Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jopa olympiahopea on mahdollinen – näillä loppusijoituksilla purjehtija Tuula Tenkanen voittaa sunnuntaina olympiamitalin

Tuula Tenkanen starttaa sunnuntaina purjehduksen laser radial -luokan mitalilähtöön seitsemänneltä sijalta. Suomalaisella on yhä mahdollisuus olympiamitaliin. Sen nappaaminen vaati kuitenkin myös sopivia sijoituksia muilta purjehtijoilta.

Tuula Tenkanen.
Tuula Tenkanen jahtaa sunnuntaina pronssimitalia Tokion olympialaisten laser radia -purjehdusluokassa. Kuva: Olivier Hoslet / EPA-EFE / All Over Press
Samu Saatsi,
Aleksi Hyvönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaispurjehtija Tuula Tenkanen lähtee laser radial -luokassa olympiamitalijahtiin sunnuntaina Tokiossa. Tenkasella on ennen kisan viimeistä lähtöä kasassa 87 pistettä ja hän lähtee finaalilähtöön sijalta seitsemän. Kisaa johtavalla Tanskan Anne-Marie Rindomilla on viimeiseen lähtöön mentäessä 64 pistettä.

Tenkanen kilpailee laser radialin mitalilähdössä kello 09.33 alkaen.

Tenkasen mahdollisuudet olympiakultaan ovat menneet, mutta mahdollisuudet olympiapronssiin ovat edelleen vahvasti elossa. Jopa olympiahopea saattaa olla Tenkasen ulottuvilla. Mitaliin vaaditaan kuitenkin Tenkasen oman purjehduksen onnistumisen lisäksi apua. Suomalaisen vastustajien on sijoituttuva sopiville sijoille.

Viimeisessä lähdössä on myös erityinen käytäntö käytössä. Mitalilähdössä on mukana ainoastaan kymmenen parasta kilpailijaa ja he saavat lähdön sijoitustensa mukaan tuplapisteet. Esimerkiksi ensimmäiseksi sijoittunut saa yhden pisteen sijasta kaksi ja kymmenes saa 10 pisteen sijasta 20 pistettä. Vähiten pisteitä lähdöstä saanut siis voittaa, samoin koko kisan yhteispisteissä.

Tenkasen pronssihaaveisiin vaikuttaa vain neljän muun purjehtijan sijoitukset. Nämä purjehtijat ovat Belgian Emma Plasschaert, Italian Silvia Zennaro, Kanadan Sarah Douglas ja Ruotsin Josefin Olsson.

Tasapisteissä mitali ratkaistaan mitalilähdön sijoituksen perusteella. Tenkaselle riittää siis edellä olevien purjehtijoiden kanssa saman pistemäärän saavuttaminen.

Voit katsoa Tenkasen mitaliin edellyttämät skenaariot alla olevasta taulukosta:

Hopeamitali olisi varsinainen yllätys, mutta sekin on mahdollinen. Tämä vaatisi ensin yllä olevista skenaarioista Tenkasen voiton tai toisen sijan kisan viimeisessä lähdössä. Tämän skenaarion lisäksi tarvittaisiin se, että kisan viimeiseen lähtöön toiselta sijalta starttaava Hollannin Marit Bouwmeester jäisi siinä kahdeksan sijan päähän Tenkasesta, eli yhdeksänneksi tai kymmenenneksi. Tällöin Tenkanen nappaisi olympiahopeaa.

Jos Riossa vuonna 2016 olympiakultaa voittanut Bouwmeester jää kahdeksan sijan päähän Tenkasesta, joku edellä olevan taulukon purjehtijoista saa sijoittua paremmin kuin taulukossa osoitetut sijat. Tämä ei haittaa Suomen mitalihaaveita, sillä tällöinkin Tenkanen yltää olympiapronssille.

Korjaus 1.8.2021 klo 04.09: Tasapisteissä mitali ratkaistaan mitalilähdön sijoituksen perusteella.

Lue myös:

Katso tästä sunnuntain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Mitä Tuula Tenkasen purjehdusluokassa oikein tapahtui? Suomen päävalmentaja avaa ihmeellistä draamaa

Tuula Tenkanen putosi toiselta sijalta kauemmaksi kärjestä, mutta selvisi sunnuntain mitalilähtöön draaman sävyttämän viimeisen lähdön jälkeen

Suosittelemme