Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sirkuksen maailmantähdet jäivät Suomeen mottiin, ja nyt he esiintyvät kesäteatterissa

Suomalaiset nykysirkuksen maailmantähdet odottavat Suomessa, että maailma avautuisi uudelleen. Sillä välin he esiintyvät kesäteatterissa Helsingin Suvilahdessa.

Veera Kaijanen esiintyy Cirko Stagella heinäkuussa 2021
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Suvilahdessa on erikoinen kesäteatteri. Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon kulmilla sijaitsevalla lavalla voi nähdä kotimaisen nykysirkuksen maailmantähtiä, kuten ilma-akrobaatti Milena Oksasen ja nuorallatanssija Veera Kaijasen. Molemmat ansaitsivat elantonsa ulkomailla, kunnes koronapandemia sulki esityspaikkojen ovet puolitoista vuotta sitten.

– Se oli mieletön järkytys. Minulta ja kollegoiltani lähtivät kaikki työt ja koko vuoden tulot, Oksanen kertoo.

Aiemmin ulkomailla työskennelleet sirkustaiteilijat jämähtivät Suomeen odottamaan parempia aikoja. Heitä on muitakin, kuten taiteilijapari Kate & Pasi. Ennen pandemiaa Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen esiintyivät pariakrobatianumeroineen pääasiassa ulkomailla. Koronapandemia vei tulot ja koko siihenastisen elämäntyylin.

– Heräsimme aamulla kotoa Helsingissä ja mietimme, että mitä nyt? Olimme tottuneet siihen, että meillä oli matkalaukut pakattuina ja että reissasimme maasta toiseen, Katerina Repponen sanoo.

Nyt tunnelin päässä näkyy jo hieman valoa. Kalenterissa on elo-syyskuussa muutama keikka Eurooppaan.

Milena Oksanen, sirkustaiteilija
Milena Oksasen elämäntyyli meni kokonaan uusiksi koronapandemian takia. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

“En voinut kuvitella, että vuosi olisi näin huono ”

Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon, kesäteatteri pantiin pystyyn helpottamaan sirkustaiteilijoiden työtilannetta. Cirko-stage-nimisellä näyttämöllä nähdään myös muita taiteenlajeja, kuten nykyflamencoa ja lavarunoutta. Cirkon lisäksi kesäteatteria pyörittää kaksi tapahtumajärjestäjää: Tiivistämö ja Suvilahti TBA.

Nuorallatanssin maailmantähti Veera Kaijanen esittää sirkuskabaree-illassa hulavanne-numeron. Kaijanen kiinnitettiin aikoinaan suoraan koulusta maailman johtavaan nykysirkusryhmään, kanadalaiseen Cirque du Soileil’hin. Hän työskenteli ryhmässä vuosina 2011–14.

Kaijanen on käyttänyt pandemiasta johtuvan poikkeuksellisen ajanjakson uusien numeroiden harjoitteluun.

– Kun työt loppuivat, otin sellaisen asenteen, että aloin kehittää itseäni ja uusia projekteja, Kaijanen sanoo.

Hän kertoo olevansa luonteeltaan selviytyjä.

– Nuorallatanssiminen on vaarallista. Sieltä voi tippua. Olen pannut rahaa sivuun pahan päivän varalle, mutta en olisi voinut ikinä kuvitella, että huono vuoteni olisi näin huono, Kaijanen toteaa.

Nykysirkuksen lähitulevaisuus näyttää pandemian keskellä yhä sekavalta.

– Itselläni on paljon kysymysmerkkejä vielä ilmassa. Työtarjouksia liikkuu ja ei liiku. Tulee viime hetken buukkauksia ja peruutuksia. Luulen, että ala elpyy pikkuhiljaa, mutta tosi monet eivät uskalla vielä järjestää mitään.

Sirkustaiteilijat Katerina Repponen ja Pasi Nousiainen
Kate & Pasi vauhdissa Cirko-stagella Helsingin Suvilahdessa heinäkuussa 2021. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

“Koko elämäntyyli meni uusiksi”

Kaijasen tavoin maailmalla päätoimisesti työskennellyt Milena Oksanen on joutunut miettimään koko työskentelytapansa poikkeustilanteessa uusiksi. Hän on tottunut tekemään ulkomailla lyhyitä ohjelmanumeroita, joita esitysten pyörittäjät ostavat. Isoissa nykysirkustuotannoissa pyörii kokonainen pieni armeija taiteellista henkilökuntaa, joka tukee sirkustaiteilijoiden työtä.

– Ohjelmanumeron esitysjakso voi kestää puoli vuotta, ja esityksiä voi olla 10–15 viikossa, Oksanen kertoo.

Suomessa sirkustaiteilijat puurtavat pääasiassa yksin uuden koko illan teoksen teossa. Työskentelyyn haetaan apurahoja, ja itse esityksiä voi olla pitkän työprosessin päätteeksi vain muutama.

– Koko elämäntyyli on mennyt uusiksi. Suomessa taiteilijana olo ja taiteilijana itsensä elättäminen on tosi erilaista. Olen nyt tutkinut puolitoista vuotta Suomessa sitä, miten täällä voi elättää itsensä sirkuksella, Oksanen toteaa.

Suomalainen nykysirkus menetti ensimmäisen koronavuoden aikana noin 300 000 katsojaa. Taloudelliset menetykset olivat noin kaksi miljoonaa euroa. Iso osa kotimaisten sirkustaiteilijoiden tuloista tuli ennen koronapandemiaa ulkomailta.

Sirkusartisti Veera Kaijanen
Veera Kaijanen on maailmanluokan nuorallatanssija, joka on erikoistunut myös hulavanteeseen. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Lisätty 2.8. klo 10.02 Cirkon lisäksi kesäteatteria pyörittävät Tiivistämö ja Suvilahti TBA.

“Lähdin tekemään voltteja, mutta en pystynyt kävelemään kotiin” – sirkustaiteilija Rauli Dahlberg on pannut itsensä likoon, ja hinta on ollut kova

Suomalaisella nykysirkuksella meni lujaa, sitten tuli korona ja satojatuhansia katsojia katosi

Maailman tunnetuin sirkusryhmä Cirque du Soleil hakeutuu konkurssiin ja irtisanoo valtaosan henkilöstöstään

Korona-ajan ilmiö: Akrobaattinen sirkusesitys toteutuu nyt kotoisassa pihapiirissä

Suosittelemme