TOKIO. Faktoilla sisään.
Historiassa kolme suomalaista on juossut olympialaisissa 800 metrin välierissä. He ovat Gösta Jansson, Pariisissa vuonna 1924, Pekka Juutilainen, Tokiossa 1964, ja Sara Kuivisto, Tokiossa 2021.
Juutilainen jäi finaalipaikasta 3,4 sekuntia, Jansson sekunnin ja Kuivisto 0,13 sekuntia. Kuiviston lauantai-illan suoritus on siis vastaansanomattomasti kovin suomalaisveto 800 metrin olympiahistoriassa.
Kun ottaa huomioon lähtökohdat, joista Kuivisto ponnisti aivan olympiafinaalin kynnykselle, kyse on äärimmäisen harvinaislaatuisesta tempusta. Borgå Akilleksen juoksijaa valmentava Ari Suhonen kalkuloi vielä kesäkuun alussa kilpailuja, joissa juoksemalla kovaa ja sijoittumalla riittävän korkealle hänen suojattinsa voisi saada riittävästi olympiapaikkaan oikeuttavia rankingpisteitä. Olympiavalintakelpoisuus olisi ajalla vaatinut tulosta 1.59,50, joka ei Suhosen mukaan ollut realismia vielä kesäkuussa.
Koska Kuiviston vuoden 2019 tulostaso ei päätä huimannut eikä Kansainvälinen yleisurheiluliitto huomioinut lainkaan viime vuoden tuloksia, olympiapaikka edellytti kovissa kisoissa onnistumista kovalla prosentilla. Suhonen myönsi Yle Urheilulle kesäkuun alussa, että Kuiviston kesäkuun ohjelma oli suunniteltu korona-aika huomioiden riskillä: 12 päivän sisään neljä kilpailua, joista kolme oli ulkomailla. Riskiä lisäsi, että Kuivisto aloitti kautensa heti arvokkaimmalla tarjolla olevalla kilpailulla, Paavo Nurmen kisoilla.
Kun Turun-juoksu poiki heti ennätyksen, 2.01,57, kaksikko pystyi huokaisemaan hetkellisesti helpotuksesta: juna oli raiteillaan. 53 vuorokautta myöhemmin Kuivisto kuvaili Tokion olympiastadionin uumenissa Suhosta pirulaiseksi, joka tiesi, mitä teki.
Kaksikon valmentaja-urheilijasuhde on kestänyt jo kymmenen vuotta, joiden aikana Kuivisto on kehittynyt 2.08:n juoksijasta tasaisen tappavasti kohti kahden minuutin rajaa. Suurin ennätysharppaus vuodessa oli 1,84 sekuntia, kauden 2014–2015 väliltä. Paino sanalla oli.
Lauantain olympiavälierässä nähty Suomen ennätys 1.59,41 tarkoitti, että Kuivisto on parantanut 54 vuorokaudessa ennätystään nyt 2,19 sekuntia. Vastaavan kokoluokan lohkaisuun omalla urallaan ei pystynyt edes valmentaja Suhonen, joka kansallisen tason saavutettuaan pystyi vuodessa parantamaan ennätystään parhaimmillaan 1,87 sekuntia (pudotus 1.50,24:stä 1.48,37:ään).
Tässä mielessä valmennettava pesee siis valmentajansa, jonka meriittilistalta löytyvät sisäratojen EM-kulta (1 500 metriä) ja -pronssi (800 metriä). EM-mitalit niin sisä- kuin ulkoradoillakin ovat jatkossa myös Kuiviston ulottuvilla, mikäli hän pystyy vakiinnuttamaan perustasonsa alle kahden minuutin.
Tehtävää helpottaa, että Kuivisto osui lauantaina kultasuoneen. Vaikka hän jäi finaalipaikasta vaivaiset 13 sadasosaa ja SE-aika 1.59,41 riittää kauden maailmantilastossa vasta sijaan 35, kymmenes sija olympialaisissa nostaa hänen osakkeitaan tuntuvasti haettaessa jatkossa kovia kansainvälisiä startteja. Katseet kääntyvätkin Kuiviston virolaismanageriin Aivar Karotammiin, jonka tähtiasiakkaita ovat muun muassa keihäänheittäjä Magnus Kirt ja ukrainalaiset korkeushirmut Bohdan Bondarenko ja Jaroslava Mahutshih.
– Sara voidaan hyvin nähdä Timanttiliigassa 800:lla tai 1 500 metrillä jo loppukaudesta. Asia on jo selvityksessä, Karotamm antoi tilannekuvauksen Yle Urheilulle heti välierän jälkeen.
Vertailukohtaa voi hakea Kuiviston tavoin vuonna 1991 syntyneestä ruotsalaisesta Lovisa Lindhistä, joka teki edellisissä olympialaisissa kuivistomaista jälkeä: kaksi ennätystä, joista jälkimmäinen 1.59,41 toi välierissä 10. sijan. Seuraavana vuonna Lindh nähtiin niin Oslon, Tukholman kuin Lausannen Timanttiliigassa. Lausannen vauhtijuoksussa syntyi myös edelleen voimassa oleva Ruotsin ennätys 1.58,77.
Karotamm ottanee lähiviikkoina yhteyttä Marc Corstjensiin, joka vastaa Brysselin Timanttiliigan urheilijahankinnasta. Syyskuun 3. päivänä käytävä yleisurheilun klassikkokisa on ensimmäinen mahdollinen Euroopassa käytävä Timanttiliigan 800 metriä sitten Tokion olympialaisten, mutta tarjolla on myös muita kovatasoisia kansainvälisiä kisoja.
Ennen Brysseliä Lausanne isännöi Timanttiliigaa 26. elokuuta, jolloin kilpailuohjelmasta löytyy naisten 1 500 metriä. Kyseinen matka Kuivistolla on juostavanaan vielä Tokion olympialaisissa. Alkuerät ovat vuorossa maanantaina ja välierät keskiviikkona.
Tonnivitonen on ollut Kuivistolle tänä kesänä sivumatka, jonka hän on juossut tosissaan vain kerran. Tulos 4.05,39 rikkoi Sinikka Tyynelän 44 vuotta vanhan SE:n. Mikäli Kuiviston Tokion-suorituksista ja eleistä haastattelualueella lauantain välieräjuoksun jälkeen voi vetää johtopäätöksiä, seuraavaa ennätysparannusta ei tarvitse odottaa edes 44:ää tuntia.
Lue myös: