Hyppää sisältöön

Australiassa käskettiin armeija valvomaan koronamääräyksiä – pääministeri lupailee kunnon vapautusta vasta joulun tienoilla

Sotilaat alkavat poliisin apuna varmistaa, että koronatartunnat saaneet pysyvät eristyksessä. Tartuntoja on todettu kaikkiaan verrattain vähän, mutta Australia pyrkii tukahduttamaan viruksen. Sydneyssä koronasulku jatkuu jo kuudetta viikkoa.

Autoilijalle tehtiin koronatestiä Roselands-kauppakeskuksen parkkipaikalla Sydneyn esikaupunkialueella perjantaina. Kuva: Joel Carrett / EPA
Markus Myllyoja

Australiassa kovennetaan edelleen otteita koronasulkujen toimeenpanossa. Perjantaina poliisi ilmoitti, että sotilaat auttavat jatkossa koronarajoitusten valvonnassa ainakin maan suurimmassa kaupungissa Sydneyssä.

Maanantaista lähtien noin 300 sotilasta käy poliisin apuna tarkastamassa, että koronatartunnan saaneet pysyvät eristyksessä kotonaan. Poliisi korosti, että sotilaat eivät ole aseistettuja ja toimivat poliisin käskyvallassa.

Sydneyn viisi miljoonaa asukasta määrättiin käytännössä pysymään kotonaan jo kesäkuun puolivälissä. Poistua saa vain välttämättömistä syistä. Tällä viikolla sulkua on kiristetty entisestään: osassa kaupunkia tehdään pakkotestejä ja maskeja on käytettävä myös ulkona.

Sydneyn keskustassa muistutetaan koronarajoituksista. Kyltissä lukee: "Julkisessa liikenteessä on aina käytettävä kasvomaskia sakon uhalla." Kuva: Mick Tsikas / EPA

Koronatoimet Australiassa ovat olleet tiukkoja, ja erityisesti rajat ovat pysyneet tiukasti lähes kiinni. Maassa on todettu yhteensä vain runsaat 30 000 tartuntaa. Sydneyn ja sitä ympäröivän Uuden Etelä-Walesin uudessa korona-aallossa on viime päivinä todettu sadasta pariinsataan tartuntaa vuorokaudessa.

Rokotukset käynnistyivät maassa hitaasti, ja vain 18 prosenttia Australian aikuisväestöstä on täysin rokotettu. Uudessa Etelä-Walesissa ainakin yhden annoksen on saanut noin 46 prosenttia väestöstä.

Koronatoimet herättäneet suuttumusta

Tiukat toimet ovat herättäneet Australiassa suuttumusta, etenkin kun maassa elettiin välillä jo melko vapaasti. Maan pääministeri Scott Morrison julkistikin perjantaina uuden purkusuunnitelman.

Sen mukaan Australia on nyt vaiheessa A eli tukahdutusvaiheessa, jossa koronasulkuja pannaan toimeen alueittain tartuntatilanteen mukaan. Seuraavassa vaiheessa rokotetut saavat lisää vapauksia, mutta sulkuja saatetaan määrätä silti.

Morrisonin mukaan vaiheeseen B päästään, kun 70 prosenttia aikuisista on rokotettu eli joulun tienoilla. Australian rajoja aletaan avata vasta kolmannessa vaiheessa eli sitten, kun rokotuskattavuus ylittää 80 prosenttia.

Aiemmin aiheesta:

Australiassa vietettiin aikaa teattereissa ja ravintoloissa ennen deltamuunnosta – nyt maan suurimman kaupungin Sydneyn tiukka koronasulku jatkuu neljä viikkoa

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme sinulle