Hyppää sisältöön

Kommentti: Topi Raitasen huippuveto karisti kysymysmerkit – tässä piilee suomalaisen yllätysmahdollisuus olympiafinaalissa

Topi Raitanen sai täydellisen käsikirjoituksen alkueräänsä ja kysymysmerkit katosivat. Suomalainen on finaalin kovimpia kiritykkejä, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Holma.

Topi Raitanen 3000 metrin estejuoksun alkuerissä Tokiossa
Topi Raitanen juoksi olympiafinaaliin Tokiossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

– Harmittaa, etten ole päässyt ulosmittaamaan vauhtijuoksussa (tällä kaudella), mihin rahkeet riittävät, Topi Raitanen kertoi 3 000 metrin esteiden alkueränsä jälkeen hikihaastattelussa.

Maanantain finaalissa siihen on hyvä mahdollisuus. Raitanen juoksi huippujuoksulla, kauden parhaallaan (8.19,17) finaaliin, jossa suomalaisjuoksija on joukon kuumimpia, ellei jopa kuumin kiritykki.

Raitanen osoittaa kauden tärkeimmällä hetkellä loistavaa kypsyyttä. Alla on haastava kausi, vaikka onnistuneitakin juoksuja on ollut.

Jo ennen kauden alkua Raitanen kertoi, että pienet vaivat olivat haitanneet harjoittelua. Heinäkuun alussa Raitanen keskeytti Timanttiliigan osakilpailun hengitysongelmien takia. Hän ei ollut palautunut kunnolla alppimajassa harjoittelusta.

Nämä vaikeudet huomioiden Raitanen on mainiossa iskussa, ja lisäksi suomalaisjuoksijan pokeri pysyi koko ajan kasassa alkueräjuoksussa.

Topi Raitanen
Topi Raitanen iski kovalla loppukirillään alkuerässään toiseksi. Kuva: 2021 Getty Images

Raitanen oli konkarin lailla hereillä hidasvauhtisessa juoksussa, eikä tehnyt elettäkään suuntaan tai toiseen ennen viimeistä kierrosta. Raitanen irtosi 300 metriä ennen maalia ja kiri toiseksi.

Ei ole todellakaan optimaalinen tilanne hakea kauden parasta tulosta aamun alkueräjuoksussa, jossa vauhti laahaa alussa. Alkuerä osoitti, että Raitasella on varastossa nipistää ajastaan pois viidestä jopa kymmeneen sekuntia kovavauhtisessa juoksussa. Jukka Keskisalon SE 8.10,67 on parhaana päivänä Raitasen haarukassa.

Suomen ennätyksellä Raitanen tuskin kamppailee kärkisijoista finaalissa. Muissa alkuerissä voittoajat menivät 8.10:n tuntumaan. Jos vauhti on finaalissa kovaa, loppuaika menee kahdeksan minuutin pintaan, mihin Raitasella ei ole mahdollisuuksia.

Raitanen on parhaimmillaan kiihtyvävauhtisessa juoksussa, jossa alku mennään melko verkkaisesti. Se oli Raitasen alkuerän käsikirjoitus ja sellainen sopii hänelle finaaliin. Finaalissa on huippunimiä, jotka Raitanen pystyy pesemään loppusuoralla.

Kun katsoo Raitasen irtiottokykyä 250 metriä ennen maalia, täytyy toivoa, että Raitanen ei saa vieläkään kovavauhtista juoksua maanantain finaalissa.

Katso Raitasen kova viimeinen kierros.

Lue myös:

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Katso hurjan olympiaperjantain ohjelma ja lähetystiedot

Käynnistääkö Mattssonin pronssimitali suomalaisen uinnin uuden kultakauden? "Pariisissa voidaan nähdä huikeita asioita"

Onko tässä Suomen seuraava olympiamitalisti Tokiossa? Tuula Tenkanen vahvisti asemiaan – "Huomenna pidetään hauskaa"

Olympiasankari Matti Mattsson pelasi upporikasta ja rutiköyhää – Ylen videot näyttävät kovan riskin, ällistyttävän kehityksen ja kämmenen eron ME-mieheen

Mattssonille olympiapronssia, Mäkelä-Nummela karsiutui, Välimäki ja Samooja avasivat golfviheriöllä – katso tästä olympiayön kohokohdat

Mitä Matti Mattssonille tapahtui Helsingissä kolme kuukautta sitten? Valmentaja puhuu ihmeellisestä käänteestä ennen olympiapronssia

Suosittelemme sinulle