Hyppää sisältöön

Valmentaja avaa Sara Kuiviston uskomattoman olympiatempun taustat – Kuivisto oli Tokion juoksuradalla fiksumpi kuin muut

Sara Kuiviston valmentaja, 800 metrin SE-mies Ari Suhonen arveli jo ennakkoon kahden minuutin haamurajan rikkoutuvan välieräjuoksussa. Suhosen ja Kuiviston pitkään jatkuneen yhteistyön hedelmiä korjattiin Tokiossa.

Sara Kuiviston reaktio maalissa kertoo kaiken. Hän juoksi välierissä Suomen ennätyksen 1.59,41. Kuva: Lise Åserud / Lehtikuva

Naisten 800 metrillä välieriin yltäneen ja ensimmäisenä suomalaisnaisena matkan alle kahden minuutin juosseen Sara Kuiviston valmentaja Ari Suhonen on hyvin tyytyväinen suojattinsa suorituksiin Tokion olympialaisissa.

– Taktisesti todella onnistuneita juoksuja, ei ole sen puolesta mitään korjattavaa tai sanottavaa. Sara sai kovassa paikassa itsestään irti juuri sen mitä kunto mahdollisti.

Suhonen ymmärtää 800 metrin juoksun lainalaisuuksia erinomaisesti. Miehen vuonna 1989 Zürichissa juoksema 1.44,10 on matkan yhä voimassa oleva miesten Suomen ennätys.

Naisten SE-lukemia Suhosen suojatti Kuivisto paranteli Tokiossa kahdesti. Tuuli Merikosken vuonna 1991 juoksema ennätys 2.00,59 siirtyi historiaan alkuerien suorituksella 2.00,15 ja parani toistamiseen välierien loppuajalla 1.59,41.

– Tavoite oli juosta kisoissa ennätys. Tiesimme, että Sara on kovassa kunnossa, piti vain osua nopea erä. Eilisissä alkuerissä ei menty lopulta edes kovin kovaa, mutta tuloksena oli silti ennätys. Olin silloin aivan varma, että tänään mennään alle kahden minuutin, Suhonen sanoi Yle Urheilulle.

Katso Sara Kuiviston välieräjuoksu 800 metrillä

– Onhan se aika kova juttu juosta olympialaisissa Suomen ennätys ja vielä kaksi kertaa peräkkäin. Siitä pitää olla todella tyytyväinen.

Suhosen mukaan Kuivisto muisti juosta molemmissa juoksuissaan fiksummin kuin tilastoajoissa edellä olevat kilpasiskonsa.

– Ei pidä kuluttaa voimia turhaan, vaan olla hyvissä asemissa silloin, kun ratkaisun hetki tulee. Käytännössä se tarkoittaa sivuttaisliikkeiden, jarrutusten ja tönimisten minimointia. Pitää juosta mahdollisimman taloudellisesti ja rennosti.

– Sara oli oikeissa asemissa ratkaisuhetkillä ja tuli lopun todella hyvin molemmissa juoksuissa. Taakse jäi molemmissa juoksuissa naisia kovemmilla tilastoajoilla. Paremmilleen ei lopulta voi mitään, ja edelle jääneet olivat tänään parempia.

MM-kilpailujen tulosraja rikki

Valmentaja Suhonen kertoo Kuiviston kehittyneen juoksijana koko kymmenen vuotta kestäneen valmennussuhteen ajan. Samalla myös valmentaja on oppinut saamaan Kuivistosta parhaan mahdollisen suorituskyvyn irti.

– Kokemuksen kautta olemme oppineet rakentamaan Saralle paras mahdollinen kunto kauden tärkeimpiin kisoihin.

Olympiakuntoa viimeisteltiin parin viikon kovalla harjoitusjaksolla Kuiviston 1 500 metrin SE-juoksun jälkeen. Varma olo vahvistui Suhosen mukaan entisestään Sagan viimeistelyleirillä Kuiviston juostessa harjoituksissa huippuaikoja.

Ensi vuonna arvokisaputki jatkuu yleisurheilun MM-kilpailuilla Yhdysvaltojen Eugenessa. Kuiviston tuore SE-noteeraus alittaa myös kisojen kovan tulosrajan 1.59,50.

Suhonen uskoo olympiasuoritusten tuovan Kuivistolle motivaatiota kohti seuraavia arvokisoja.

– Onnistumiset ruokkivat aina onnistumisia. Urheilu on lajista riippumatta itseluottamuksesta kiinni ja kovalla itsetunnolla mennään pitkälle.

Lue myös:

Todella harvinainen suoritus! Sara Kuivistolta jälleen sensaatiomainen Suomen ennätys – Ylen asiantuntija liikuttui historiallisesta tuloksesta

Sara Kuivisto juoksi jälleen Suomen ennätyksen, Belinda Bencicistä tenniksen olympiavoittaja – tästä löydät Tokion lauantain kaikki käänteet

Tuuli Merikoski ei olisi ikinä uskonut, että SE kestäisi 30 vuotta – hän povaa historiaa tehneen Kuiviston alittavan haamurajan "reilusti"

Suosittelemme sinulle