Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Raakakahvin hinta on noussut maailmanmarkkinoilla vauhdilla, ja se voi pian näkyä myös kahvikuppisi hinnassa

Arabica-papujen futuurien hinta on noussut tänä vuonna noin 55 prosenttia. Hinnan nopeaa kallistumista selittää sään ääri-ilmiöt maailman suurimmassa kahvintuottajamaassa Brasiliassa, jossa ensin kuivuus ja sitten halla ovat pilanneet satoa. Tutkimuspäällikön mukaan raakakahvin hinnannousu näkyy suomalaiskuluttajille viiveellä.

Työntekijä haravoi maassa kuivatettavia kahvipapuja.
Vaikeat sääolosuhteet ovat heikentäneet satoa Brasiliassa, mikä on osaltaan nostanut raakakahvin hintaa. Kuvassa työntekijä kuivattaa kahvipapuja Alta Mogianan alueella Brasiliassa kesäkuun lopussa. Kuva: Igor do Vale / AOP
Elli-Alina Hiilamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Raakakahvin maailmanmarkkinat ovat myllerryksessä. Arabica-lajin papujen futuurien hinta on noussut tänä vuonna noin 55 prosenttia ja kohonnut korkeimmalle tasolleen moneen vuoteen.

Alkuviikolla New Yorkin pörssissä noteerattu futuurien hinta nousi yli kahteen dollariin yhtä paunaa eli noin 450 grammaa kohden, kun vuosi sitten samoihin aikoihin se oli noin 1,2 dollaria. Viimeksi arabican hinta oli samoissa lukemissa lokakuussa 2014. Viikonloppua kohden hinta kääntyi laskuun ja oli perjantaina noin 1,8 dollaria.

Hintaa on nostanut etenkin sään ääri-ilmiöt Brasiliassa, joka on maailman suurin kahvintuottajamaa. Ensin kahviviljelmiä haittasi kuivuus ja sitten halla.

Eri arvioiden mukaan Brasiliassa ollaan menettämässä seuraavasta sadosta jopa 15 prosenttia, kertoo Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál.

Hinnannousun taustalla on vaikeiden sääolosuhteiden lisäksi muitakin tekijöitä.

Kahvin kysyntä on maailmalla kasvussa. Kahvin juominen on yleistynyt etenkin väkirikkaissa Aasian maissa. Myös talouksien toipuminen pandemian aiheuttamasta taantumasta ja mittavat elvytystoimet ovat vaikuttaneet raakakahvin kuten myös muiden raaka-aineiden hintoihin.

Raakakahvin maailmanmarkkinahinta määräytyy pörssissä. Kauppaa käydään erityisesti futuureilla eli sopimuksilla, joilla sitoudutaan tekemään kaupat sovittuun hintaan tiettynä aikana tulevaisuudessa. Raakakahvin pörssihinta vaikuttaa siihen, millä hinnalla ostajat kuten suuret paahtimot lopulta hankkivat raakakahvinsa myyjiltä ja tuottajilta.

Arabica-kahvin hinta on  noussut tänä vuonna nopeasti.
Kuva:

– Me seuraamme markkinoita päivittäin, tunneittain ja jopa minuuteittain. Markkinoiden volatiliteetti eli hintojen vaihtelevuus on nyt hyvin suurta. Olemme aktiivisesti yhteydessä kumppaneihimme tuottajamaissa eli tässä tapauksessa Brasiliaan, Pauligin Koroknay-Pál sanoo.

Kallis raakakahvi näkyy pitkässä juoksussa myös kuluttajahinnoissa

Valtaosa Suomessa juodusta kahvista on hiljattain kallistunutta arabicaa. Myös toisen lajin, robustan, futuurien hinta on kallistunut kevään ja kesän aikana.

Vaikka maailmanmarkkinoiden pörssihinta ja kahvipaketin hinta eivät kulje käsi kädessä, näkynee hinnannousu myös kuluttajille.

– Pitkässä juoksussa kallis raakakahvi näkyy kuluttajahinnoissa aivan kuten kallis öljy näkyy bensapumpulla, sanoo Meiran myynti- ja markkinointijohtaja Harry Skön.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että jos hinnat nousevat, on olemassa riski siitä, että kysyntä pienenee. Uskon kuitenkin, että aika moni meistä suomalaisista juo aamukahvinsa, vaikka hinta vähän kalliimpi olisikin.

Etualalla seisoo mies, joka on epäskarppina kuvassa. Tarkennettuna on linjasto miehen takana, jolla kulkee kahvipaketteja.
Meiran myynti- ja markkinointijohtaja Harry Skön painottaa, että kaikkien pörssinoteerattujen raaka-aineiden hinnoilla on tapana heilahdella. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Kahvipaketin lopullisen hinnan päättävät kaupat. Kahvipaketti toimii usein niin sanottuna kauppojen sisäänheittotuotteena eli sitä myydään tarjoushinnoin. Kahvia saatetaan siksi myydä hyvin pienellä voitolla tai jopa tappiolla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuspäällikkö Hanna Karikallio arvioi, että raakakahvin kallistuminen näkyy suomalaiskuluttajille viiveellä, sillä kahvia on varastoissa noin muutaman kuukauden ajalle.

– Kahvissa raaka-aineen osuus hinnasta on melko suuri ja kahvin [kuluttaja]hinta on jo tänä vuonna ollut nousussa parin prosentin nousussa.

Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan kahvi näyttää kallistuneen yleistä hintatason nousua eli inflaatiota enemmän. Kahvin kuluttajahinnan vuosimuutos oli kesäkuussa 4,2 prosenttia, kun yleinen kuluttajahintojen vuosimuutos oli 2,0 prosenttia.

Kahvipaketin hintaan vaikuttaa raakakahvin pörssihinnan lisäksi laatulisät, jotka riippuvat siitä, miten paljon tietyn laatuista kahvia on saatavilla.

Yksityiskohta kahvipakkaamolta.
Meiran paahtimolla Helsingin Vallilassa valmistuu parhaimmillaan tunnissa noin 7800 kahvipakettia. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Kahvipakettien pavut tulevat tyypillisesti eri maista ja ovat sekoitteita eri laaduista. Karikallion mukaan sekoitteiden takia tietyn laadun hinnannousu ei välttämättä vielä heilauta kahvipaketin kuluttajahintaa.

– Yksi vaikuttava tekijä on myös kilpailutilanne. Se vaikuttaa siihen, missä määrin raaka-aineissa tapahtuvaa hinnannousua voidaan siirtää kuluttajien maksettavaksi. Osittain hinnannousu voi jäädä kohonneiksi kustannuksisksi ketjun muissa osissa, Karikallio sanoo.

Hinnannousuun kannattaa varautua jatkossakin

Raakakahvi ei ole ainoa elintarvikeraaka-aine, jonka hinta on maailmanmarkkinoilla nousussa. Kuivuus on Luken Karikallion mukaan heikentänyt monen keskeisen raaka-aineen, kuten maissin, sokerin ja vehnän satoa Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja myös Euroopassa.

Työntekijä kerää kahvipapuja.
Ensin kuivuusjakso ja sitten halla ovat pilanneet kahvisatoa Brasiliassa. Kuvassa työntekijä kerää papuja Alta Mogianan alueella kesäkuun lopussa. Kuva: Igor do Vale / AOP

Kesäkuun alussa YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO arvioi, että elintarvikeraaka-aineiden hinnoissa on nähtävissä kovinta nousua kymmeneen vuoteen.

– On odotettavissa, että ruoan hintakehitys nopeutuu ja hinnat tulevat Suomessa nousemaan. Uskon, että ruoan hinta tulee kuitenkin kehittymään aikalailla yleisen inflaation tahdissa. Vaikka raaka-ainemarkkinoilla hinnannousut ovat nopeita ja voimakkaita, näkymät ovat kuitenkin melko vakaat.

Kahvin suhteen kannattaa ainakin pitkällä aikavälillä tottua korkeampiin hintoihin. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, jotka syövät satoa tulevaisuudessa entistä enemmän.

Toisaalta raakakahvin hinnan pysyminen korkealla ei välttämättä olisi huono asia. Jos hinta pysyy korkealla, se tietää parempia tuloja viljelijöille ja kannustaa uusia tulemaan alalle, sanoo Pauligin Koroknay-Pál.

Juttua korjattu kello 13.17: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, futuurien hinta oli vuosi sitten samoihin aikoihin reilun dollarin, ei alle dollarin.

Lue lisää

Kuluttajahinnat nousivat kaksi prosenttia kesäkuussa – nousua vauhditti bensan ja omakotitalojen kallistuminen

Inflaatio näkyy kaupan kassalla, piensijoittajan salkussa ja tulevaisuudessa myös asuntolainojen koroissa – miksi hinnat nyt nousevat?

Suosittelemme