Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valko-Venäjän joukkueessa skandaali Tokion olympialaisissa – maan urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija yritettiin lähettää pois kisoista vastoin tahtoaan

Valko-Venäjän urheilujohtoa kovin sanoin arvostellut Krystsina Tsimanouskaja on kertonut pelkäävänsä palata kotiin. Tsimanouskajan mukaan hänet yritettiin lähettää sunnuntaina väkisin kotimaahansa kesken Tokion olympialaisten.

Valko-Venäjän pikajuoksijaa yritetään lähettää väkisin kotiin Tokiosta
Jelena Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valko-Venäjän urheilujohtoa rajuin sanankääntein arvostelleen pikajuoksijan Krystsina Tsimanouskajan mukaan hänet yritettiin lähettää väkisin kotimatkalle kesken olympiakisojen.

Tsimanouskaja, 24, kertoi Tokion Hanedan lentokentällä uutistoimisto Reutersille, että hänet vietiin vastoin tahtoaan lentokentälle. Valkovenäläisten medialähteiden mukaan häntä olivat saattamassa kentälle Valko-Venäjän olympiakomitean edustajat.

Katso video lentokentältä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Tsimanouskaja ehti olla matkalla yhteydessä läheisiinsä ja Valko-Venäjän riippumattomiin medioihin. Juoksija kertoi pelkäävänsä paluuta kotimaahansa. Hän myös kuvasi itsestään videon, jossa pyysi Kansainväliseltä olympiakomitealta apua.

– Minua on painostettu ja minut yritetään viedä maasta ilman suostumustani. Siksi pyydän, että Kansainvälinen olympiakomitea puuttuisi tähän, juoksija sanoo internetissä leviävällä videolla.

Tsimanouskaja kertoi Reutersille kuulleensa Valko-Venäjän päävalmentajalta, että ylempää oli tullut käsky poistaa pikajuoksija olympiajoukkueesta.

Pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaya on ajautunut konfliktiin Valko-Venäjän urheilujohdon kanssa kesken Tokion olympialaisten.
Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut sprintteri Krystsina Tsimanouskaya on kertonut pelkäävänsä palata kotiin. Kuva: Sergei Dolzhenko / AOP

Tsimanouskajan oli tarkoitus juosta maanantaina Tokion olympialaisten 200 metrin alkuerissä. Japanin poliisi puuttui tilanteeseen lentokentällä, eikä juoksija ole lähdössä tällä hetkellä Tokiosta. Tsimanouskaja kertoi myöhään sunnuntaina Tokion aikaa Tribuna.by-sivustolle olevansa poliisin huostassa ja toistaiseksi turvassa.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on kertonut selvittävänsä tilannetta. Urheilija itse on ilmoittanut aikovansa hakea turvapaikkaa Euroopasta.

Myös Valko-Venäjän olympiakomitea on kommentoinut tilannetta. Maan olympiakomitean julkaiseman lausunnon mukaan lääkärit ovat todenneet juoksijan olevan emotionaalisesti ja henkisesti sellaisessa tilassa, että hänet oli parempi vetää olympiakisoista pois. Tsimanouskaya on kieltänyt olleensa lääkärintarkastuksessa ja kutsunut olympiakomitean lausuntoa valheeksi.

Tsimanouskaja herätti muutama päivä sitten huomiota sosiaalisen median julkaisullaan, jossa hän haukkui Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon. Kritiikki juontaa juurensa maan yleisurheilun dopingsotkuihin. Valko-Venäjän juoksijat Krystsina Muliarchik ja Anna Mihajlava eivät päässeet Tokion kisakoneeseen, koska heillä ei ollut tehtynä vaadittua määrää dopingtestejä.

Muliarchikin ja Mihajlavan piti juosta Tokiossa Valko-Venäjän 4x400 metrin viestijoukkueessa. Kun kaksikkoa ei päästetty kisoihin, sprintteri Tsimanouskaja nimettiin viestinelikkoon – sanojensa mukaan ilman, että kukaan kertoi hänelle itselleen asiasta.

– Miksi minun pitää maksaa teidän sotkuistanne? Jos sotkette tyttöjen tilanteen, heidän dopingtestinsä... Ihan sama mitä! Miksi minun pitää ratkoa näitä ongelmia? Miksi helvetissä saan tietää tästä toisen käden käden kautta? Tsimanouskaja sanoi Instagram-tilillään julkaisemallaan videolla, mutta poisti julkaisun myöhemmin.

Tsimanouskaja ehti juosta perjantaina Tokiossa 100 metrin alkuerissä. Hän oli niissä eränsä neljäs ajalla 11,47.

Lue myös:

Miesten sadalla metrillä italialainen yllätysvoittaja, ME-loikka kruunasi hullun yleisurheilupäivän – tästä löydät olympiasunnuntain kaikki käänteet

Valko-Venäjän kansalaisjärjestöjen "musta viikko" – Lukašenkan hallinto laukaisi ennennäkemättömän pidätysten ja kotietsintöjen aallon

Teinityttö sai erityisen huomionosoituksen, kun Valko-Venäjän presidentti haki häntä tanssimaan – sittemmin juhlitusta sankarista tuli Aljaksandar Lukašenkan halveksunnan kohde

Suosittelemme