Hyppää sisältöön

Simone Bilesiin iski monelle kaupan kassalta tuttu ongelma, arvioi suomalaisasiantuntija – tästä syystä supertähti voi pystyä kilpailemaan puomilla

Entinen huipputason telinevoimistelija Annamari Maaranen kärsi urallaan samankaltaisista vaikeuksista kuin olympialaisissa kisoista vetäytynyt Simone Biles. Uransa jälkeen psykologiaa opiskellut Maaranen selittää, mistä Bilesin vaikeudet voivat johtua.

Simone Biles i OS.
Bilesin liikesarjoihin sisältyy yleensä runsaasti kierteitä. Biles on kertonut, ettei hänen kehonsa tällä hetkellä pyörivissä liikkeissä ymmärrä asentoaan. Kuva: AFP / Lehtikuva
Jaakko Palvaila

Maailman paras telinevoimistelija Simone Biles on ennennäkemättömän haasteen edessä.

Telinevoimistelun supertähden kilpailusuoritukset Tokiossa ovat jääneet naisten neliottelun karsintaan ja yhteen hyppyyn joukkuekilpailun finaalissa. Hyppy epäonnistui pahasti, minkä jälkeen Biles jätti kilpailun kesken.

Biles kertoi joukkuekilpailun jälkeen medialle kärsivänsä "twisties"-ilmiöstä, jossa urheilijan keho ei pyörivissä liikkeissä ymmärrä asentoaan. Tuloksena on hallitsemattomia alastuloja ja jopa hengenvaarallisia tilanteita.

– En kirjaimellisesti erota, mikä on ylhäällä ja mikä alhaalla. Se on omituisin tunne, mitä olen koskaan kokenut. En pysty lainkaan kontrolloimaan omaa kehoani, Biles kertoi Instagram-tilillään.

Urheilija kertoi seuraajilleen tilanteen iskeneen päälle kuin salama kirkkaalta taivaalta. Vielä joukkuekilpailun karsinnoissa kaikki oli Bilesin mukaan hyvin, mutta ongelmat alkoivat ennen finaalia.

Joukkuekilpailufinaalin kesken jättämisen jälkeen Biles vetäytyi myös neliottelun finaalista sekä hypyn, eritasonojapuiden ja permannon telinefinaaleista. Tiistaina kilpailtavaan puomin loppukilpailuun Biles on sen sijaan ilmoittautunut mukaan.

Simone Biles kuvassa.
Biles saattaa kilpailla Tokiossa vielä puomin finaalissa. Kuva: Getty Images

Bilesin ongelmat tuttuja suomalaisvoimistelijalle

Suomalaiselle Annamari Maaraselle Bilesin kokemat oireet ovat valitettavan tuttuja.

Omalla telinevoimistelu-urallaan Maarasta kiusasi twistiesin lisäksi myös flikikammo eli taaksepäin suuntautuvien liikkeiden suorituseste. Ongelman vuoksi suomalainen ei lopulta suorittanut kilpailuissa lähes lainkaan taaksepäin lähteviä liikkeitä.

Suomalaisen mukaan on nimetty myös yksi telinevoimisteluliike. Puomilla suoritettava "Maaranen" on ylöstulo eli hyppy puomille, jossa voltti taaksepäin on yhdistetty puolikierteeseen.

Liike on sellainen, jota flikikammosta kärsivän Maarasen olisi vaikea kuvitella suorittavan kilpailuohjelmassaan.

– Omassa päässäni teen voltin eteenpäin ja kierrän oikealle. Voimistelutuomari Raili Hämäläinen otti suorituksesta videon ja näytti sen minulle pala palalta. Kuvanauhalla näkyy selvästi, että kierrän vasemmalle ja menen taaksepäin, mutta se ei ole ongelma, koska kuvittelen sen itse eri tavalla, Maaranen kertoo Yle Urheilulle kotoaan Yhdysvalloista.

Annamari Maaranen voimistelusalilla.
Annamari Maaranen on tutkinut voimistelu-uransa jälkeen urheilijoiden henkisiä suoritusesteitä. Kuva: AAron Ontiveroz / Getty Images

"Suoritusblokkeja tapahtuu myös maailman parhaille"

Kisapaikan Pekingin olympialaisiin saavuttanut, mutta polvivamman vuoksi kisoista pois jäänyt Maaranen on urheilu-uransa jälkeen perehtynyt flikikammon juurisyihin Yhdysvalloissa suorittamissaan psykologian opinnoissa. Urheilijoiden ongelmien taustalla ovat henkiset suoritusesteet, joiden vuoksi aivot eivät enää suoriudukaan lihasmuistiin taotuista liikesarjoista.

Yhdysvaltalaisessa urheilupuheessa "mental block" -ilmiöstä eli henkisistä suoritusesteistä on aiemmin keskusteltu lähinnä golfareiden ja baseball-pelaajien yhteydessä. Puttaustarkkuuden täydellisestä menettämisestä tai baseball-siepparin kyvyttömyydestä heittää edes kelvollisia heittoja ykköspesävahdille puhutaan sikäläisessä urheilumediassa termillä "yips". Oireet ovat kiusanneet jopa urheilijoista parhaita, esimerkiksi Tiger Woodsia.

Maarasen mukaan Bilesin tapauksessa on todennäköisesti kyse samasta asiasta.

– Voimistelussa, golfissa ja baseballissa ihmiset ajattelevat helposti, että urheilijan päässä on oltava jotain vikaa. On vaikea ymmärtää, miten urheilijan selkäytimestä tuleva helppo liike ei enää onnistukaan.

Väitöskirjansa ja maisterintyönsä telinevoimistelijoiden suoritusesteistä tehnyt Maaranen pitää Bilesin Tokiossa tekemiä ratkaisuja oikeina.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että vaikka tilanne on Bilesin kannalta todella ikävä, on asian nouseminen keskusteluun hyvä asia. Ehkä tämä auttaa nuorempia voimistelijoita ja muitakin urheilijoita ymmärtämään, että suoritusblokit ovat yllättävän yleisiä ja niitä tapahtuu myös maailman parhaille.

Simone Biles keskustelee valmentajan kanssa.
Biles vetäytyi joukkuekilpailun finaalin lisäksi myös neliottelusta ja välinefinaaleista puomia lukuun ottamatta. Kuva: 2021 Getty Images

Bilesin vetäytyminen kilpailuista osoittaa Maarasen mielestä myös voimistelun lajikulttuurin muuttumisen terveempään suuntaan.

Yhdysvalloissa voimisteluliitto on Maarasen mukaan tehnyt paljon töitä toimintakulttuurinsa korjaamiseksi liiton entisen lääkärin Larry Nassarin seksuaalisten väärinkäytösten tultua ilmi. Nassarin vuosia jatkuneen hyväksikäytön uhreiksi joutui satoja naisvoimistelijoita, heidän joukossaan myös Biles. Liiton ex-lääkärille langetetun pitkän vankeustuomion jälkimainingeissa myös Nassaria toiminnallaan suojanneet liiton työntekijät ovat saaneet lähtöpassit.

– Telinevoimistelussa on monissa piireissä kohdeltu urheilijoita vain koneina, jotka voidaan korvata rikkoutuessaan. On valtava muutos hyvään suuntaan, että Simone saa valmentajiensa ja joukkuekavereidensa tuen sanoessaan ääneen, ettei pysty kilpailemaan.

Maaranen toivoo suuren yleisön ymmärtävän, ettei Bilesin vetäytymisen taustalla todennäköisesti ole hermoromahdus tai julkisuuden paine. Twisties-ongelma ilmenee usein äkillisesti ja saattaa pahentua stressin myötä, mutta ongelman aiheuttaja on epäselvä.

Maarasen tutkimusten perusteella twisties-ongelma ei myoskaan korjaannu kovempaa yrittämällä – väkisin suoritusblokkia vastaan puskeminen usein vain pahentaa asiaa.

– Simonen tilanteessa on hyvin mahdollista, että ongelma olisi iskenyt muillakin telineillä liikkeissä, joissa on mukana kierrettä. Kilpailuista vetäytyminen oli oikea ratkaisu.

Vakavan loukkaantumisen riski aina olemassa

Vaikka Biles sai valmennuksen ja joukkuekavereidensa tuen ongelmien nostettua päätään, eivät kaikki voimistelijat ole olleet yhtä onnekkaita.

Vakavan loukkaantumisen riski on telinevoimistelussa aina läsnä. Valmentajien painostus ja epäterve lajikulttuuri, jossa urheilijat on nähty kulutustavarana, on johtanut pahimmillaan pysyviin vammautumisiin ja kuolemiin.

Simone Biles vetäytyy myös olympialaisten hypystä ja eritasonojapuista.
Telinevoimistelussa on aina läsnä vakavan loukkaantumisen riski. Maarasen mielestä Bilesin vetäytyminen finaaleista oli oikea ratkaisu. Kuva: Getty Images

Esimerkiksi joissain maissa vallalla olleesta ajattelusta käy neuvostoliittolaisen Jelena Muhinan tapaus. Kolme kultaa ja kaksi hopeaa Strasbourgin MM-kilpailuissa 1978 voittanut voimistelija teki Bilesin tavoin naisten telinevoimistelussa ennen näkemättömiä liikesarjoja ja lukeutui Moskovan 1980 kesäolympialaisten suurimpiin mitalitoivoihin.

Jalkansa noin vuosi ennen olympialaisia loukanneen Muhinan ei annettu kuntoutua vammastaan perusteellisesti kotikisoihin. Valmentajat painostivat loukkantumisen heikentämää urheilijaa tavoittelemaan entistä vaikeampia liikesarjoja. Kaksi viikkoa ennen kisojen alkua Muhina epäonnistui permannon liikesarjassaan harjoituksissa ja halvaantui niskasta alaspäin.

Muhina kuoli halvaantumisen aiheuttamiin komplikaatioihin vuonna 2006. Vammautumiseen johtanut liike, Thomas-voltti kiellettiin voimistelukilpailuissa vuonna 1992.

Vastaava kokemus koitui myös Yhdysvaltojen Julissa Gomezin kohtaloksi vuonna 1988. Vaativaa liikesarjaa kilpailuihin valmentajiensa painostamana harjoitellut Gomez mursi niskansa horjahdettuaan kesken juoksun ja törmättyään pää edellä hyppypukkiin. Niskasta alaspäin halvaantunut Gomez vajosi hoitovirheen seurauksena koomaan ja kuoli vuonna 1991.

Bilesin ongelma monelle tuttu kaupan kassalta

Lajin historiaan peilaten Bilesin vaikeaa ratkaisua on helpompi ymmärtää. Maaranen kertoo, että henkisen suoritusesteen iskiessä urheilijoiden aivot eivät yksinkertaisesti enää suoriudu tietyistä liikesarjoista normaalisti.

– Sama ongelma voi olla monelle tuttu kaupan kassalta. Pankkikortin tunnusluku saattaa vain yksinkertaisesti unohtua, vaikka sen olisi aiemmin osannut näpytellä maksupäätteeseen vaikka unissaan. Mitä enemmän liikesarjaa yrittää miettiä tietoisesti, sitä vaikeampi se on aivoille löytää, Maaranen kertoo.

– Aivoihin muodostuu automatisoituneita liikesarjoja, kun samaa liikettä toistetaan. Suoritusblokeissa niihin ei kuitenkaan päästä kiinni. Esimerkiksi Biles tietää todennäköisesti jo ennen suoritusta, ettei pysty tekemään tiettyjä liikkeitä.

Maarasen mukaan henkisiä suoritusesteitä voi yrittää ratkoa esimerkiksi mielikuvaharjoittelun avulla. Aina se ei kuitenkaan onnistu.

– Kun urheilijalla on paha twisties tai flikikammo, ei silloin voi edes kuvitella tekevänsä tiettyjä liikkeitä. Voimistelijat ovat tutkimushaastatteluissa kertoneet, että liikesarja etenee mielikuvaharjoituksessa täydellisesti, kunnes ajatus vain katkeaa yhtäkkiä aina tietyssä kohdassa.

Simone Biles horjahtaa eteenpäin alastulossaan.
Simone Bilesin hyppysuoritus telinevoimistelun joukkuefinaalissa epäonnistui. Kuva: Getty Images

– En ole tästä Bilesin kanssa jutellut, joten hänen kokemuksensa voi olla erilainen, mutta Bilesin yrittäessä tehdä mielikuvaharjoituksessa Amanaria (joukkuekilpailussa nähty hypyn liikesarja) hänellä tulee mahdollisesti puolentoista kierroksen kohdalla täydellinen filmin katkeaminen tai muu virhe mielikuvassa.

Maaranen arvelee, että flikikammossa ja twistiesissä kyseessä voi olla toiminnallinen neurologinen häiriö. Kyseessä on häiriötila, jossa neurologisia oireita, esimerkiksi halvausoireita kokevan potilaan oireita ei voida selittää rakenteellisilla neurologisilla syillä. Äärimmäisillään neurologisen toimintahäiriön seurauksena voi olla esimerkiksi neliraajahalvausta muistuttava tila, vaikka keskushermostossa ei olisi vaurioita.

Toiminnallisissa häiriöissä potilaan aivot eivät saavuta aivojen automatisoituja liikeratoja samaan tapaan kuin voimistelijoille käy kierto- tai flikikammon iskiessä. Aihe vaatii kuitenkin Maarasen mukaan lisää tutkimusta ennen kuin pitkälle meneviä johtopäätöksiä voidaan tehdä.

Joissain tapauksissa ongelman puhkeamiseen liittyy stressi, Maaranen kertoo. Bilesin osalta mahdollisia syitä ei tarvitse etsiä kovin kaukaa – urheilija on itsekin kertonut tuntevansa koko maailman painon harteillaan.

– Biles ei jätä kilpailuja väliin sen takia, että hän pelkäisi liikesarjoja tai kilpailutilannetta. Ahdistus ja pelko tulevat todennäköisesti siitä, että hän pelkää menettävänsä kehonsa hallinnan kesken suorituksen ja sen mahdollisesti vakavia seurauksia.

Puomilla kilpaileminen saattaa vielä onnistua

Twisties iski Simone Bilesiin kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta Maarasen mukaan se voi myös mennä ohi yhtä yllättäen. Voimistelutähden valmius kierteiden tekemiseen selvinnee kuitenkin vasta tiistaina.

Biles aikoo kilpailla Tokiossa tiistaina viimeisenä naisten telinevoimistelulajina luvassa olevassa puomin välinefinaalissa. Maaranen arvioi, että maailman parhaan naisvoimistelijan on mahdollista muovata liikesarjansa tilanteeseen sopivaksi.

Simone Biles poseeraa voimistelukentän laidalla.
Puomifinaalissa kilpaileminen voi olla Bilesille mahdollista twistiesistä huolimatta. Kuva: 2021 Fred Lee

– Puomi on teline, jossa Biles voi tehdä sarjan kierteitä vältellen. Hänen puomin alastulonsa on todella kierteinen, mutta Biles on toisaalta riittävän taitava tekemään jonkin toisen alastulon. Voi olla, että sen takia hän osallistuu puomille.

Maaranen toivoo Bilesin onnistuvan puomilla, mutta ymmärtää myös, mikäli kilpailu jää viime tipassa väliin. Urheilijan terveys menee mitaleiden tavoittelun edelle.

Lue myös:

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kilpailee tiistaina

Mielenterveytensä kanssa kamppaileva Simone Biles kertoi pelottavaa tietoa tilanteestaan – avaa, kuinka vaarallista kilpaileminen olisi

Urheilupsykologi kuvaa Simone Bilesin poikkeuksellista päätöstä rohkeaksi – haavoittuvuutensa paljastavat megatähdet raivaavat tietä muille

Ari-Pekka Liukkonen avautuu rajuista ahdistusoireistaan Tokiossa: "Viimeinen viikko oli jotain, mitä kenenkään ei tarvitsisi joutua kokemaan"

Pystyykö mielenterveytensä kanssa painiva supertähti enää kilpailemaan Tokiossa? Simone Bilesin elämää varjostaa rankka lapsuus ja seksuaalinen hyväksikäyttö

Suosittelemme sinulle