Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalaisvalmentaja selasi nettiä yöllä ja huomasi ällistyttävän uutisen – soitti pizzalla olleen Fanny Teijonsalon takaisin olympia-altaaseen

Fanny Teijonsalolle avautui välieräpaikka 50 metrin vapaauinnissa takaportin kautta. Hänelle jäi alle 12 tuntia aikaa valmistautua kilpailuun.

Fanny Teijonsalo pääsi Tokion olympialaisissa takaportin kautta välieriin.
Fanny Teijonsalo ehti jo virittäytyä vapaalle, kunnes hänen valmentajansa Marko Malvela kertoi välieräpaikasta myöhään illalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Manu Myllyaho,
STT Urheilu,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Uimari Fanny Teijonsalon 50 metrin vapaauinnin olympiaurakasta tuli erikoinen, sillä hän pääsi takaportin kautta välieriin. Teijonsalo oli alkuerissä sijalla 17 eli ensimmäinen välieristä putoaja. Välieräpaikka aukesi, kun hongkongilainen Siobhan Haughey vetäytyi kisasta lonkkavamman takia.

Teijonsalon valmentaja Marko Malvela huomasi asian sattumalta selailleessaan kansainvälisiä uintisivustoja puoli yhden aikaan yöllä Tokion aikaa. Malvela tarttui saman tien puhelimeen ja soitti Teijonsalolle.

– En koskaan soita uimareille tuollaisiin aikoihin. Kun oli viimeinen ilta, Fanny oli tietenkin lähtenyt ystävien kanssa viettämään iltaa. Kun sanoin Fannylle, että hän pääsee välieriin, hän ilmoitti kavereille, että lähtee nyt kämpille nukkumaan. Kaikki tapahtui aika nopeasti, Malvela kertoi Yle Urheilulle.

Teijonsalo suhtautui yllättävään käänteeseen myönteisesti, vaikka oli jo ehtinyt siirtää ajatuksensa lomailuun.

– Eihän tuo aika ole se, mitä lähdimme hakemaan, mutta alle 12 tuntia sitten sain vasta tietää, että uin välierissä. Sain kuitenkin nukuttua ihan hyvin. Olisin kyllä valmistautunut vähän toisenlaisella tavalla, jos olisin tiennyt tästä aikaisemmin. Eilen tuli syötyä pizzaa ja juotua kokista, kun luulin, että kisat ovat ohi, Teijonsalo kertoi hyväntuulisena.

Teijonsalo ui välierissä ajan 24,91 ja oli eränsä viimeinen. Kokonaistuloksissa suomalaisuimari oli 15:s. Teijonsalon tänä vuonna uima Suomen ennätys on 24,77. Alkuerissä hän jäi siitä vain kaksi sadasosaa.

– Aamulla teimme asiat mahdollisimman hyvin, jotta pystyin taas uimaan mahdollisimman kovaa. Lähtö ei ollut niin hyvä kuin minulla normaalisti on. Muutoin uinti oli oikeastaan parempi kuin eilen. Aika ei ollut haluamani, mutta uintina se oli tosi hyvä, Teijonsalo sanoi.

Valmentaja Malvela oli tyytyväinen 25-vuotiaan suojattinsa läpimurtokauteen. Kauden kohokohta oli olympiapaikan tuonut SE-uinti toukokuussa.

– Fannyn koko kausi on ollut upea. Totta kai valmentajaa lämmittää, kun urheilija pääsee olympialaisissa semifinaaleihin. Se ei ole kovin helppoa näillä sprinttimatkoilla ja isoissa lajeissa. Aivan loistava tulos, Malvela iloitsi.

Lue myös:

"Tänä aamuna sattui jo kävellessä" – Korte ja Lehikoinen jäivät sadasosien päähän jatkopaikoista, ota haltuun olympialaisten aamun kohokohdat

Katso tästä lauantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Teijonsalo sittenkin välieriin – hongkongilainen uimari vetäytyi

Suosittelemme