Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kristian Pulli ei edes tajunnut päässeensä pituushypyn olympiafinaaliin – yksi sentti ratkaisi: "Onhan tämä huikea juttu"

Kristian Pullin paras tulos 796 riitti niukin naukin finaaliin saakka. Suomalainen oli karsinnasta viimeinen hyppääjä, joka selvisi kahdentoista parhaan joukkoon ja olympiafinaaliin.

Katso tästä Kristian Pullin kaikki karsintahypyt!
Petra Manner,
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Kristian Pulli nappasi miesten pituushypyn karsinnassa olympiafinaalipaikan. Pulli hyppäsi kahdentoista parhaan hyppääjän joukkoon tuloksellaan 796. Pulli oli viimeinen finaaliin mukaan päässyt hyppääjä.

Suomalainen selvisi finaaliin mahdollisimman niukasti. Pullin paras kantoi sentin paremmaksi, kuin 795 tuloksen hypänneen Uruguayn Emiliano Lasan, joka jäi viimeisenä ulos olympiafinaalista.

Finaali kisataan maanantaina Suomen aikaa kello 4.20.

Voit katsoa Pullin kaikki karsintahypyt jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Pulli hyppäsi parhaan tuloksensa toisella kolmesta hypystään. Ensimmäinen hyppy kantoi 771 ja kolmas meni yliastutuksi.

Pulli tuli Yle Urheilun haastatteluun niin, että sai vain pientä hetkeä aiemmin tietää jatkoon pääsystään.

– Onhan tämä huikea juttu ja tätä tietenkin lähdettiin hakemaan. Laskeskelin itse niin, että olinkin lopulta kahdentoista parhaan joukossa. Ehkä olisin voinut itsekin kysellä tilanteesta aiemmin, mutta pitää elää siinä hetkessä ja fiilistellä sitä, hän kertoi haastattelussa.

Kristian Pulli hämillään karsinnan jälkeen

Pullin lisäksi parhaana tuloksenaan 796 hyppäsivät Kiinan Changzou Huang ja Saksan Fabian Heinle. Heidän paremmat kakkostuloksensa nostivat heidät Pullin edelle.

– Tämä oli kyllä tiukkaa vääntöä ja senttipeliä. Meitä oli tosiaan kolme samassa tuloksessa lopulta. Yksi sentti tällä kertaa erotti meidät hyvään päin, suomalaisittain siis hyvä juttu, Pulli totesi.

– Sain toisella yrityksellä kohtuullisen karsintahypyn, en vielä mitään kovin hyvää. Kolmas meni harmittavasti yliastutuksi, siinä oli mielestäni parhaat vauhdit. Ensimmäiseni oli vähän varovainen. Toiseen sain hieman tehoja, mutta sekin oli semmoinen sutaisu. Kohtuu tyytyväinen saan olla, mutta odottelin itse kahdeksanmetristä, suomalaishyppääjä analysoi suorituksiaan kriittisesti.

Olympiafinaalin karsinnassa karsintaraja oli 815. Pullin B-ryhmässä tuon rajan yli hyppäsivät vain Kuuban Juan Miguel Echevarria ja Kreikan Miltiadis Tentoglou. Karsintaryhmä A:ssa rajan yli liiteli Japanin Yuki Hashioka. Echevarrian ensimmäisen hypyn tulos oli 850. Tulos oli myös sellainen, joka olisi kolmissa edellisissä olympialaisissa riittänyt kultaan.

Kovan tuloksen teki myös Jamaikan Tajay Gayle, joka hyppäsi parhaalla hypyllään 814 karsinnan neljänneksi. Dohassa vuonna 2019 MM-kultaa hypännyt Gayle loukkasi itseään ensimmäisessä hypyssään ja leiskautti parhaan tuloksensa polvi teipattuna. Jamaikalainen oli alastulossa selkeästi tuskissaan.

Katso Gaylen paras hyppy alta.

Pulli puolestaan päästi suomalaiset pitkästä olympiapituushypyn kuivasta kaudesta. Edellisen kerran suomalainen nähtiin pituushypyn olympiafinaalissa vuonna 1988, kun Jarmo Kärnä edusti Suomea Soulin olympialaissa. Kärnä oli finaalissa yhdeksäs.

Kristian Pulli itse kertoi olevansa parhaassa kunnossaan ja itseluottamuksessaan. Hyppääjään isä ja valmentaja Seppo Pulli oli puolestaan tyytyväinen karsinnan lopputulokseen.

– Kristianin hypyt paranivat hyppy hypyltä. Keskustelimme katsomosta radalle vain hänen askelluksestaan. Hän on ollut tänään rennolla mielellä, sellainen mikä hän parhaimmillaan ja varsinkin kunnossa ollessaan, hän sanoi Yle Urheilulle.

Juttua päivitetty 31.7. kello 15.00: Juttuun lisätty Kristian ja Seppo Pullin kommentit.

Lue myös:

Sara Kuivisto juoksi jälleen Suomen ennätyksen, Belinda Bencicistä tenniksen olympiavoittaja – tästä löydät Tokion lauantain kaikki käänteet

"Tänä aamuna sattui jo kävellessä" – Korte ja Lehikoinen jäivät sadasosien päähän jatkopaikoista, ota haltuun olympialaisten aamun kohokohdat

Ruotsin supertähti Duplantisilta hurja paljastus – väisti korona-altistumisen olympiakylässä sattumalta: "On tyttöystäväni ansiota, ettemme tavanneet"

Suosittelemme