Hyppää sisältöön

Pirkanmaan kokoontumisrajoitukset vaikuttavat heti Tampereen Teatterikesään – osa lipun ostaneista ei pääse loppuviikon näytöksiin

Aluehallintovirasto päätti tänään, että kokoontumisrajoitukset otetaan uudelleen käyttöön Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ensi torstaina. Tämä vaikuttaa heti maanantaina alkavaan Tampereen Teatterikesään. Osa lipuista palautetaan ostajille. Yksi esitys peruuntuu kokonaan.

Foto från Jalostamo-kollektiivis uppsättning av Rechnitz (Tuhon enkeli).
Tanjalotta Räikkä Jalostamo-kollektiivin Rechnitz-näytelmässä vuonna 2016. Kuva: Petri Kovalainen
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Teatterikesä järjestetään ensi viikolla. Pirkanmaan alueen huonontuneen koronavirustilanteen takia Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tänään alueelle kokoontumisrajoituksen sekä niin sanotun turvavälimääräyksen: sisätiloissa astuu 5.8. voimaan kahden metrin turvavälivaatimus.

Tämä tarkoittaa, että Teatterikesä joutuu vähentämään katsojien määrää entisestään osassa pääohjelmiston torstain ja sunnuntain välillä järjestettävissä esityksissä ja yksi esitys peruuntuu.

– Meillä alkaa hemmetinmoinen lippurumba. Todella kurjaa tietysti, mutta terveysturvallisuus edellä mennään, Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl sanoo Ylelle.

Sisätiloissa olevissa esityksissä on jo ollut turvavälit ja puolet saleista käytössä. Turvavälejä joudutaan nyt suurentamaan.

– Ihan varausjärjestyksessä peruutus tapahtuu. Keväällä jo varauksen tehneet ja lippunsa ostaneet ovat etusijalla. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä, Rosendahl sanoo.

Järjestelyt jo liian pitkällä koko festivaalin perumiseen

Teatterikesän festivaalin hallituksen puheenjohtaja Reino Bragge sanoo tiedotteessa, että Teatterikesän väki on äärimmäisen pahoillaan tilanteesta, eritoten tässä kohtaa, kun tapahtuman alkamiseen on enää pari päivää.

– Teatterikesän hallitus on päättänyt, että festivaalia ei lähdetä perumaan, sillä valmistelut ovat jo niin pitkällä. Festivaali toteutetaan voimassa olevien rajoitusten ja turvallisuussuositusten mukaan, vaikka se tarkoittaa tässä kohden katsomoiden tiukempaa rajaamista entisestään ja paljon ylimääräistä työtä.

– Lähdemme siitä, että teatteria pitää pystyä tekemään pitkän hiljaiselon jälkeen. Esiintyvillä taiteilijoilla on oikeus tehdä työtään ja saada siitä toimeentulo. Ja katsojille, edes sitten pienelle joukolle, on annettava mahdollisuus päästä esittävien taiteiden äärelle, Bragge sanoo.

Tampereella järjestetään elokuussa myös muita suuria yleisötapahtumia. Isoin niistä on Blockfest, joka on yksi pohjoismaiden suurimmista hip hop -tapahtumista.

Yle Tampere ei perjantaina tavoittanut Blockfestin järjestäjiä, mutta torstaina Blockfestin järjestäjä Kalle Kallonen sanoin Ylelle, että kaikkeen on varauduttu.

– Olemme tehneet kattavan terveysturvallisuussuunnitelman ja varautuneet hyvissä ajoin eri skenaarioihin, joten sikäli viimeaikaisilla otsikoilla ei ole suurta vaikutusta, Kallonen vastasi Ylelle torstaina.

Lipun Teatterikesään voi perua myös itse

Katsojien on myös mahdollista peruuttaa lippunsa 5.–8.8. järjestettäviin, alla mainittuihin pääohjelmiston esityksiin vapaaehtoisesti maanantaihin 2.8. klo 17 asti. Tarkemmat tiedot ja ohjeet peruutuksista löytyvät Teatterikesän verkkosivuilta, teatterikesa.fi.

Mikäli tämän jälkeen halukkaita katsojia on enemmän kuin mitä esitystilojen alhaisemmat katsomokapasiteetit sallivat, katsomopaikat jaetaan aikajärjestyksessä: ensimmäisinä keväällä lipun ostaneet ja varanneet ovat etusijalla.

Muutokset koskevat näitä pääohjelmiston esityksiä:

TO 5.8.

 • Päämäärä klo 13
 • The Betty Show klo 16
 • Familjen Bra klo 19, esitys peruuntuu kokonaan
 • Huoneet meren äärellä klo 22

PE 6.8.

 • Cabaret klo 13
 • Familjen Bra klo 14, esitys peruuntuu kokonaan
 • Cabaret klo 18
 • Uusi lapsuus klo 19
 • Huoneet meren äärellä klo 22

LA 7.8.

 • Cabaret klo 13
 • Uusi lapsuus klo 14
 • Bouvard ja Pécuchet klo 19
 • Tätiratsastajat klo 19

SU 8.8.

 • Tätiratsastajat klo 13
 • Bouvard ja Pécuchet klo 14

Tampereen yliopiston Teatterimontussa järjestettävä Familjen Bra -esitys joudutaan kokonaan perumaan.

Lue myös:

Pirkanmaalla tiukennettiin määräyksiä turvaväleistä ja kokoontumisista – Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto haluavat turvata koulujen alkua

TAYS julkaisi taas pitkä listan altistumispaikkoja – Tammerfestiltä edelleen uusia tartuntoja

Koronatestaus ruuhkautui pahasti Pirkanmaalla – Fimlabin seuraava vapaa aika Tampereella on sunnuntaina: "Yritämme koko ajan haalia lisää työntekijöitä"

Päiväkohtainen koronaennätys rikkoutui Pirkanmaalla toisena päivänä peräkkäin – nyt todettiin 112 uutta tartuntaa

Tampereen tapahtumat vaakalaudalla – Teatterikesän Tanjalotta Räikkä: "Ihmisillä on nyt hirveä teatterin nälkä"

Isoilla festareilla aiotaan juhlia, vaikka koronatartunnat ovat jyrkässä kasvussa – syyttely närkästyttää järjestäjiä: "Ei mitään syytä perua"

Suosittelemme sinulle