Hyppää sisältöön

Pelle Hermannin isä, kirjailija Simo Ojanen on kuollut

Kirjailija Simo Ojanen tunnettiin eritoten Pelle Hermannin hahmon luojana. Viime vuodet hän keskittyi näytelmien kirjoittamiseen.

Simo Ojanen
Porin Kirjurinluodossa sijaitseva Pelle Hermannin puisto oli Simo Ojaselle rakas paikka. Kuva: Karri Laihonen / Yle
Tapio Pukkila

Kirjailija Simo Ojanen on kuollut. Hän oli kuollessaan 80-vuotias. Hän menehtyi tänään torstaina Porin kaupunginsairaalassa syöpään pitkällisen sairastamisen jälkeen. Kuolinuutisen vahvisti Ylelle Ojasen tytär.

Simo Ojanen oli syntynyt Urjalassa 9. marraskuuta 1940. Hän teki työuransa Porissa ensin sanomalehden toimittajana ja sen jälkeen vapaana kirjailijana.

Simo Ojanen tunnettiin etenkin Pelle Hermannin hahmon luojana. Pelle Hermanni tuli tutuksi erityisesti Yleisradion Pikku Kakkosessa useita uusintakierroksia saaneesta tv-sarjasta, jota tehtiin vuosina 1978–1988.

Koivusalo sai luvan uudelle tulkinnalle

Äskettäin kerrottiin, että Timo Koivusalo ohjaa uuden tulkinnan Pelle Hermannista.

Pelle Hermannia esittänyt näyttelijä Veijo Pasanen kuoli 1988. Kirjailija Simo Ojanen oli aiemmin sitä mieltä, että Pasasen kuoleman jälkeen hahmosta ei olisi pitänyt tehdä enää uusia filmatisointeja, mutta hän muutti kantaansa.

– Tajusin, että onhan monista muistakin kirjallisista hahmoista tehty useita onnistuneita tulkintoja. Hermanni on rakas hahmo monille sukupolville. Hän saa nyt uuden elämän, Ojanen kertoi elokuvan julkistuksen yhteydessä.

Kymmeniä julkaistuja teoksia ja näytelmiä

Simo Ojanen oli myös niin ikään Pikku Kakkosessa esitettyjen animaatiosarjojen Joonaksen ja Kolmen Ässän käsikirjoittaja. Lisäksi hän on käsikirjoittanut Rölli-televisiosarjan jaksoja.

Hän sai uransa aikana useita kirjallisuuspalkintoja: muun muassa Pertsa ja Kilu -palkinnon vuonna 1999.

Ojasen tuotanto käsittää yli 20 julkaistua teosta, joista suurin osa on lasten- ja nuortenkirjallisuutta. LIsäksi hänen kynästään syntyi yli 20 näytelmää.

Lue lisää:

Voi änkeröinen – klassikkohahmo Pelle Hermanni saapuu pian valkokankaille Vesa Vierikon tulkitsemana

Simo Ojanen: Näin syntyi Pelle Hermanni ja sille puisto

Alkuperäisestä Kolmesta Ässästä löytyy poliitikkojen piirteitä: "Juha Sipilä on Sakke"

Suosittelemme sinulle