Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Moni kokee nettiyhteyksien heikentyneen Lapissa – osaa huolettavat myös huonot puhelinyhteydet

Valtaosa lappilaisista turvautuu langattomaan nettiyhteyteen. Etätyö ja matkailijat ovat kuormittaneet verkkoja entisestään.

Kännykän yhteyden nopeustesti
Nettiyhteyden nopeutta voi testata. Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puhelin- ja laajakaistayhteydet vaativat edelleen kehittämistä Lapissa. Asia selviää Lapin Liiton tekemästä kyselystä. Lapin liitto on kartoittanut kevään ja alkukesän aikana kuntien kanssa kuntalaisten, yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden nettiyhteyksien nykytilaa ja laajakaistatarpeita.

Lapissa langattoman nettiyhteyden varassa kertoi olevansa noin 75 prosenttia kyselyyn vastaajista. Lapin kunnissa laajakaistan arvioitiin toimivan lähinnä keskinkertaisesti. Moni vastaaja kertoi laajakaistayhteyksien olevan heikot etenkin keskusta-alueilla.

Kuparikaapeleiden purkamisen ja pelkästään langattomien yhteyksien varaan jäämisen koettiin heikentäneen yhteyksiä merkittävästi. Matkailun ja etätyön kasvu näkyy yhteyksien ruuhkautumisena.

Paikoin vastaajilla oli nettiyhteyksien sijaan suurempi huoli huonoista puhelinyhteyksistä. Useasta kunnasta löytyy yhä paikkoja, joissa puhelinyhteys ei toimi käytännössä lainkaan.

Suosittelemme