Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vain tämä kymmenen sekunnin pätkä erotti Arvi Savolaisen olympiavoittajasta – päävalmentajan mukaan suomalaislupaus on lähellä maailman kärkeä

Suomen päävalmentaja Marko Yli-Hannukselan mukaan Savolainen ei ole kaukana maailman kärjestä. Myös Petra Olli kehui Savolaista ja näki, miten kymmenen sekuntia erotti vielä suomalaistoivon ja sarjan hallitsevan olympiavoittajan.

Tämä kymmenen sekunnin pätkä erotti Arvi Savolaisen olympiavoittajasta
Nina Vanhatalo,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä.

Suomalaiset miespainijat Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen taipuivat lopulta maanantaina omissa luokissaan Tokion olympialaisissa.

Kuosmanen pääsi maanantaina mukaan keräilyeriin ja tavoittelemaan paikkaa pronssiotteluun, mutta venäläinen maailmanmestari Sergei Semenov otti selvän voiton pistein 11–0.

Arvi Savolainen voitti ensiksi kuubalaisen Gabriel Alejandro Rosillo Kindelanin, mutta taipui puolivälierässä hallitsevalle olympiavoittajalle Artur Aleksanjanille pistein 1–5.

22-vuotias Savolainen otti avauspisteen, mutta sen jälkeen Aleksanjan pääsi mattopainissa vyöryttämään ja vei ottelun nimiinsä.

Savolaisen avauskierroksen voitto kuitenkin tarkoitti, että suomalaiset miespainijat ottivat ensimmäisen voittonsa olympialaisissa sitten vuoden 2004 Ateenan olympialaisten. Tuolloin Marko Yli-Hannuksela otti 74-kiloisten välierässä voiton. Yli-Hannuksela toi Ateenasta finaalitappion myötä kotiin myös hopeamitalin.

Arvi Savolainen 2.8.2021 Tokion olympialaisissa
Arvi Savolainen otti suomalaisten miespainjoiden ensimmäisen otteluvoiton olympialaisissa 17 vuoteen. Kuva: Lehtikuva

Nykyään Suomen painimaajoukkueen päävalmentajana toimivan Yli-Hannukselan mukaan Savolaisen avauskierroksen voitolla oli merkitystä. Tuuletukseen oli aihetta.

– Apina lähti selästä, Yli-Hannuksela kuvaili Yle Urheilulle.

Yli-Hannukselan mukaan Savolainen osoitti otteillaan, että ei ole kaukana 97-kiloisten sarjan maailman kärjestä. Savolainen voi päästä vielä keräilyerien kautta sarjan pronssiotteluun, jos Aleksanjan voittaa kello 12.30 alkavissa välierissä Iranin Mohammadhadi Saravin.

– Arvi on ihan hilkulla. Jos armenialainen jatkaa finaaliin, huomenna ollaan vielä mukana. Kaikki on sitten vielä auki mitaleille asti, Yli-Hannuksela huomautti ja kehui Savolaisen ennakkoluulotonta taisteluasennetta kovaa vastustajaa vastaan.

Mattopaini ratkaisi

Ylen studiossa suomalaisten otteluita analysoinut entinen huippupainija Petra Olli arvioi, että Savolainen oli valmis kilpailemaan Tokiossa.

– Ensimmäinen ottelu olympiamolskilla on aina paha. Arvi sen hoiti hienosti, Olli kehui.

– Vastustaja oli hyvin skoutattu. Ei annettu tehdä vaarallisia käsivetoja. Otettin itse pisteet sieltä.

Arvi Savolainen eteni 97-kiloisissa toiselle kierrokselle 3–1-voitolla kuubalaisvastustajasta.

Ollin mukaan kymmenen sekunnin pätkä erotti Savolaisen ja meritoituneen armenialaisen puolivälieräottelussa.

– Pystypaini oli aika suhteellisen samalla tasolla. Armenialainen ei tehnyt yhtään pistettä matosta. Kymmenen sekuntia ratkaisi ottelun, Olli toteaa.

– Kokenut armenialainen sai Arvin mattoon. Pari rullia siihen päälle. 5–1-tilanne ja piteli sitten vain johtoaan.

Katso, kuinka Arvi Savolainen taipui hallitsevalle olympiavoittajalle

Savolainen sanoi myös itse ottelun jälkeen, että pystypaini olympiavoittajaa ja kolminkertaista maailmanmestaria vastaan ei tuntunut kummoiselta. Savolainen kuitenkin myönsi, että mattopuolustuksessa hän jäi vielä jälkeen.

Yli-Hannuksela oli samoilla linjoilla.

– Mattopuolustus vielä vuotaa. Kovuus ja rutinoituminen mattopuolustukseen pitää saada vielä piirua paremmaksi. Vielä enemmän häirintää ja liikkumista, että olympiavoittajat eivät saa rauhassa puristaa, Yli-Hannuksela sanoi.

Elias Kuosmaselle raskas sarja oikea paikka

Elias Kuosmanen kommentoi heti kahden murskatappion jälkeen pohtineensa, onko raskas sarja hänelle oikea paikka. Samaan aikaan hän myönsi kuitenkin, että reilusti alipainoisena oli vaikeaa kamppailla.

Nopeasti raskaaseen sarjaan siirtyneen Kuosmasen kohdalla puntari näytti 111 kiloa, kun kärkimiehillä oli painoa 129 kiloa. Se näkyi tylysti otteluissa raskaan sarjan huippumiehiä vastaan.

Yli-Hannukselan mukaan raskas sarja on Kuosmaselle kuitenkin ehdottomasti oikea paikka.

– Hän paini paikan sarjaan kovalla esityksellä viimeisessä maailmankarsinnassa. Totta kai hän on silloin paikkansa ansainnut, Yli-Hannuksela totesi.

Katso Kuosmasen ja Semenovin ottelun kohokohdat kuvaa klikkaamalla!

Kuosmanen myönsi rehelisesti ottelun jälkeen olevansa vielä raakile sarjaan. Hän oli ennen parin kuukauden takaista sarjan vaihtoa pohtinut olevansa liian kookas 97-kilon sarjaan, mutta vielä hän oli vielä liian pieni 130-kiloisten sarjaan.

Yli-Hannuksela rohkaisee Kuosmasta jatkamaan kamppailuja raskaassa sarjassa.

– Pariisin olympialaisiiin on kolme vuotta aikaa. Hyvin ehtii rakentaa todella raamikkaan raskaan sarjan painijan. Hän tulee olemaan halutessaan raskaassa sarjassa todella kova tekijä, Yli-Hannuksela päätti.

Petra Ollinkin mukaan Kuosmanen oli oikeassa sarjassa, mutta ei ollut vielä valmis kamppailemaan sarjan kärkipainijoita vastaan.

– Tämä oli hyvää oppia tulevaisuutta ajatellen. Nyt Eliaksen pitää ottaa vain happea ja sitten massakuuri. Samalla pitää säilyttää kestävyys- ja nopeusominaisuudet. Niitä ei saa unohtaa, Olli niputti Kuosmasen tilanteen.

Lue lisää:

Suomen painitoivoille pettymyksiä: Arvi Savolaisella pieni oljenkorsi pronssiotteluun – Elias Kuosmanen paljasti tuomarin tylyn piikittelyn

Helanderin kisat vaakalaudalla, Savolainen taipui hallitsevalle olympiavoittajalle – Yle seuraa hetki hetkeltä

Elias Kuosmasen tahdonvoima hämmästytti ja vakuutti syvästi jopa kaiken nähneen Venäjän painiekspertin – "En voi kuin kumartua hänen edessään"

Arvi Savolainen hyppi lapsena takavoltteja poninsa selästä ja roikkui sukset jalassa hevosen perässä – miten ihmeessä hänestä tuli painimestari?

Raitanen olympiafinaalissa iltapäivällä – katso tästä maanantain olympiaohjelma ja tv-lähetykset

Suosittelemme