Hyppää sisältöön
LIVEUutiset

Tuoreimmat uutiset

Lue tästä päivän tuoreimmat uutiset.

Tekijät
Tiina ForsbergYrjö KokkonenRiikka KajanderPilvi PitkärantaJaakko MannermaaLeonard WilhelmusAnna NäveriJari StrömbergKatriina TöyryläKai JääskeläinenSakari NuuttilaOlli-Pekka ToivanenHanna HanhinenKari IkävalkoLaura KangasJaana HevonojaElsa Osipova

Vihreät esittää 50 euron korotusta perusturvaan

Vihreät lähtee eduskuntavaaleihin teemoinaan köyhyyden poistaminen, koulutus ja ympäristönsuojelu.

Puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi lauantaina puoluevaltuustossa puolueen ajavan 50 euron korotusta perusturvaan, joka tulisi maksamaan noin 100 miljoonaa euroa.  Koulutusta tulisi kehittää kasvattamalla peruskoulun tuntimäärää.

Ympäristönsuojelun alalla vihreät haluaa, että kaikki valtion omistamat vanhat ja luonnontilaiset metsät tulisi suojella. Lisäksi Suomessa pitäisi ennallistaa noin miljoona hehtaaria pieleen ojitettua suota.

STT

Mies kuoli nokkakolarissa Hämeenlinnassa

Mies kuoli Hämeenlinnassa kymppitiellä perjantaiaamuna tapahtuneen nokkakolarin seurauksena.

Hämeen poliisilaitos kertoo, että vanhemman miehen kuljettama henkilöauto ajautui vastaantulevien ajokaistalle ja törmäsi pakettiauton keulaan. Hätäkeskus sai ilmoituksen kahden auton nokkakolarista perjantaiaamuna kello seitsemän jälkeen.

Molempien autojen kuljettajat vietiin sairaalaan. Vastaantulevien ajokaistalle ajautunut vanhempi mies kuoli sairaalassa.

Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena sekä vammantuottamuksena.

STT

Merivoimien uudet alukset viivästyvät noin kahdella vuodella

Timo Kivinen.
Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Merivoimille tarkoitetut uudet sota-alukset viivästyvät noin kahdella vuodella alkuperäisestä aikataulusta, sanoo Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Puolustusvoimille on päätetty hankkia neljä uutta Pohjanmaa-luokan alusta korvaamaan vanhentuvia Merivoimien laivoja. Hanke on kuitenkin viivästynyt, ja vielä lokakuun lopussa puolustusministeriöstä arvioitiin viivästyksen olevan noin puolitoista vuotta.

Kivinen kertoo, että hanke viivästyy vielä tästä arviosta noin puoli vuotta lisää. Alun perin sota-alusten rakentamisen oli määrä alkaa tänä vuonna Rauman telakalla.

STT

Iranin mielenosoitusaalto on johtanut tuhansien ihmisten pidätykseen

Iranissa syyskuun puolivälissä alkaneiden protestien aikana viranomaiset ovat pidättäneet tuhansia mielenosoittajia sekä heidän lisäkseen mielenosoitusten ulkopuolella satoja opiskelijoita, ihmisoikeuksien puolustajia, toimittajia ja asianajajia mielenosoitusten ulkopuolella, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Pidätettyjä säilytetään järjestön mukaan täpötäysissä tiloissa, ja he joutuvat muun muassa kidutuksen ja seksuaalisen ahdistelun kohteeksi pidätysaikana.

Uutissivusto CNN on haastatellut Irakin puolella Iranista lähteneitä ihmisiä. CNN kertoo vahvistaneensa monia raportteja mielenosoittajiin kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta ja kuulleensa kertomuksia monista muista väkivallanteoista.

STT

Asuinrakennuksen palo herättänyt närää koronatoimia vastaan Kiinassa

Kymmenen kuolonuhria Kiinan Xinjiangissa torstaina vaatinut asuinrakennuksen palo on nostattanut paikallisissa vihastusta hallinnon tiukkoja koronatoimia vastaan.

Sosiaalisessa mediassa kiertäneissä viesteissä on esitetty, että Urumqin kaupungin tiukat koronasulut olivat pelastustoimien haittana. Osin varmennetuilla videoilla ihmisjoukot näyttävät lähteneen kaupungin kaduille osoittamaan mieltään koronatoimia vastaan.

Aiemmin tällä viikolla puhelintehtaalla Kiinan Zhengzhoussa puhkesi laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia.

STT–AFP

Elsa Osipova

Brasilian kouluampujalla oli hihoissaan natsisymboleja

Brasilian Espirito Santon kuvernöörin Renato Casagranden mukaan 16-vuotias kouluammuskelija oli pukeutunut asuun, jossa oli natsien käyttämiä hakaristejä.

Brasilian perjantaisessa kouluammuskelussa kuoli kolme ihmistä ja ainakin 11 loukkaantui. Asemies hyökkäsi kahteen kouluun Aracruzin pikkukaupungissa Espirito Santon osavaltiossa.

Viranomaiset pidättivät tekijän pian ammuskelun jälkeen. Perjantaina kerrottiin, että teon motiivi oli epäselvä.

Viranomaiset kertoivat lauantaina, että tekijä sai psykiatrista hoitoa mielenterveyshäiriön takia.

Lähde: AFP

Elsa Osipova

"Turbaanintuuppaus" on uusi ilmiö Iranissa

Some-kanavat täyttyvät nyt videoista, joissa nuoret iranilaiset tuuppaavat turbaanit pois mullahien eli uskonoppineiden päästä.

Ylen haastattelemat iranilaiset nuoret vahvistavat, että turbaaninhuitaisuja todella näkee kaduilla.

– En haluaisi olla ikävä ja puuttua ihmisten pukeutumiseen. Mutta nämä uskonoppineet ovat loukanneet oikeuksiamme niin kauan, että on suoraan sanottuna tyydyttävää nähdä, kuinka he itse joutuvat häirinnän kohteeksi, sanoo teheranilainen Mariam.

Yle haastatteli etänä useita protesteihin osallistuvia. He kertovat olevansa valmiita jatkamaan kapinointia väkivallasta ja arjen vaikeutumisesta huolimatta.

Lue lisää täältä.

Elsa Osipova

Voimakas maanjäristys Tyynellämerellä

Tyynellämerellä Filippiinien itäreunalla sijaitsevalla Mariaanien saarialueella on sattunut lauantaina 5,6 magnitudin maanjäristys, kertoo Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus.

Syvyydeltään järistys on 40 kilometriä.

Lähde: Reuters

Hanna Hanhinen

Ukrainan ilmapuolustus on onnistunut, sanoo Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen on Ylen Ykkösaamun vieraana kello 9.05.

Venäjä pyrkii murtamaan ukrainalaisten taistelutahtoa ja lyömään maan polvilleen tuhoamalla siviilikohteita ja vaikeuttamalla ihmisten arkipäiväistä elämää. Venäjä on iskenyt sadoin ohjuksin Ukrainan kaupunkien perusrakenteisiin sähkö-, lämmitys- ja vesijärjestelmiin.

– Kiinteät, paikallaan olevat kohteet kuten energialaitokset ovat yksinkertaisia maalittaa, sanoo Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Hänen mukaansa laitosten sijainti ja rakenne ovat venäläisten tiedossa, joten niiden kattava suojaaminen laajamittaisia ohjusiskuja vastaan on vaikeaa.

– Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmä on ollut kovan paineen alla. He ovat onnistuneet pääosin torjumaan ohjukset, mutta eivät kaikkia, toteaa Kivinen.

Timo Kivinen on Ylen Ykkösaamun vieraana tänään lauantaina kello 9.05.

Lue koko juttu täältä.

Hanna Hanhinen

USU: Sanna Marin suosikki seuraavankin hallituksen pääministeriksi

Sanna Marin.
Sanna Marin SDP:n puoluevaltuuston syyskokouksessa 19. marraskuuta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vahvistanut asemaansa suosikkina seuraavankin hallituksen pääministeriksi, käy ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista. Gallupin mukaan runsas neljäsosa vastanneista pitää Marinia sopivimpana ehdokkaana seuraavaksi pääministeriksi.

Toiseksi suosituin ehdokas on gallupin mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Viidesosa vastanneista piti häntä suosikkinaan.

Marinin kannatus on noussut edellisestä, maaliskuussa tehdystä USU-gallupista kolme prosenttiyksikköä ja Orpon kannatus puolestaan laskenut kaksi prosenttiyksikköä.

Gallupiin vastasi tuhat suomalaista. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT

Suosittelemme sinulle