Hyppää sisältöön

Venäjän painiekspertiltä kovaa puhetta vaietusta huijaamisilmiöstä: "Suuret rahat ovat urheilullemme katastrofi"

Venäläinen painiasiantuntija Vladimir Ivanitski on huolissaan maansa lajikulttuurin puolesta. Menestys on tuonut mukanaan myös varjopuolia.

Venäjän paini on niittänyt menestystä, mutta asialla on myös synkempi puolensa. Kuvituskuva. Kuva: Stanislav Krasilnikov/Getty Images

TOKIO. Venäläisiltä painijoilta odotetaan jälleen Tokion molskilla paljon. Neuvostoliitto tai Venäjä on ollut olympialaisissa painin mitalitilaston ykkönen joka kerta vuodesta 1968.

Rio de Janeiron olympialaisissa viisi vuotta sitten Venäjä saavutti kreikkalais-roomalaisessa ja vapaapainissa yhdeksän mitalia, joista neljä oli kultaisia.

– Painijoidemme tärkein ominaisuus, jota he eivät saa kadottaa koskaan, on voittajan luonne, arvostettu lajikommentaattori Vladimir Ivanitski sanoo Yle Urheilulle.

– Hopeamitali on painijoillemme katastrofi. Etenkin, jos he ovat Pohjois-Kaukasiasta. Tiedän monia tapauksia, jossa he ovat lentäneet arvokisoista kotiin ja miettineet koko matkan, miten paeta lentokentältä hopeamitalinsa kanssa.

Ivanitski, 58, on Tokiossa vuonna 1964 vapaapainin olympiavoittoa juhlineen Aleksandr Ivanitskin poika. Ikänsä Neuvostoliiton ja Venäjän painia seurannut asiantuntija uskoo painijoiden asenteen periytyvän sota-ajoilta. Neuvostoliiton ensimmäiset painin olympiaedustajat vuodelta 1952 olivat kokeneet toisen maailmansodan kauheuden.

– Kyseiset urheilijat olivat sotineet rintamalla, ja häviäminen oli heille jotain käsittämätöntä. He välittivät tuon sodan hengen jälkikasvulleen. Esimerkiksi isäni oli sota-ajan lapsi. Urheilu antoi heille valtavat mahdollisuudet. Silloin urheilijamme eivät ajatelleet rahaa, tärkeintä oli voittaa.

Dagestanilaista Abdulrashid Sadulajevia pidetään jopa nykypäivän suosituimpana painijana. "Venäjän tankilla" on muun muassa 1,1 miljoonaa Instagram-seuraajaa. Kuva: Kadir Caliskan/ All Over Press

Itänaapurin vuosikymmeniä kestäneen painimenestyksen salaisuudeksi on nostettu voittamisen kulttuurin lisäksi ainutlaatuiset resurssit. Venäjän valtio ja alueet syytävät huippu-urheiluun paljon rahaa, eikä paini ole poikkeus.

Kun venäläisen vapaapainin ykköstähti Abdulrashid Sadulajev saavutti Rio de Janeirossa 86-kiloisissa olympiakultaa, hän sai pelkästään Dagestanin aluejohtajalta yli 80 000 euroa ja tuhansien eurojen arvoisen ahaltekinhevosen.

Laji on saanut sekä taloudellista että poliittista tukea. Painilegenda, kolminkertainen olympiavoittaja Aleksandr Karelin vaikutti pitkään Venäjän duumassa valtapuolue Yhtenäisen Venäjän riveissä. Presidentti Vladimir Putinin läheinen suhde kamppailulajeihin on ollut tiedossa jo pitkään.

– Totta kai se vaikuttaa. Etenkin ennen meistä paini-ihmisistä tuntui imartelevalta, että presidentti harrasti itse kamppailulajeja ja antoi niille huomiota. Minusta kuitenkin tuntuu, että se sivu on jo käännetty. Maassa on nyt muita ongelmia ja muuta huolehdittavaa, Ivanitski sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnettu kamppailulajien ystävä. Kuvassa Putin seuraamassa judoturnausta Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben kanssa vuonna 2018. Kuva: Valery Sharifulin/Getty Images

Ivanitski sanoo ymmärtävänsä, että Venäjän painin resurssit voivat herättää jonkin asteen kateutta. Asiantuntijan mukaan on kuitenkin tärkeää sisäistää, että resurssit keskittyvät Venäjän painissa tietyille harvoille alueille.

– Rahaliikenne on keskittynyt painialueille Kaukasiaan, Krasnojarskiin ja hieman Jakutiaan. Muut alueet eivät pärjää kilpailussa.

Viime vuosina Venäjän painimenestys on keskittynyt Pohjois-Kaukasiaan. Dagestanin koulukunta on noussut käsitteeksi, joka tunnetaan ympäri maailmaa. UFC-mestari Habib Nurmagomedov ja vapaapainin olympiavoittaja Abdulrashid Sadulajev ovat lajiensa supertähtiä, joilla on pelkästään sosiaalisessa mediassa miljoonayleisöt.

Kamppailu-urheilun suosio on Pohjois-Kaukasian Dagestanissa omissa sfääreissään. Kuvassa dagestanilaiset juhlivat vapaaottelutähti Habib Nurmagomedovin voittoa vuonna 2018. Kuva: Vasily Maximov/Getty Images

– Miksi paini kukoistaa Kaukasiassa? Laji on toki siellä suosittua, mutta siellä on myös todella kannattavaa olla mestari. Jos nouset olympiavoittajaksi, valtion maksamat neljä miljoonaa ruplaa (noin 46 000 euroa) ovat pieni osa siitä, mitä saat alueeltasi.

– Joskus nämä asiat ottavat vallan, ja ihmiset alkavat ratkaista asioita rahalla.

Vaikeasti voitettava ongelma

Yksi esimerkki tästä on yli-ikäisten kilpaileminen Venäjän juniorikisoissa väärennetyillä henkilötiedoilla. Aihe on harvoin esillä julkisuudessa, mutta itänaapurin painipiireille tuttu.

– Venäjällä on jopa vitsi, jossa juniorikisoissa ottelee parrakas keski-ikäinen perheenisä. Mies häviää, joten valmentaja huutaa hänelle: “Painit täällä kunnes voitat, vaikka olisit vanha pappa!” Tämä ongelma on oikeasti olemassa, eikä siihen löydy ratkaisua, Ivanitski kertoo.

Ivanitskin mukaan ilmiötä vastaan on yritetty taistella, mutta käytännössä se on haastavaa.

– Kaukasiassa perheet ovat isoja. Jos viiden poikalapsen katraasta yksi ottaa pikkuveljensä passin, asiaa on vaikeaa tarkistaa. Passejahan ei uusita vuosittain.

– Miksi näin toimitaan? Sitä kautta saa tittelin, rahaa ja jopa jonkun työn. Yli-ikäisestä voittajasta ei tule ehkä suurta urheilijaa, mutta hän hoitaa tehtävänsä. Samalla hän kuitenkin vie mahdollisuudet nuorilta lahjakkuuksilta.

Vladimir Ivanitski selostaa Tokion olympialaisten painiturnauksen Venäjän valtionkanavalle Match TV:lle. Kuva: Jelena Leppänen/Yle

Ivanitskin mukaan Kaukasian dominoinnilla on useita puolia. Toisaalta menestystä on tullut, toisaalta venäläinen paini on pitkän linjan asiantuntijan mukaan yksipuolistunut.

– Meillä on monikansallinen maa, mutta huippupainista löytyy nykyään vähän venäläisiä, tataareja tai bashkiireja. Neuvostoliiton aikakaudella maajoukkueesta löytyi lukuisia täysin erilaisia painityylejä. Se oli maajoukkueen vahvuus. Nykyään kaikki tuntevat vapaapainissa dagestanilaisen koulukunnan, mikä on hyödyttänyt muita maita.

Ivanitski on huolissaan painista myös isommassa kuvassa. Hänen mukaansa rahan valta kansainvälisessä urheilussa ja olympialiikkeessä on noussut liian suureksi.

– Venäjäläiselle urheilulle suuret rahat ovat katastrofi. Se näkyy jalkapallossamme. Jalkapalloilijamme eivät ole enää urheilijoita, vaan liikemiehiä.

Painiekspertti toivoo, että urheilumaailmassa maksettaisiin maltillisempia korvauksia.

– Mittasuhteiden pitää olla kunnossa. Menestyksestä pitää palkita, mutta urheilijoiden hukuttaminen rahaan johtaa surkeuteen.

Lue myös:

Georgialaisjärkäle antoi kylmää kyytiä Elias Kuosmaselle: "Tuommoinen isät vastaan pojat -ottelu"

Ari-Pekka Liukkonen avautuu rajuista ahdistusoireistaan Tokiossa: "Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan"

Kommentti: Tällaista suomalaismenoa olympialaisten 800 metrillä ei ole nähty koskaan, Sara Kuivisto osui kultasuoneen

Suosittelemme sinulle