Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ruotsin supertähti Duplantisilta hurja paljastus – väisti korona-altistumisen olympiakylässä sattumalta: "On tyttöystäväni ansiota, ettemme tavanneet"

Armand Duplantis oli yllättävissä vaikeuksissa lauantaiaamun seiväskarsinnassa, mutta eteni lopulta finaaliin ilmavilla ylityksillä. Kultasuosikki myöntää tuntevansa koko Ruotsin kansan paineet niskassaan.

ME-mies aloitti seiväskarsinnan yllätyspudotuksella – nollasi kuitenkin epäonnistumisen nopeasti
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Seiväshypyn maailmanennätysmies Armand Duplantis paljasti lauantaina, että hän välttyi täpärästi koronavirukselle altistumiselta Tokiossa.

Ruotsalaistähden oli määrä tavata lajin hallitseva maailmanmestari Sam Kendricks olympiakylässä aiemmin viikolla, mutta tapaaminen peruuntui.

– Meidän piti käydä kahvilla olympiakylässä, mutta juttelin tyttöystäväni kanssa liian pitkään enkä päässytkään tapaamaan Samia. On tyttöystäväni ansiota, ettemme tavanneet, Duplantis kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltalaishyppääjä antoi positiivisen koronatestin aiemmin viikolla, joten Duplantisilla kävi onni onnettomuudessa. Duplantis kertoo säikähtäneensä ystävänsä testitulosta ja läheltä piti -tilannetta.

Kendricks joutui tartunnan vuoksi jäämään pois kisoista.

– Se on tosi harmi, koska Sam on todella hyvässä kunnossa. Hän on kova arvokisahyppääjä, joten käytännössä hänen poisjääntinsä vuoksi yksi mitalipaikka vapautui, Duplantis totesi.

Sam Kendricks.
Sam Kendricks joutui pettymään karvaasti annettuaan positiivisen koronatestinäytteen olympiakisojen alla. Kuva: Getty Images

Kaksi edellistä maailmanmestaruutta voittanut Kendricks vietti aikaa kolmen Australian olympiajoukkueen jäsenen kanssa ennen positiivista koronatulostaan. Australialaiskolmikko on edelleen eristyksissä.

– En oikein voi vieläkään käsittää, että hän ei pääse kisaamaan. Tuntuu, että en ole pitkään aikaan kilpaillut ilman Samia. Hän on aina vierelläni. Kunpa hän olisi täällä, Duplantis harmitteli Yle Urheilun haastattelussa.

Karsinnassa yllättävä pudotus

Duplantis, 21, selvitti odotetusti tiensä tiistaina kilpailtavaan seiväsfinaaliin ylitettyään karsinnassa korkeuden 575. Finaaliin pääsi 14 miestä.

– Tämä oli aika aikainen aamu minulle. En yleensä herää kello 5.30 aamulla hyppäämään seivästä. Mutta kun ollaan olympialaisissa, se on vain tehtävä. Tärkeintä oli päästä finaaliin, olen iloinen siitä, Duplantis kertoi.

Yhdysvalloissa syntynyt ja varttunut nuorukainen päätti jo vuosia sitten edustaa äitinsä kotimaata Ruotsia. Menestyksennälkä on kasvanut länsinaapurissa suureksi, sillä sen edelliset olympialaisten mitalit ovat Ateenan olympialaisista 2004. Silloin Carolina Klüft, Stefan Holm ja Christian Olsson toivat Ruotsiin peräti kolme kultamitalia yleisurheilusta.

Duplantis myöntää kokevansa paineita. Ruotsilla on nyt kaikkien aikojen olympiakultasauma.

– Tuntuu, että koko Ruotsin paino on harteillani, Duplantis sanoi Expressenille ennen karsintaa.

Armand Duplantis ja Renaud Lavillenie antavat haastatteluja medialle.
Duplantisin kova kilpakumppani Renaud Lavillenie pääsi finaaliin vaikeuksien jälkeen. Entinen maailmanennätysmies ylitti aloituskorkeutensa 550 vasta viimeisellään. Kuva: Getty Images

Kultasuosikki Duplantis oli kuitenkin yllättävissä vaikeuksissa lauantaiaamun karsinnassa. Hän pudotti riman ensimmäisellä yrityksellään aloituskorkeudestaan 550. Toinen yritys kohosi ainakin puoli metriä riman ylle ja ruotsalainen huokaisi helpotuksesta.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta Duplantisin kaksi hyvin erilaista yritystä 550:stä.

565:n ja 575:n Duplantis ylitti vaivatta ensimmäisillä yrityksillään.

– Hypyt tuntuivat tosi hyviltä. Tiesin, että olen tosi innoissani, ja että kropassani on paljon adrenaliinia, mutta en tajunnut, kuinka paljon sitä olisi. Uskon, että se oli ongelma ensimmäisessä yrityksessäni 550:stä. Olin niin valmis kisaamaan ja juoksin niin kovaa kuopalle, että en oikein hallinnut hyppyäni.

Duplantis arvioi, että finaalissa kultaan ei vaadita häneltä "perushyppyä" enempää. ME-tuloksen 618 viime vuonna hypänneen Duplantisin kohdalla perushyppy toki tarkoittaa kuuden metrin ylitystä: hän on hypännyt yli kuusi metriä tänä vuonna peräti kahdeksassa kisassa.

Olympiakullan lisäksi "Mondolla" on hyvät mahdollisuudet rikkoa olympiaennätys 603. Se on Brasilian Thiago Brazin nimissä viiden vuoden takaisista Rion olympialaisista.

– Uskon, että kaikki mitä olen harjoituksissa tehnyt, loksahtaa täällä paikoilleen. Olen odottanut tätä hetkeä koko elämäni, siitä asti, kun aloitin kolmevuotiaana hyppäämään vanhempieni takapihalla. Luotan itseeni, Duplantis sanoi.

Lue myös:

Odotettu kohtaaminen ei toteudu – kaksinkertainen maailmanmestari Sam Kendricks koronan takia sivuun Tokiosta

Sara Kuivisto juoksi jälleen Suomen ennätyksen, Belinda Bencicistä tenniksen olympiavoittaja – tästä löydät Tokion lauantain kaikki käänteet

Annimari Korte ja Reetta Hurske jäivät alkueriin – kumpikin kaukana parhaasta vireestään: "Kyllä se syö naista"

"Tänä aamuna sattui jo kävellessä" – Korte ja Lehikoinen jäivät sadasosien päähän jatkopaikoista, ota haltuun olympialaisten aamun kohokohdat

Suosittelemme