Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Lue tästä päivän tuoreimmat uutiset.

Tekijät
Merja Niilola

Vastaamon tietomurtoepäilty Aleksanteri Kivimäki pysyy vangittuna

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on päättänyt pitää psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen vangittuna.

Päätöksen perustelut eivät ole julkista tietoa. Poliisin tavoitteena on saada juttu syyttäjälle syyskuussa.

Kivimäkeä epäillään syksyllä 2020 paljastuneessa tietomurrosta. Laajassa rikoksessa varastettiin ainakin 33 000 ihmisen potilas- ja henkilötiedot.

Tietomurtaja kiristi Vastaamoa ja osaa sen asiakkaista. Osa Vastaamon asiakkaiden varastetuista tiedoista julkaistiin pimeässä Tor-verkossa. Varastetuista potilastiedoista ilmeni nimiä, osoitteita, henkilötunnuksia ja potilaskertomuksia.

Rikoksista epäilty Kivimäki vangittiin helmikuussa. Kivimäkeä epäillään muun muassa törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Kivimäki on kiistänyt olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon.

Elsa Osipova

Kiina ja Venäjä vahvistavat liittolaissuhteitaan Wagnerin kapinan jälkeen

Kiinan presidentti Xi Jinping kehottaa Shanghain yhteistyöjärjestöä tiivistämään yhteistyötä, lisäämään solidaarisuutta jäsenten kesken ja vastustamaan pakotteita.

Shanghain yhteistyöjärjestö on lähinnä Venäjän liittolaisista kostuva kansainvälinen terrorismin torjuntaan keskittyvä organisaatio.

Kiinan ja Venäjän lisäksi järjestöön kuuluvat Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan ja Uzbekistan.

Tapaamisen aikana Xi kehotti maita tekemään yhteistyötä alueellisen rauhan turvaamiseksi, kiinalainen uutistoimisto Xinhua uutisoi.

Kokouksessa oli esillä myös Venäjällä hiljattain tapahtunut Wagnerin aseellinen kapina. Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitti liittoa tuesta, jota maat osoittivat Venäjälle Wagnerin "vallankaappausyrityksen" aikana.

– Venäjä vastustaa jatkossakin ulkoista painetta, pakotteita ja provokaatioita, Putin sanoi.

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana Kiina ja Venäjä ovat tiivistäneet diplomaattisia suhteita ja taloudellista yhteistyötä.

Lähde: AFP

Tom Kankkonen

Venäläisen sotilaan kerrotaan kuolleen Turkin tulituksessa Pohjois-Syyriassa

Pohjois-Syyriassa venäläissotilaan kerrotaan kuolleen Turkin tekemässä drooni-iskussa.

Iskussa haavoittui paikallisten lähteiden mukaan kolme venäläissotilasta.

Pohjois-Syyriasta raportoivan North Press -uutistoimiston mukaan turkkilainen drooni tulitti aikaisin maanantaina venäläisten käyttämää panssariajoneuvoa Aleppon pohjoispuolella.

Venäjä ja Turkki eivät ole kommentoineet välikohtausta.

Pohjois-Syyriassa käytiin sunnuntaina taisteluja turkkilaisjoukkojen ja paikallisten kurdijoukkojen välillä.

Lähteet: AP, North Press News Agency

Alina Mäkynen

Ville Niinistö ei aio kisata vihreiden puheenjohtajuudesta

Ville Niinistö, europarlamentaarikko, vihreät
Ville Niinistö kuvattuna Helsingissä maanantaina 3. huhtikuuta. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja nykyinen europarlamentaarikko Ville Niinistö ei aio asettua ehdolle vihreiden puheenjohtajaksi ensi kesänä. 

– Olen ollut vihreiden puheenjohtajana kuusi vuotta. Kukaan tässä puolueessa ei ole ollut niin pitkään puheenjohtajana. Eiköhän pidetä ennätys kuudessa vuodessa edelleenkin, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo olevansa puoluejohdon ja eduskuntaryhmän käytettävissä, jos vihreät aikoo olla hallitusneuvotteluissa mukana. Hänen mukaansa kovan vaalitappion kokeneella puolueella on edessään isot uudistukset.

– Pitää miettiä, mitä ehtoja vihreillä on, jos meidät hallitusneuvotteluihin pyydetään. Siinä ideoinnissa voin olla mukana, mutta se on osaltani tällaista tukemista tällä kertaa, Niinistö sanoo viitaten kysymykseen mahdollisesta puheenjohtajuudesta.

Marika Harjumaa

Poliisin tutkinta eteni tapauksessa, jossa 13-vuotias puukotti pikkusisartaan

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan tapauksessa, jossa 13-vuotias isoveli kohdisti 5-vuotiaaseen sisareensa vakavaa väkivaltaa huhtikuussa 2022.

Tapausta on tutkittu rikosnimikkeellä murhan yritys

Esitukinnassa selvisi, että isoveli oli suunnitellut teon ennalta. Hän oli yöllä lyönyt teräaseella sisartaan kolme kertaa ylävartaloon aiheuttaen sisarelleen vakavia ja hengenvaarallisia vammoja.

– Teon katsotaan olleen suunnitelmallinen, raaka ja julma. Teon motiiviksi on ainakin jossain määrin selvinnyt pikkusisaren vanhemmilta saama huomio, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä tiedotteessa.

Koska epäilty on alle 15-vuotias, tapaus ei etene syyteharkintaan.

Vilma Romsi

Saksan vienti kasvoi tammikuussa

Saksan vienti lähti kasvun tammikuussa viime kuukausien pudotuksen jälkeen. Saksan vienti oli tammikuussa yhteensä 130,6 miljardia euroa. Nousua oli edelliseen kuukauteen nähden 2,1 prosenttia. Luvut selviävät liittovaltion tilastovirasto Destatisin tiedoista.

Viime vuoden tammikuuhun nähden vienti kasvoi 8,6 prosenttia.

Vienti kasvoi viime kuuhun nähden kaikkiin Saksan tärkeimpiin vientimaihin, eli Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja EU-alueelle. Venäjän-vienti kasvoi 12,3 prosenttia edelliseen kuukauteen nähden, vaikkakin Venäjän-viennin kokonaisarvo pysyy matalalla.

ING-pankin asiantuntija Carsten Brezki kuitenkin sanoo uutistoimisto AFP:lle, ettei kasvu vielä riitä kompensoimaan joulukuun pudotusta. Saksan hallitus odottaa 0,2 prosentin talouskasvua vuodelle 2023.

Lähde: AFP

Jari Strömberg

HS: Kaius Niemi sai syytteen törkeästä rattijuopumuksesta

Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on saanut syytteen törkeästä rattijuopumuksesta, kertoo Helsingin sanomat.

Niemi jäi kiinni marraskuussa ajessaan autoa Sanomatalon parkkihallissa Helsingin keskustassa.

Niemi ilmoitti heti samana päivänä, ettei hän voi jatkaa HS:n vastaavana päätoimittajana.

Saamelaiskäräjälaista perustuslakivaliokunnan järjestämä julkinen kuuleminen tammikuussa

Saamelaiskäräjät koolla Inarissa 29.11.2022.
Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Perustuslakivaliokunta on päättänyt järjestää kiistellystä saamelaiskäräjälaista julkisen kuulemisen. Kuulemiseen kutsutaan oikeusministeriön, saamelaiskäräjien, kolttien kyläkokouksen, Suomen alkuperäisten saamelaisten yhteistyöjärjestön ja Inarinsaamelaiset ry:n edustajat.

Valiokunta päättää muista kuultavista asiantuntijoista myöhemmin. Julkinen kuuleminen on tarkoitus järjestää tammikuun lopulla.

Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta yrittää parhaansa, jotta asia saataisiin käsiteltyä vielä tämän vaalikauden aikana.

Eduskunnan on tarkoitus jäädä huhtikuisten vaalien vuoksi istuntovapaalle 3. maaliskuuta.

STT

Risto Mattila

Hollanti pyysi anteeksi orjuuttamista 1700- ja 1800-luvuilla

– Hollannin hallituksen puolesta pyydän anteeksi valtion menneitä toimia. Orjuus on tuomittavaa ja rikos ihmiskuntaa vastaan, pääministeri Mark Rutte sanoi Haagissa.

Hollannin pääministerin anteeksipyyntö tapahtui noin 150 vuotta sen jälkeen, kun orjuus tuli päätepisteeseensä eurooppalaisissa valtamerten takaisissa alusmaissa.

Hollanti teki orjakauppaa noin 600 000:lla tuhannella afrikkalaisella, jotka kuljetettiin pääosin eteläiseen amerikkaan ja Karibialle 1700- ja 1800-luvulla.

Lähteet: AFP, AP

Veera Pennanen

Ukrainalaiskenraali: Tulitauko mahdollinen vasta, kun Venäjä lähtenyt maasta

Tulitauko on mahdollinen vasta siinä tapauksessa, kun miehittäjä Venäjä on lähtenyt kokonaan Ukrainasta. Näin arvioi prikaatinkenraali Oleksiy Gromov tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mahdollinen tulitauko joulun aikaan on noussut esiin viime päivinä. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi eilen, että tällaista ehdotusta ei ole tullut miltään suunnalta eikä aiheesta ole siten edes keskusteltu.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut Venäjää aloittamaan vetäytymisen jouluun mennessä. Tämä olisi ensi askel rauhansopimukseen pyrittäessä.

Lue myös:

Ylen päivittyvä seuranta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Lähde: Reuters

Suosittelemme