Hyppää sisältöön

Savolaisvalmentaja luotsasi liinaharjaisen orin Kuninkuusravien jokerikortiksi: “Minä vastaan kaikesta ja omistajat tulevat puku päällä raveihin”

Perinteinen ravitapahtuma Kuninkuusravit kilpaillaan viikonloppuna Seinäjoella. Yksi suosikki ravikuninkaaksi on kisojen ensikertalainen H.V. Tuuri.

11-vuotias suomenhevonen H.V. Tuuri on poikkeuksellisen hyväluonteinen ori. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Yksi Kuninkuusravien ennakkosuosikeista H.V.Tuuri siirtyi kolme vuotta sitten maaninkalaisen Ossi Nurmosen valmennukseen. Hyväluonteinen ori juoksi 5-vuotiaana lupauksia herättävästi, mutta erilaiset vaivat hidastivat kehitystä kolmen seuraavan vuoden ajan. Nurmosen valmennuksessa orilla on ajettu maltillisesti. Rahaa hevonen on sittemmin tienannut omistajilleen reilut 124 000 euroa nousten kakkossarjasta avoimeen sarjaan.

– Kaikki muuttuu, kun hevonen muuttaa uuteen talliin. Ruokinta, vedet ja ajopaikat muuttuvat. Periaatteessa hevosta valmennetaan samalla tavalla, mutta kuitenkin täysin eri tavalla, Nurmonen taustoittaa.

H.V. Tuurin kasvattaja ja omistaja on kokemäkeläinen Lootus-talli. Hevosen kilpailuoikeudet on vuokrannut raumalainen Talli Tuurilla Mennään. Nurmosen mukaan hän saa päättää täysin orin valmennuksesta.

– Minä vastaan kaikesta ja omistajat tulevat puku päällä raveihin, Nurmonen sanoo.

Nurmonen uskoo monipuoliseen treeniin ja käyttää valmennuksessa myös vesikävelytyskonetta ja vastuskärryjä.

– Talvisaikaan ajettiin painavilla kärryillä pitkää lenkkiä, tuntia ja varttia. Kesäaikaan valmennusta on kovennettu siten, että ajetaan lyhyemmin mutta tehokkaammin.

H.V. Tuurin kehitys viime vuosien aikana on näkynyt orin tienaamissa palkintorahoissa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Hevoselle tehtiin Nurmoselle siirtymisen jälkeen pieni jalkaoperaatio, josta kuntouduttuaan H.V.Tuuri aloitti kilpaileminen alkuvuodesta 2019. Ohjastajana on toiminut alusta alkaen Ossi Nurmosen poika Iikka Nurmonen, joka pitää omaa tallia Lahdessa Jokimaalla. Terveyshuolien takia orilla startattiin alkuun harvakseltaan.

– Jalat kipeytyivät ja tuli pieniä uusia vammoja. Niistä kuitenkin selvittiin, ja hevonen on nyt hyvässä mallissa, Nurmonen kertoo.

– Hevonen alkoi näyttää kovuutta tänä keväänä. Se sai hyviä juoksuja, otti ne hyvin vastaan ja kehittyi koko ajan. Nyt se juoksee ykköstasolla ja pystyy vielä voittamaan lähtöjä. Sitä ei voi etukäteen tietää, että juuri tämä hevonen on se, joka taistelee loppusuoralla.

Orilla kokeiltiin ilman kenkiä ajamista loppukevään lähdöissä. Lopputulos oli pieni yllätys valmentajalle.

– Ajattelin, ettei se vaikuta mitään. Käytiin Tukholmassa kilpailemassa, riisuttiin ensimmäisen kerran kengät pois ja hevonen teki heti uuden ennätyksen, Nurmonen ihmettelee.

Ori ei ole aikaisemmin juossut pitkää 3 100 metrin kilpailua, joten Ossi Nurmonen odottaa mielenkiinnolla Kuninkuusravien päätösmatkaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuninkuusraveissa ajetaan kahtena päivänä kolme eripituista matkaa. Juoksunkulkua voi miettiä ohjastajan kanssa, mutta etukäteen ei voi tietää mitä muut valjakot tekevät.

– Nyt on ollut yksinkertaisinta ajaa johtopaikalla. Se on päässyt sinne, koska se lähtee niin nopeasti. Kanssakilpailijoille siitä tulee enemmän vaikeuksia, sillä ne joutuvat kiertämään. Hevonen ei ole koskaan väsynyt lähdön jälkeen. Se menee aina ravia, eikä laukkaa koskaan, Nurmonen kehuu.

Haastattelutilanteessa ori jaksaa seistä rauhallisesti käytävällä, vain satunnaisesti päällään nyökäten liikkeelle lähdön merkiksi. Valmentajan mukaan H.V. Tuurin vahvuus on nopeuden lisäksi luonne.

– Ori on luonteeltaan täysi kymppi, se on kiltti eikä häiriinny koskaan tammoista. H.V. Tuuria on käytetty koko ajan myös siitoksessa. Poikkeuksellinen suomenhevonen, Nurmonen ihastelee.

Seinäjoen raskaan viikonlopun jälkeen H.V. Tuuri saa lomailla kuukauden. Jos terveystilanne sallii, niin loppukausi kilpaillaan normaalisti. Kuva: Sami Takkinen / Yle

H.V. Tuurin kovimpina vastustajina Nurmonen pitää hallitsevaa ravikuningasta Evarttia ja Jokivarren Kunkkua. Molemmat hevoset ovat Antti Ojanperän tallista, jossa tapahtumia on kevään aikana riittänyt. Alkuvuodesta Evartti joutui ähkyleikkaukseen ja Ojanperä loukkaantui onnettomuudessa. Onnettomuuden jälkeen Ojanperä joutui vielä sydänleikkaukseen.

Kuninkuusravit on ajettu vuodesta 1924 lähtien. Ravikuninkaan ja -kuningattaren tittelin voittaa kolmen eripituisen matkan parhaan yhteisajan juossut valjakko. Ori- ja tammalähdöissä starttaa 12 Suomen tämän kauden parasta suomenhevosta. Jaossa suomenhevosille kauden isoimmat palkintorahat. Nurmosen päätavoitteena on ensimmäisen lähdön voitto.

– Jokaisessa lähdössä on 20 000 euron palkinto, joten ajetaan heti lauantaina ykkösestä. Sitten katsotaan mikä tilanne on sunnuntaina. Ensimmäinen matka on minulle päämatka ja tähdätään kaikki siihen, Nurmonen paljastaa.

Kuninkuusravit ajetaan Seinäjoella 31.7.-1.8.2021. Lähetyksiä voi seurata Ylen kanavilla. Lähetys lauantaina Yle Areenassa suorana klo 14.50 ja sunnuntaina klo 13.20. Kavionjälkiä-sarja lauantaina ja sunnuntaina TV2 klo 19.

Lue myös:

Seinäjoen Kuninkuusravien järjestelyt ovat käynnissä, yleisömäärää ei tällä tietoa rajoiteta

Satakuntalaisväriä Seinäjoen kuninkuusraveissa – H.V. Tuuri tavoittelee suosikkina kuninkuutta

Kuninkuusraveissa vahva keskisuomalaisedustus – hallitseva ravikuningas Evartti puolustaa titteliään Seinäjoella

Kolme hevosta mielii Pohjois-Karjalasta Seinäjoen Kuninkuusraveihin

Suosittelemme sinulle