Hyppää sisältöön
LIVEUutiset

Tuoreimmat uutiset

Lue tästä päivän tuoreimmat uutiset.

Tekijät
Linnea VirtanenPilvi PitkärantaYrjö KokkonenLaura KangasJaakko Mannermaa
Jaakko Mannermaa

Lentoala kääntymässä voitolliseksi ensi vuonna

Lentoyhtiöt odottavat tekevänsä vuonna 2023 voitollista tulosta ensi kertaa sitten vuoden 2019. Ala on kärsinyt etenkin koronapandemiasta.

Nyt Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) arvioi, että lentoyhtiöt nousevat yhteensä 4,7 miljardia dollaria plussalle ensi vuonna. Luku on kaukana vuoden 2019 voitosta, joka oli 26,4 miljardia dollaria.

IATA odottaa alan liikevaihdon kasvavan ensi vuonna 779 miljardiin dollariin. Matkustajamäärien IATA arvioi yltävän reiluun 85 prosenttiin pandemiaa edeltävistä luvuista.

Lähde: AFP

Sairaalaan joutunut valkovenäläinen oppositiohahmo palautettiin vankilaan

Sairaalahoitoon viime viikolla joutunut valkovenäläinen oppositiohahmo Maryja Kalesnikava, 40, on palautettu viikonloppuna sairaalasta vankilaan, kertoivat oppositiolähteet tiistaina.

Kalesnikava sai sairaalassa hoitoa ainakin puhjenneeseen mahahaavaan.

Kalesnikava kuului Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukashenkan vastaisten mielenosoitusten kärkihahmoihin kaksi vuotta sitten. Hän kieltäytyi lähtemästä maanpakoon, minkä jälkeen hänet tuomittiin lopulta 11 vuoden vankeusrangaistukseen.

STT

Jaakko Mannermaa

Almedalenissa naisen puukottanut mies tuomittiin murhasta

Gotlannin Visbyssä naisen kuoliaaksi puukottanut mies on tuomittu murhasta ja terroristisen rikoksen valmistelusta. Hän kärsii tuomionsa psykiatrisessa hoidossa.

Tuomittu 33-vuotias ruotsalaismies oli jo aiemmin tunnustanut surman. Hän puukotti 64-vuotiaan naisen viime heinäkuussa Almedalenin puistossa, missä oli meneillään perinteinen politiikkaviikko.

Syyttäjien mukaan mies suunnitteli myös poliitikko Annie Lööfin surmaamista.

Lähteet: Reuters, SVT

Yrjö Kokkonen

Meta uhkaa poistaa uutiset Facebookista Yhdysvalloissa

Teknologiayhtiö Meta on uhannut poistaa uutissisällöt omistamastaan yhteisöpalvelu Facebookista Yhdysvalloissa, kertovat BBC ja Financial Times.

Uhkauksen taustalla on Yhdysvaltain kongressissa kaavailtu uusi laki, joka parantaisi mediayhtiöiden mahdollisuuksia neuvotella itselleen korvauksia Facebookissa jaettavista sisällöistä.

Viime vuonna Facebook esti pääsyn australialaisille uutissivustoille, kun Australiassa säädettiin samankaltainen laki. Osapuolet pääsivät kuitenkin sopuun, ja Facebook ryhtyi maksamaan uutissisällöistä mediamoguli Rupert Murdochin yhtiölle News Corpille Australiassa.

STT

Yrjö Kokkonen

Latvia peruu Venäjältä paenneen Dožd-TV-kanavan toimiluvan

Dožd-TV-kanava on syyllistynyt moniin lainrikkomuksiin, joiden takia sen toimilupa perutaan 8. joulukuuta lähtien, sanoo Latvian viestintäneuvoston puheenjohtaja Ivars Abolins.

Doždin toimitus pakeni Latviaan maaliskuun alussa sen jälkeen, kun Venäjän viranomaiset olivat estäneet kanavan toiminnan. Doždia syytettiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen arvostelemisesta.

Latvian mukaan Dožd on monissa lähetyksissään tukenut Venäjää. Se on muun muassa näyttänyt lähetyksessään kartan, jossa Krimin niemimaa on kuulunut Venäjälle.

Kanavalla on Latvian mukaan tuettu Venäjän armeijaa ja jätetty noudattamatta Latvian lakia, jonka mukaan vieraskielisiä ohjelmia tulisi kääntää latviaksi. Viime viikolla aloitettiin tutkimus TV-ohjelmasta, jossa kehotettiin lähettämään tarvikkeita rintamalla oleville venäläissotilaille.

Doždin päätoimittaja Tihon Džjadkon mukaan kanavan toimiluvan peruminen on "epäreilua ja absurdia". Hänen mukaansa kanava ei anna mitään tukea Venäjän armeijalle.

Lähde: AFP

Yrjö Kokkonen

Bensa-asemat tyhjenevät Etelä-Koreassa kuljetusalan lakon takia

Jo lähes sata huoltoasemaa on joutunut lopettamaan toimintansa kuorma-autonkuljettajien lakon takia.

Kuljettajat vaativat parempaa palkkaa vastineeksi kohonneista polttoaineen hinnasta. Lakossa on mukana noin 25 000 ammattiliittoon kuuluvaa kulkettajaa.

Hallitus ei aio suostua kuljettajien vaatimuksiin. Hallitus on jo pakottanut 2 500 sementtialan kuljettajaa palaamaan töihin. Presidentti Yoon Suk-yeol on jo määrännyt hallituksen valmistelemaan pakotemääräyksen laajentamista öljynjalostuksen ja terästeollisuuden kuljetuksiin.

Lakko haittaa maan satamien toimintaa. Ne toimivat nyt 69 prosentin teholla.

Lähde: Reuters

Laura Kangas

Venäläisen nikkelin tuonti kasvoi rajusti sodasta huolimatta

Operail Finlandin tavarajuna Kouvolan Teholassa.
Viron valtion rautatieyhtiö Operail on tulossa VR:n tilalle tuomaan nikkeliä Venäjältä. Kuva: Antro Valo / Yle

Venäläistä nikkeliä tuodaan maailman markkinoille Suomen kautta Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta.

Nikkelin tuonti Venäjältä EU:hun on kasvanut maalis-kesäkuussa 22 prosenttia. Tullin mukaan nikkelin tuonti Suomeen on kasvanut lähes 60 prosenttia viime vuodesta.

VR Group on päättänyt lopettaa vuoden lopussa rahtiliikenteen Venäjältä. Viron valtion rautatieyhtiö Operail on kuitenkin tulossa toistaiseksi VR:n tilalle.

Aleksanteri-instituutin professori Veli-Pekka Tynkkynen muistuttaa, että raaka-ainevienti on Venäjälle keskeinen sodan rahoituskanava.

Lue koko juttu täältä.

Yrjö Kokkonen

650 tutkijaa vaatii: puunpoltto energiaksi on lopetettava

650 tutkijaa eri puolilta maailmaa on laatinut julkisen kirjeen, jossa kehotetaan maailman maita luopumaan puun polttamisesta energiaksi. Kirje on laadittu Montrealissa loppuviikolla alkavan biodiversiteettikokouksen materiaaliksi.

Bioenergia on luokiteltu "vähähiiliseksi" väärin perustein, tutkijat sanovat.

Monen maan ilmastotavoitteet on sidottu bioenergian osuuden kasvattamiseen. Esimerkiksi sähköntuotannossa puuraaka-aine aiheuttaa hiili- tai kaasuenergiaan verrattuna suuremmat ilmastopäästöt, koska mukaan on laskettava hakkuista ja kuljetuksista syntyvät päästöt, tutkijat toteavat.

Tutkijat esittävät kirjeessään aidosti uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman käytön lisäämistä. Kirje on osoitettu maailman johtaville poliitikoille, kuten Kiinan johtajalle Xi Jinpingille, Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille ja EU:n komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille.

Kirjeestä uutisoi The Guardian -lehti.

Etätyö vakiintui suuriin suomalaisyhtiöihin

Suomalaisyhtiöissä konttoreille tullaan selvästi harvemmin kuin ennen pandemiaa. Osassa yrityksistä on asetettu työpaikalla tehtäville työpäiville kiintiöt, kuten esimerkiksi Fortumissa, jossa toimistotyöntekijöitä kehotetaan tulemaan työpaikalle vähintään kahdesti viikossa.

Toiset ovat päätyneet purkamaan lähityön vaatimuksen toimistotyötekijöiltä yhtiötasolla käytännössä kokonaan. Metso Outotec laati viime vuoden syksynä linjauksen, jonka mukaan hybridityön käytännöistä sovitaan ensi kädessä tiimeissä.

STT kysyi viidestä suomalaisyhtiöstä, millaiset hybridityön käytännöt niissä on voimassa nyt, kun lähityön tekeminen on jälleen ollut mahdollista.

STT

Yrjö Kokkonen

EU kieltää kahvin, jos se on peräisin alueelta, jolta puusto on poistettu äskettäin

EU:n komissio on päässyt yksimielisyyteen toimista, joilla se pyrkii estämään maailmanlaajuista metsäkatoa ja metsien tilan heikkenemistä.

Komissio on laatinut listan eniten metsäkatoa aiheuttavista tuotteista. Niihin kuuluu muiden muassa palmuöljy, karjatuotteet, soija, kahvi, kaakao, puutavara ja kumi.

Nämä tuotteet kielletään EU-maissa, mikäli ne on tuotettu alueilla, joista metsäpeite on poistettu joulukuun 2020 jälkeen.

Tuotteita EU-alueelle tuovat yritykset velvoitetaan osoittamaan kyseisen maatilan maantieteelliset tiedot, jotta viranomaiset voivat varmistua, ettei tuotteiden valmistus ole ollut edistämässä metsäkatoa.

EU-maiden on virallisesti hyväksyttävä komission ehdotus, jonka jälkeen tuottajilla on 18 kuukautta aikaa alkaa noudattaa linjausta.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle