Hyppää sisältöön

Sinilevätilanne on pysynyt rauhallisena Saaristomeren ulkosaaristossa – sisäsaariston poukamissa levää on paikoin runsaasti

Sisävesillä levästä on vain harvoja havaintoja. Suurin osa järvistä on ollut puhtaita kuluvan viikon aikana.

Sinilevää kuvattuna Uudessakaupungissa Lokalahdella 24. heinäkuuta 2021. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Tarja Hiltunen

Varsinais-Suomen ely-keskuksen Saaristomeren ulkosaariston vakioseurannassa ei ole havaittu kuluvalla viikolla sinileviä. Sen sijaan rajavartiosto havaitsi vähäisiä määriä sinilevää 26. heinäkuuta Korppoon eteläpuoleisilla merialueilla. Väli- ja sisäsaaristossa sinilevää on paikoitellen runsaasti etenkin suojaisimmissa saariston osissa, kertoo ely-keskus tiedotteessaan.

Selkämerellä sinileviä havaittiin muun muassa Mannervedellä sekä Rauman edustalla.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ely-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, Rotarien havaintopisteisiin sekä muihin havaintoihin.

Satellittikuvien mukaan tiistaina 27. heinäkuuta havaittiin edelleen laaja sinileväesiintymä Selkämeren ulappa-alueilla.

Säiden muututtua epävakaisemmaksi levätilanne todennäköisesti helpottuu Selkämeren ja myös muiden merialueiden osalta.

Sisävesialueilla tilanne on tavanomainen. Suurimmissa osissa järviä sinilevää ei havaittu vakioseurannassa kuluvan viikon aikana. Muutamalla järvellä sinilevää havaittiin vähäisiä tai runsaita määriä.

Levähavainnoista tieto Järvi-Meriwikiin

Tarkemmat levätiedot löytyvät havaintopisteittäin: www.järviwiki.fi (siirryt toiseen palveluun) > Havainnot

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ely-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530.

Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/ (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle