul Ghani Baradar tapaamassa Kiinan ulkoministeriä Wang Yitä. Kuva: Li Ran / AFP
Kirsi Crowley

SHANGHAI Britannia, Venäjä ja Yhdysvallat epäonnistuivat Afganistanissa. Nyt on Kiinan vuoro kokeilla onneaan.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi ottikin eilen lämpimästi vastaan Taliban-liikkeen edustajia Tianjinin kaupungissa pääkaupungin Pekingin kupeessa. Tänään jatkuvalla vierailulla on mukana muun muassa Taliban-liikkeen pääneuvottelija Mullah Abdul Ghani Baradar.

Taliban on vallannut viime viikkoina nopeasti Afganistanin hallituksen hallussa olleita alueita, sen jälkeen kun Yhdysvaltain ja Naton joukot alkoivat poistua maasta. Suurin osa on jo lähtenyt ja viimeisetkin poistuvat elokuussa.

Afgaanisotilaat tarkkailevat Taliban sotilaita vartioasemalla.
Afgaanisotilaat tarkkailevat Talibanin taistelijoita vartioasemalla. Kuva: Farshad Usyan / AFP

YK:n mukaan Afganistanin taisteluissa on kuollut yksin tänä vuonna 1 600 ihmistä, suurin osa Talibanin uhreina. Sadat tuhannet ovat jättäneet kotinsa pelkästään tänä vuonna.

Kiina näyttää tapaamisellaan, että ääri-islamilainen järjestö on sen kumppani. Tosin Kiinan presidentti Xi Jinping keskusteli puhelimitse (siirryt toiseen palveluun) myös Afganistanin presidentti Ashraf Ghanin kanssa pari viikkoa sitten.

Wang Yi sanoi, että Taliban-liike on keskeinen sotilaallinen ja poliittinen voima Afganistanissa. Kiinan ulkoministeriön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan Kiina pitää Talibania tärkeässä roolissa Afganistanin rauhanprosessissa, sovinnossa ja jälleenrakentamisessa. Kiinalla on myös hyvät suhteet Pakistaniin (siirryt toiseen palveluun), jota Afganistan syyttää Talibanin tukemisesta.

Kiina syyttää, että Yhdysvallat jättää jälkeensä tyhjiön ja taakan alueen valtioille, kun sen joukot lähtevät. Kiina on sanonut haluavansa estää terrorismia ja sisällissodan Afganistanissa.

Kiinan kasvavaan rooliin Afganistanissa viittasi myös ulkoministeri Pekka Haavisto tavattuaan Wang Yin viikonloppuna. Hän sanoi viestittäneensä Kiinalle, että Suomi toivoo Kabulin pysyvän turvallisena kansainvälisille edustustoille. Pääkaupunki Kabul on Afganistanin hallituksen hallussa.

Haaviston mukaan Wang Yi kertoi, että niin Kiina kuin Talibankin ovat huolissaan ulkomaisten ääriryhmien kuten Isisin jalansijan kasvusta Afganistanissa.

Uiguuri mies seisoo väkijoukossa Xinjiangissa, Kiinassa.
Xinjiangin tilanne on tulenarka: länsimaat syyttävät Kiinaa uiguurimuslimien sorrosta, Kiina pitää aluetta turvallisuusuhkana. Kuva: Wu Hong / AOP

Mutta miksi ideologisesti niin erilaiset tahot hakevat kumppanuutta? Ateistinen Kiina on kohdellut kovin ottein muslimivähemmistöään epäillen näitä islamistisesta separatismista. Ääri-islamilainen Taliban-liike taas tunnetaan verenvuodatuksesta, kun se on pakottanut väestöä Afganistanissa väkivaltaisesti seuraamaan vanhoillista islamia.

Kiinan pyrkimykset Afganistanin suhteen ovat toisaalta turvallisuushakuiset, toisaalta taloudelliset.

Kiinalle Luoteis-Kiinan muslimienemmistöinen uiguuriväestö näyttää isommalta terroristiuhalta kuin Taliban.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi vannottikin Talibania, että se ei tukisi Itä-Turkestanin itsenäisyysliikettä ETIMiä, jota Kiina syyttää väkivallasta Xinjiangin maakunnassa. Wangin mukaan islamilainen ETIM on suora uhka Kiinan turvallisuudelle. Länsimaat taas syyttävät Kiinaa Xinjiangin uiguurimuslimien sorrosta, miljoonien pidätyksestä ja pakkotyöstä.

Kartalla Afganistan ja Kiinan koillisosaa.
Kiinalla ja Afganistanilla on lyhyt yhteinen maaraja. Kuva: Illusia Sarvas / Yle

Afganistan on merkittävä alue myös taloudellisesti. Afganistanissa on suuret mineraalivarat. Lisäksi Kiina haluaa laajentaa Afganistaniin kunnianhimoista Vyö ja tie -hankettaan, jossa se rakentaa teitä, siltoja ja muuta infrastruktuuria muun muassa Aasiassa. Yhteistyö pönkittäisi myös Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Aasiassa.

Myös Talibanille sopii hyvät suhteet isoon naapuriin, kun se pyrkii takaisin valtaan Afganistanissa 20 vuoden jälkeen. Afganistan ja Kiina ovat rajanaapureita, joskin yhteinen raja on lyhyt.

Talibanin edustajat lupasivat Twitterissä kunnioittaa Kiinan kansallista turvallisuutta.

Näyttävät neuvottelut Kiinan johdon kanssa ovat tähän mennessä sen merkittävin diplomaattinen näyttö. Viime kuukausina Taliban on käynyt jo Teheranissa, Moskovassa ja Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa.

Lue myös:

Haavisto kävi Kiinassa kertomassa huolensa uiguurien vainosta: "Katsoimme sitä kovin eri suunnasta"

Yle vieraili pakolaisleirillä Pakistanissa: Nuoret unelmoivat rauhasta, vaikka Talibanin valloitukset syventävät Afganistanin sotaa

Taliban valtaa taas alaa Afganistanissa, naiset kertovat hirveistä kokemuksistaan: "Minua on uhkailtu, että Taliban tulee ja tappaa minut"

Suosittelemme sinulle