Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Tänä aamuna sattui jo kävellessä" – Korte ja Lehikoinen jäivät sadasosien päähän jatkopaikoista, ota haltuun olympialaisten aamun kohokohdat

Suomalaisaiturien vauhti ei riittänyt alkueriä pidemmälle niin ratakierroksella kuin pikamatkallakaan. Uinnin finaaleissa nähtiin kaksi maailmanennätystä. Yleisurheilukentältä kantautui puolestaan kisojen ensimmäinen dopingkäry.

Annimari Korte pudotti Hurskeen aikavertailussa
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso lauantain kisaohjelma tästä.

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Olympialaisten kahdeksannen kilpailupäivän aamu starttasi suomalaisittain katkeransuloisissa merkeissä, kun Viivi Lehikoinen putosi ensimmäisenä juoksijana jatkosta.

– Harmittaa todella paljon. Olisin halunnut juosta toisen juoksun, mutta nyt se meni näin, ei voi mitään, Lehikoinen kommentoi kisan jälkeen Yle Urheilulle.

Lehikoinen jäi olympiadebyytissään vain kahden sadasosan päähän välieräpaikasta. Lehikoinen juoksi 400 metrin aitojen toisessa alkuerässä ajan 55,67 ja oli oman alkueränsä viides. Lehikoinen päätyi lopulta sijalle 21.

Katso alta Lehikoisen suoritus.

21-vuotiaan suomalaisen ennätys on 55,42. Jatkoon alkueristä selvisi erien neljä parasta ja neljä eteni aikavertailun kautta välieriin.

– Teknisesti juoksu ei ollut huono. Se taisi olla kauden toiseksi paras juoksuni ajallisesti, mutta olisin odottanut vähän parempaa. Taistelin loppuun asti ja se riitti tähän.

Olympiakomitean asiantuntija Ilkka Palomäki havainnollisti Twitterissä, kuinka paljon lajin taso on mennyt viime vuosina eteenpäin.

Olympiakisat olivat kaikesta huolimatta Lehikoiselle hieno kokemus.

– Kyllä ihan kylmät väreet tuli, kun astuin radalle. On harjoiteltava kovempaa, jotta pääsen ensi kerralla jatkoon, Lehikoinen kiteytti.

Alkuerien nopein oli Yhdysvaltojen Dalilah Muhammad, joka puolustaa olympiakultaansa Riosta viiden vuoden takaa. Muhammad pinkoi maaliin ajassa 53,97.

Myös Korte ja Hurske joutuivat pettymään

Suomalaisaiturit Annimari Korte ja Reetta Hurske putosivat aikavertailun jälkeen naisten 100 metrin aitojen jatkosta Tokiossa.

Kortteen juoksun voi katsoa jutun pääkuvan paikalta.

33-vuotias Korte oli naisten 100 metrillä kolmannen alkuerän viides ajalla 13,06. Hän ei juossut täysin terveenä.

– Olen todella onnellinen, että pääsin juoksemaan tällä jalalla. En päässyt juoksemaan ihan täysillä. Tänä aamuna sattui jo kävellessä. Ei tälle mitään mahda, kaikkeni minä ja tiimi on tehnyt, Korte sanoi kisan jälkeen.

– Kolme vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että juoksisin olympiakisoissa.

Korte herkistyi haastattelussa juoksun jälkeen.

Kortteen erän voitti Nigerian Tobi Amusan ajalla 12,72. Suoraan välieriin päässyt kärkinelikko juoksi suomalaista selvästi kovempaa: Jamaikan Yanique Thompson juoksi 12,74, Puolan Pia Skrzyszowska 12,75 ja Bahaman Devynne Charlton 12,84. Korte jäi kuuden sadasosan päähän jatkopaikasta.

Hyvän lähdön ottanut Hurske sijoittui kuudenneksi 100 metrin aitojen ensimmäisessä alkuerässä ajalla 13,10.

– Kunto on hyvä, mutta se ei vain tule radalla esiin. Lähtöpäässä olin vielä hyvin mukana, harmistunut Hurske kommentoi Yle Urheilulle.

– Eihän tuo 13,10 ole yhtään minkään näköinen aika. Kyllä se syö naista. Ei sille nyt vain voi mitään.

Katso Hurskeen alkuerä alla olevalta videolta.

26-vuotiaan Hurskeen ennätys 12,78 on kahden vuoden takaa.

– On ollut aika haastava vuosi. Se nyt ei ole mikään syy tuolle ajalle. Kaikennäköisiä vaivoja on varmasti ollut kaikilla, ketkä täällä kisaa, Hurske tuhahti.

Lisää Kortteen ja Hurskeen alkueräjuoksuista voit lukea täältä.

Teijonsalon uinnit päättyivät välierään

Fanny Teijonsalon aika 50 metrin vapaauinnin välierässä 24,91. Suomalainen oli välierien kokonaistuloksissa 15:s, joten hän kisansa päättyvät tähän.

– Todella hyvältä tuntui. Eihän tuo aika ole se, mitä lähdimme hakemaan, mutta alle 12 tuntia sitten sain vasta tietää, että uin välierissä, hyväntuulinen Teijonsalo kommentoi Yle Urheilulle.

Katso tästä Teijonsalon uinti. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Teijonsalo pääsi välieriin, kun hongkongilaisuimari jättäytyi pois matkalta.

Erän voitti australialainen Emma McKeon olympiaennätyksellä 24,00.

Uinnissa kaksi maailmanennätystä

Yhdysvaltalaisuimari Caeleb Dressel rikkoi oman maailmanennätyksensä miesten 100 metrin perhosuinnissa. Samalla Dressel otti Tokion kisoissa jo kolmannen kultamitalinsa.

Alta löydät videon Dresselin huippu-uinnista.

Kaksinkertainen maailmanmestari ui maaliin ajalla 49,45. Miehen aiempi ennätys oli vuoden 2019 maailmanmestaruuskisoista, joissa hän kellotti ajan 49,50.

Toiseksi lauantaisessa perhosuintifinaalissa tuli unkarilainen Kristof Milak ajalla 49,68, joka on puolestaan uusi Euroopan ennätys. Kolmanneksi kauhoi Sveitsin Noe Ponti, joka ui matkan aikaan 50,74.

Myös 4x100 metrin sekauinnin sekaviestissä nähtiin maailmanennätys, kun Iso-Britannia vei matkan historian ensimmäisen olympiakullan (suoritus nähtävillä alla olevalta videolta).

Olympia-altaassa voittoon kauhoivat Kathleen Dawson, Adam Peaty, James Guy ja Anna Hopkin, joka pysäytti kellon maailmanennätysaikaan 3.37,58. Edellinen ennätys oli Kiinan 3.38,41 viime vuodelta.

Hopea meni Kiinalle ja pronssi Australialle.

Tokion kisojen ensimmäinen dopingkäry

Nigerialainen sprintteri Blessing Okagbare on antanut positiivisen dopingnäytteen.

Nigerian Blessing Okagbare voitti 100 metrin alkueränsä Tokiossa ennen dopingkäryään.
Blessing Okagbaren dopingnäytteestä löytyi kasvuhormonia. Kuva: Getty Images

Okagbare voitti oman alkueränsä perjantaina 100 metrillä. Hän ei saa enää kilpailla Tokiossa.

Nigerialaisen 19. heinäkuuta antamasta positiivisesta dopingnäytteestä on löytyi kiellettyä kasvuhormonia.

Simone Biles vetäytyi myös hypystä ja eritasonojapuista

Mielenterveysongelmista kärsivä Simone Biles on vetäytynyt voimistelun hypyn ja eritasonojapuiden finaaleista.

Simone Biles vetäytyy myös olympialaisten hypystä ja eritasonojapuista.
Aiemmin Biles jätti telinevoimistelun joukkuekilpailun kesken ja ilmoitti myös vetäytyvänsä olympialaisten neliottelusta. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltain voimistelujoukkueen mukaan Bilesin tilannetta seurataan päivittäin. Päätös permannon ja puomin osalta tehdään myöhemmin.

Biles voitti neljä kultamitalia Rion olympialaisissa vuonna 2016.

Lisää Bilesin tilanteesta voit lukea täältä.

Lue myös:

Sara Kuivisto juoksi jälleen Suomen ennätyksen, Belinda Bencicistä tenniksen olympiavoittaja – tästä löydät Tokion lauantain kaikki käänteet

Annimari Korte ja Reetta Hurske jäivät alkueriin – kumpikin kaukana parhaasta vireestään: "Kyllä se syö naista"

Suomalaisvalmentaja selasi nettiä yöllä ja huomasi ällistyttävän uutisen – soitti pizzalla olleen Fanny Teijonsalon takaisin olympia-altaaseen

Katso tästä lauantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Teijonsalo sittenkin välieriin – hongkongilainen uimari vetäytyi

Olympiasankari Matti Mattsson palasi kotiin – katso Maiju-vaimon pitkä hali ja herkkä suudelma: "Mahdollisimman nopeasti kotiin lasten luo"

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Suosittelemme