Hyppää sisältöön

Tutkijat kummeksuvat: Päivi Räsänen yrittää käydä oikeutta mediassa mielenosoitusten saattelemana ennen käräjiä

Tutkijat pitävät poikkeuksellisena kansanedustaja Päivi Räsäsen mediassa ennen oikeudenkäyntiä esittämiä vaateita. Räsänen lähetti mediatiedotteen, jossa vaatii, että käräjäoikeus jättäisi Räsäsen kirjoittaman Raamatun tekstiä sisältävän twiitin tyystin käsittelemättä.

Tutkijat epäilevät, että rikosjutusta koetetaan leipoa tapausta, jossa tuomioistuin muka pui raamatun sanaa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Merja Niilola

Rikosoikeuden asiantuntijat pitävät erikoisena tapaa, jolla kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) on mediassa lähtenyt puimaan tulevaa oikeusjuttuaan.

Apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta pelkää, että oikeuden käyminen mediassa horjuttaa tuomioistuinten arvovaltaa.

Myös Yhdysvalloissa Räsäsen puolesta järjestetyt tukimielenosoitukset kummeksuttavat.

– Ei ole koskaan hyväksi, että oikeudenkäyntejä aletaan käydä julkisuuden kautta, rikoisoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Syyttäjä on keväällä nostanut Räsästä vastaan syytteet kolmesta (siirryt toiseen palveluun) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi poliisilla on ollut vireilla kaksi muuta Päivi Räsäseen kohdistuvaa tutkintaa.

Mediassa ja somessa sekä mielenosoituksissa aina Yhdysvaltoja myöten on käyty yltyvää sotaa sananvapaudesta ja varjo-oikeutta uskonnonvapaudesta.

Päivi Räsänen on nyt lisännyt vettä somemyllyyn ja vaatinut medialle lähettämässään tiedotteessa, että käräjäoikeus jättää hänen raamatunlauseista koostuvan ja syytteeseen johtaneen twiittiinsä tutkimatta.

Räsänen kirjoitti torstaina tiedotteessaan, että syyttäjän väitteille ei ole perusteita. Hänen mukaansa twiitti koostui lähinnä Raamatun tekstistä. Hän vaatii, että oikeus jättää twiitin kokonaan tutkimatta.

"Minua epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan noin 17 vuotta sitten julkaisemani pamfletin ja Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa 19.12.2019 antamieni lausuntojen vuoksi. Kolmanneksi minua syytetään 17.6.2019 julkaisemani Twitter-päivityksen vuoksi, joka koostuu lähinnä Raamatun tekstistä". Päivi Räsänen tiedote 29.7.2021

Räsänen kiistää kaikki syytteet.

"Twitter-päivitykseen kohdistuva syyte on erityisen ongelmallinen jo pelkästään tuomioistuinkäsittelyn kannalta, sillä siinä syyte kohdistuu yksinomaan uskonnonvapauden ydinalueeseen." Päivi Räsänen tiedote 29.7.2021

Kansanedustaja Päivi Räsästä tukeva mielenosoitus 20.6.2021 eduskuntatalolla. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

"Poikkeuksellista, että lähdetään julkisuuden kautta käymään oikeutta"

Mediassa esitetyt vaatimukset ja niihin liittyvät tukimielensoitukset ovat Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan poikkeuksellisia, kun ne esitetään ensimmäisenä mediassa ja näyttävät olevan laaditut pelkästään mediaan varten.

Hän muistuttaa, että Räsäsellä on toki täysi oikeus esittää vaateita oikeudelle puolustuksekseen. Räsäsen mediatiedotetta Tolvanen kuitenkin kummeksuu.

– Se on kuitenkin poikkeuksellista, että hän lähtee nyt julkisuuden kautta käymään oikeutta. Jään pohtimaan, miksi hän näin tekee?

Professori Matti Tolvanen ei lähde arvailemaan Päivi Räsäsen motiiveja. "Tukijoiden motiivit ovat ilmiselvät. Ehkä jossakin päin maailmaa tällainenkin vaikuttaminen oikeuteen onnistuu." Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Tolvanen nostaa esiin myös Räsäsen puolesta nousseet mielenosoitukset. Uusi Räsästä puolustava mielenosoitus on luvassa Yhdysvalloissa Washingtonissa myös tulevana viikonloppuna.

– Tällaiset mielenosoitukset eivät ole mielestäni oikeudenkäynnin kannalta hyväksi. Ei ole koskaan hyväksi, että oikeudenkäyntejä aletaan julkisuuden kautta käydä. Räsäsen motiiveja en lähde arvailemaan, mutta tukijoiden motiivit ovat ilmiselvät. Ehkä jossakin päin maailmaa tällainenkin vaikuttaminen oikeuteen onnistuu.

Päivi Räsäsen tukijoihin on uskonnollisten ja konservatiivisten tahojen lisäksi yhtynyt myös Suomen äärioikeisto.

– Ei varmasti ole Räsäsenkään edun mukaista, että tämä joukko lähtee mukaan hänen tukikampanjaansa.

Yritys haperruttaa oikeutta

Myös rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta kummastelee.

– En pidä suotavana, että oikeutta käydään tämänkaltaisilla tiedotteilla. Olen toki vakuuttunut, ettei niin sanottu "trial by media" vaikuta Suomessa tuomioistuinten ratkaisuihin. Mutta tuomioistuinten legitimiteettiä tämän kaltainen toiminta heikentää. Ja se lieneekin tiedotteen osatarkoitus.

Hyttinen sanoo, että tuomioistuinten legitimiteetti on arka asia: sitä joko on tai ei ole. Päätöksiin ei voida vaikuttaa, mutta vaikkapa trollaus ja vino someviestintä voi haperruttaa ihmisten luottamusta instituutioihin.

– Sinänsä Räsäsen jutusta on keskustelu julkisuudessa jo niin paljon, että on toki ymmärrettävää, että myös Räsänen itse ottaa asiaan julkisesti kantaa.

Kukaan ei joudu perustelemaan Raamatun jakeita käräjäsalissa

Apaulaisprofessori Tatu Hyttinen kuittaa hölynpölyksi puheet siitä, että käräjäsalissa alettaisiin tulkita raamattua. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Yhden syytekohdan mukaan Räsänen on julkaissut Twitter- ja Instagram-tilillään sekä Facebook-sivullaan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Räsänen vaati tiedotteessaan, että Helsingin käräjäoikeus jättää tutkimatta Raamattu-twiittiä koskevan syytteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9. artiklan vastaisena.

Artiklasta johdetun vakiintuneen tulkinnan mukaan viranomaisen on asetuttava ehdottoman neutraaliksi uskonnollisten kysymysten suhteen, kirjoittaa Räsänen tiedotteessaan.

Apulaisprofessori Tatu Häkkinen tulkitsee Räsäsen tiedotetta rikosoikeudellisesta näkökulmasta.

–Tiedotteessa pyritään antamaan kuva, että käräjäoikeudessa olisi kysymys Raamatun tulkinnasta. Tätä korostavat esimerkiksi virkkeet: ”Raastupa ei ole oikea paikka raamatuntulkinnalle” sekä ”Rikosasiana Raamatun tekstien soveliaisuutta ei ole Suomessa aikaisemmin oikeudessa käsitelty”.

Hyttinen torppaa Räsäsen väitteet. Hän sanoo, ettei tuomioistuimessa harjoiteta eksegetiikkaa. Eksegetiikka on Raamatun selittämistä.

– Oikeus arvioi sitä, täyttävätkö tietyt ilmaukset kiihottamisrikoksen rikostunnusmerkistö. Rikosasioissa kukaan ei joudu nyt eikä tulevaisuudessa perustelemaan uskontoaan tai Raamatun jakeita tuomioistuimessa.

Juttua korjattu 11.10. 2021 klo 19:19

Jutussa luki aiemmin virheellisesti: Lisäksi Räsästä vastaan on kaksi muuta syytettä. Virke on muutettu muotoon: Lisäksi poliisilla on ollut vireilla kaksi muuta Päivi Räsäseen kohdistuvaa tutkintaa.

Lue lisää: Yhdysvalloissa kourallinen professoreita lähetti kirjeen uskonnonvapauskomitealle Päivi Räsäsen ja Luther-säätiön dekaanin kohtelusta (siirryt toiseen palveluun)

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Päivi Räsäsen kirjoituksesta aloitetaan esitutkinta – Epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Suosittelemme sinulle