Hyppää sisältöön

Puolet kuninkuusravien tähdistä tulee Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta – odotukset ovat harvinaisen korkealla

Petäjäveden Hetviina ja Juvan Ciiran Tähti ovat kuningatarkilvan suosikkeja, samoin Puumalan Lissun Eerikki ja Pihtiputaan Evartti oriiden puolella.

Evartti seppelöitiin ravikuninkaaksi jo vuonna 2020.
Evartti kruunattiin ravikuninkaaksi vuonna 2020 Seinäjoella.. Kuvasssa myös valmentaja Antti Ojanperä ja ohjastaja Santtu Raitala. Kuva: Arkistokuva: Ida Laine
Petri Vironen

Etelä-Savosta Seinäjoen kuninkuusravilähtöihin matkaa viisi kuningas- tai kuningatarehdokasta , mutta Keski-Suomi pistää vielä kahdella paremmaksi.

Määrän lisäksi maakuntien hevosista löytyy myös laatua. Evartin ja Lissun Eerikin uskotaan kaiken mennessä kohdalleen taistelevan kuninkuustittelistä.

– Evartti on viiimeisimmän esityksen perusteella aivan erinomaisessa kunnossa. Kunto ei helmikuisen ison leikkauksen jälkeen pudonnut niin alas kuin ehkä oletimme, valmentaja Antti Ojanperä arvioi vuoden suurimman ravitapahtuman alla.

Evartti puolustaa edellisvuoden kuninkuutta, jonka se vei ylivoimaiseen tyyyliin.

Sekä valmentajalla että hevosella on takanaan dramaattiset kuukaudet, viikot ja päivät Evartin ura oli helmikuussa jo katkolla, mutta onnistunut suolistoleikkaus toi oriin takaisin parrasvaloihin. Ojanperä oli alkukesällä onnettomuudessa, jonka yhteydessä paljastui myös piilevä sydänvika.

– Molemmat ollaan toipilaita, mutta parempaan suuntaan menossa. Evartti jo täysin toipunut.

Lissun Eerikki, ohjastaja Ari Moilanen ja hoitaja Minna Luukkonen.
Ari Moilasen ohjastama Lissun Eerikki on kuninkuuskilpailun suosikkeja. Kuvassa myös hoitaja Minna Luukkonen. Kuva: Juho Hämäläinen / Hippos

Kimppaomistajat jännittävät yhdessä paikan päällä

Puumalassa Pekka Luukkosen valmennuksessa oleva Lissun Eerikki hallitsi avoimia suomenhevoslähtöjä kevään ja alkukesän. Juhannukset tienoilla hevoseen iski kuitenkin epävarmuus.

– Tutkimuksissa selvisi, että oriilla oli limaa terveyshuolia. Onneksi se tuli ajoissa ilmi, että saatiin hoidettu hevonen kuntoon kuninkuusraveihin, Lissun Eerikin omistajakimpan vetäjä Mervi Lepistö kertoo.

Kimpassa on nykyisin 21 osakasta. Kimppa perustettiin vuosituhannen alussa Lissun Erikin emän Lisbethin hankkimisen yhteydessä.

– Ainakin puolet omistajista on paikalla ja esittelykulkueessakin parisenkymmentä edustajaa perheenjäsenet mukaan lukien. Kimpassa parasta on juuri se yhdessä jännittäminen, Mervi Lepistö arvelee.

Ciiran Tähden hoitaja on Kaisa Tamminen.
Ciiran Tähti valmistautui kuningatarkilpailuun hoitaja Kaisa Tammisen hoivissa Juvan Summalassa. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kolmen matkan kokonaisrasitus arvoitus

Kuningatarkilvan suosikkeihin luetaan muun muassa juvalainen Ciiran Tähti. Se on tullut ryminällä tammakärkeen kuluvan kesän aikana, 7-vuotiskaudellaan.

– Kaiken pitäisi olla kunnossa. Kokeilimme kestävyyttä ajamalla kolme kilometriä ja mailin kolmen päivän sisällä ja kaikki tamma jaksoi oikein hyvin, valmentaja Seppo Suuronen sanoo.

Ciiran Tähti voitti Vermossa 3 100 metriä suvereenisti ja kurkotti Mikkelin Suurmestaruusmaililla niukasti toiseksi.

– Pitää kuitenkin muistaa, että kuninkuusravit on kova kilpailu ja mekin lähdemme vasta opettelemaan, miten siellä toimitaan nuoren hevosen kanssa, Suuronen muistuttaa.

Antti Tupamäen valmentama ja Christer Sandholmin omistama Hetviina kuuluu jälleen tammakilpailun ehdottomiin suosikkeihin. Petäjäveden tamma oli seppeleen syrjässä kiinni jo vuosi sitten kahden matkan jälkeen, mutta pitkä päätösmatka oli vielä liian pitkä.

Tällä kaudella Hetviina on voittanut puolet 12 startistaan. Myös pitkältä matkalta irtosi heinäkuussa ykkössija.

– Myös viime vuonna voitimme pitkän matkan ennen kunkkareita eli tamma jaksaa sen kyllä mennä, mutta kolmen matkan kokonaisrasitus on meille suurin haaste, Antti Tupamäki kertoo.

Kuninkuusraveissa seppeleen vie parhaan yhteisajan juossut hevonen eli matkaikohtaisilla sijoituksilla ei ole niin suurta merkitystä.

–Titteliä lähdemme tavoittelemaan, mutta ei se niin mahdottoman suuri asia ole, vaikkei sitä saavutettaisikaan. Tamma on hieman huono lähtökiihdytyksessä ja joutuu tekemään aika raskaita reissuja. Yritetään saada nyt nätit juoksut, ettei tule ylimääräistä kiertämistä ulkoradoilla, Tupamäki summaa.

Hetviina kuuluu tammakilpailun suurimpiin suosikkeihin. Rattailla Antti Tupamäki.
Antti Tupamäen ohjastama Hetviina on viikonlopuns suurimpia suosikkeja. Kuva: Arkistokuva;: Ida Laine

Maakunnissa kova taso

Etelä-Savon ja Keski-Suomen vahva edustus tämän vuoden kuninkuusraveissa on poikkeuksellista, mutta ei varsinaisesti mikään yllätys.

– Tämä on hevosrikasta aluetta, jossa moni tekee tavoitteellista työtä. Varmaan sattumallakin on oma roolinsa, Antti Ojanperä arvioi.

Seppo Suuronen nostaa esille myös laadukkaan kasvatustoiminnan, jota esimerkiksi Etelä-Savossa on tehty vuosikymmeniä.

– Meillä on nimenomaan suomenhevospuolella arvokasta jalostustyötä ja hyviä siitostammoja.

Suosittelemme sinulle