Hyppää sisältöön

Sairauslomalta palannut Petteri Orpo muisteli sairaalaan lähtöään – Farmaseutin sanat pelastivat hengen: "sinulla on käynnissä sydänkohtaus"

Petteri Orpo haluaa koronapassin käyttöön ja nuorten koronarokotukset käyntiin. Kokoomuksen puheenjohtaja tukee eduskuntaryhmän linjausta puuttua maahanmuuttajien sosiaaliturvaan.

Petteri Orpo.
Sairauslomalta palannut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaa Ylen haastattelussa vointiaan hyväksi. Orpo sai sydänkohtauksen kuntavaalien jälkeen kesäkuussa. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Ari Hakahuhta,
Terhi Toivonen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kokee olonsa sairausloman ja sydänkohtauksen jälkeen terveeksi. Hän kuvaa Ylen haastattelussa vointiaan hyväksi.

Orpo kokee, että hän on kykenevä jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana, ja tarvittaessa toimimaan myös pääministerinä vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen.

– Minulla on hyvin terve olo. Kyllä koen, että olen itse asiassa aika hyvässä iskussa, Orpo sanoo.

Yle haastatteli Petteri Orpoa maanantaina Turussa. Orpo palasi kuunvaihteessa hoitamaan kokoomuksen puheenjohtajan tehtäviä puolentoista kuukauden sairausloman jälkeen.

Petteri Orpo jäi sairauslomalle kesäkuussa, muutama päivä kuntavaalien jälkeen. Hänellä todettiin tukos sepelvaltimon sivusuonessa ja tehtiin suonen pallolaajennus. Tukos ei aiheuttanut sydämeen pysyviä vaurioita. Orpon sairausloma päättyi heinäkuun lopussa.

Orpo kertoo, että hänellä on sepelvaltimotaudista vähän sukurasitetta. Sydänkohtaus kesäkuussa oli kuitenkin yllätys ja järkytys.

– Olihan se pysäyttävä hetki. Elämän perusasioita on nyt tullut mietittyä puolitoista kuukautta.

Apteekista taksilla sairaalaan

Ennen sairaalaan joutumistaan Orpo asioi Yliopiston apteekissa Helsingissä Mannerheimintiellä. Hän oli hakemassa apua närästykseen, kun apteekin työntekijä kysyi muita oireita, kylmähikeä tai kivun säteilyä kaulaan ja leukaperiin.

– Kuule, sinulla on käynnissä sydänkohtaus, sinä lähdet nyt Meilahteen, farmaseutti sanoi Orpolle.

Petteri Orpo lähti saman tien taksilla sairaalaan.

– Enhän minä nyt ambulanssia, tyypillisenä suomalaisena miehenä, tilasin taksin.

Orpon mukaan voi sanoa, että apteekin työntekijän sanat pelastivat hänen henkensä. Kokoomusjohtaja kiitteleekin vuolaasti helsinkiläisen apteekin farmaseuttia.

– Ilman hänen apuaan olisin mennyt eduskuntaan työhuoneeseen kitumaan närästyslääkkeen kanssa, Orpo olettaa.

Kiittelyn kanssa samaan syssyyn Orpo kehuu suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää, kuten muutkin sairauskohtauksen yllättämät puoluejohtajat. Orpo tuumii, että jokaisella asteella on ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa.

Petteri Orpo pyysi työkavereitaan viemään apteekkiin kukkia ja suklaarasian kiitokseksi. Orpo aikoo pistäytyä itsekin vielä kiittämässä apteekissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo olostaan sairausloman jälkeen. Haastattelussa Orpo antaa tukensa kokoomuksen eduskuntaryhmän keskustelunavaukselle puuttumisesta maahanmuuttajien sosiaaliturvaan.

Vähän joutilaisuutta ja töiden järjestelyä uudelleen

Sydänkohtaus opetti Petteri Orpolle, että itsestään täytyy pitää huolta, jokaisen suomalaisen.

– Ihminen tarvitsee lepoa ja vähän joutilastakin aikaa, että voi miettiä asioita. Aina voi töitä järjestää vähän uudella tavalla.

Orpo muistelee kevättä kovana rupeamana, vaalikampanja korona-aikana – ja suuri halu viedä kokoomus vaalivoittoon. Väsymys meni työtahdin ja -paineiden piikkiin. Orpo ei ymmärtänyt, että jokin oli pielessä.

– Puolueen puheenjohtajan tehtävä on hyvin vaativa. Mutta se on nyt vaan niin, että tehtävää pitää jonkun hoitaa ja niitä asioita tulee. Neuvoni on, että pitää huolehtia itsestään.

– Jokaisella poliitikolla pitäisi olla vähemmän sitä Twitterin pläräämistä ja pikku asioiden perässä juoksemista. Pitäisi keskittyä isoihin, oleellisiin kysymyksiin ja sitä kautta saada ajattelua ja tekemistä vielä paremmin järjestykseen, Orpo pohtii.

Koronavirus: "Näyttää siltä, että hallitus ei toimi"

Kokoomuksen puheenjohtaja on huolissaan koronaviruksen uusista tartuntaluvuista. Petteri Orpon mielestä kevään ongelma näyttäisi toistuvan.

– Kun tilanne muuttuu, niin näyttää siltä, että hallitus ei toimi, Orpo arvioi.

Petteri Orpo muistuttaa, että vastuu maan johtamisesta kriisissä on hallituksella. Orpolla on kolmen asian lista.

– Tarvittaisiin koronapassi. Me tarvitsemme selkeät ohjeet, miten tässä tautitilanteessa toimitaan: mitä rajoitustoimia, miten maskeja tulee käyttää.

– Nuorten rokotukset on saatava liikkeelle, koska erityisesti siinä joukossa korona leviää. En enää halua, että nuoret joutuvat etäkouluun.

Petteri Orpo, pj kokoomus turussa kuvattuna
Petteri Orpo pitää luontevimpana seuraavana hallituksena porvarihallitusta. Kokoomus tähtää pääministeripuolueeksi vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Orpo tukee puuttumista maahanmuuttajien sosiaaliturvaan

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdotti reilu viikko sitten, että maahanmuuttajien sosiaaliturva voisi olla muita Suomessa asuvia matalampi, jos maahanmuuttajan koulutus, kielitaito tai tuntemus suomalaisesta yhteiskunnasta ei ylitä säädettyjä tavoitteita.

Kokoomuksen puheenjohtajan on vaikea ymmärtää kohua, joka eduskuntaryhmän ohjelmasta nousi. Petteri Orpon mukaan niin puolue kuin hänkin ovat eduskuntaryhmän keskustelunavauksen takana.

Orpon mielestä maahanmuuttopolitiikassa yksi selkeä asia on "rikki". Hänen mukaansa humanitaarisin perustein Suomeen tulleet eivät työllisty riittävän hyvin. Ja jos ihminen ei työllisty niin syrjäytyy, ja syrjäytymisestä seuraa muita ongelmia.

– Meidän sosiaaliturvajärjestelmämme ei kannusta työntekoon, ei kannusta riittävällä tavalla kielen opiskeluun eli kotoutumaan. Siihen on haluttu hakea ratkaisuja. Se ei ole maahanmuuttovastaista, se ei ole kansainvälisyyden vastustamista vaan se on pragmaattista asioiden pohtimista, Orpo perustelee.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi Ylen haastattelussa kokoomuksen eduskuntaryhmän ohjelman “halpahintaisena, poliittisena ja populistisena temppuna”.

Halla-ahon mukaan osa ohjelmasta ei olisi toteuttamiskelpoinen ilman perustuslain muuttamista. Lisäksi Halla-aho piti epätodennäköisenä, että kokoomus lähtisi toteuttamaan ehdotuksia.

Puheenjohtaja kiistää kokoomuksen hajaannuksen

Työhön palanneen kokoomusjohtajan mukaan kokoomus ei ole hajaannuksen tilassa, vaikka julkisesta keskustelusta niin voisi päätellä. Puolueen konservatiivi- ja liberaalisiivet erottuivat selkeästi kokoomuksen pormestariehdokkaan valinnassa keväällä Helsingissä.

– Ei ole. Ei ole. Kokoomus on mielestäni hyvinkin yhtenäinen, Orpo vakuuttaa.

Petteri Orpon mukaan kuntavaalivoitto osoittaa puolueen vahvuuden.

– Pidän hyvänä, että puolueen, kansanliikkeen sisällä käydään keskustelua suunnasta ja toimintatavoista. Ylilyönteihin on pyritty puuttumaan ja niihin tullaan puuttumaan.

– Kokoomus ei lipsu maltilliselta tieltä sivistykseen, suvaitsevaisuuteen, kansainvälisyyteen ja osaamiseen luottavana puolueena. Siitä ei tarvitse kenenkään olla huolissaan.

Orpo kuvaa itseään tyypilliseksi kokoomuslaiseksi, jossa on liberaali puoli sekä perinnettä, turvallisuutta ja yhteiskunnan vakautta korostava puoli.

Petteri Orpo saapuu Pasilaan Ylen Studiotalolle.
Kokoomus voitti Petteri Orpon johdolla kuntavaalit valtakunnallisen kannatuksen perusteella mitattuna. Valtuustopaikkojen määrässä laskettuna keskusta oli suurin puolue. Petteri Orpo tulossa 13. kesäkuuta Ylen vaalistudioon. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Petteri Orpo ei luota hallitukseen, mutta hallitus ei kaadu

Toiseksi suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ei luota hallituksen kykyyn ratkaista Suomelle tärkeitä kysymyksiä. Petteri Orpo olettaa hallituksen kuitenkin jatkavan vaalikauden loppuun eli kevääseen 2023 asti.

Orpo vaatii syksyllä hallituksen budjettiriihestä eli ensi vuoden valtion tulo- ja menoarvion valmistelusta selkeitä päätöksiä. Orpo kaipaa päätöksiä, miten suomalaiset saavat töitä, miten valtion velkaantuminen saadaan kuriin ja miten talouskasvua kestävästi vahvistetaan.

Kokoomusjohtaja arvostelee, että hallitus on ratkaissut kaikki ongelmat ottamalla lisää velkaa.

– Ei voi olla niin, että jos talous kasvaa vahvasti niin velkaa otetaan vahvasti. Pidämme velkarahalla yllä illuusiota pohjoimaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Todellisuus ei valitettavasti ole sitä. Seuraava hallitus saa siivota jälkiä.

Petteri Orpo nostaa kokoomuksen keinoista esiin työttömyysturvan uudistamisen, kotitalousvähennyksen parantamisen, työajoista ja palkoista sopimisen paikallisesti yrityksissä sekä työn verotuksen keventämisen.

Porvarihallitus on Orpon mielestä luontevin vaihtoehto

Se seuraava hallitus on Petteri Orpon mielestä luontevimmin porvarihallitus. Kokoomuksen tavoite on voittaa seuraavat eduskuntavaalit.

Kokoomuksesta on jo moneen kertaa kerrottu, että perussuomalaiset voisi olla hallituskumppani.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luopuu tehtävästään parin viikon kuluttua. Todennäköisesti hänen tilalleen nousee ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra.

Petteri Orpo asettelee sanansa harkiten.

– Ei nämä ole henkilökysymyksiä pelkästään. Kyse on siitä millaista linjaa ja politiikkaa kukin puolue tekee.

– Kun perussuomalaisten puoluejohto vaihtuu, hyvin merkittävä kysymys on se, millaista poliittista linjaa tai tässä tapauksessa millaista ihmiskäsitystä tuleva perussuomalaisten johto edustaa, Orpo muotoilee.

Vuonna 2017 kokoomus ja keskusta ilmoittivat juuri perussuomalaisten puheenjohtajaksi valitulle Jussi Halla-aholle, ettei hallitusyhteistyön jatkumiselle perussuomalaisten kanssa ole edellytyksiä.

Perussuomalaisista erosi noin puolet eduskuntaryhmästä ja kaikki ministerit. Eronneet perustivat ryhmän, joka nykyisin tunnetaan puolueena nimeltä Sininen tulevaisuus. Siniset jatkoi silloisen pääministerin Juha Sipilän johtamassa hallituksessa.

Orpon mukaan vuoden 2017 välirikossa oli kyse myös siitä, uskoivatko kokoomus ja keskusta siihen, että Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi pystytty edistämään Sipilän hallituksen ohjelmaa.

Jussi Halla-aho puolestaan kirjoitti tuolloin Facebook-päivityksessään, ettei Sipilän johtama hallitus ollut valmis hallituksen omien, maahanmuuttoa koskevien kirjausten aiempaa tarkempaan noudattamiseen.

Petteri Orpon mielestä SDP:n talouspoliittinen linja on muuttunut niin paljon vasemmalle, että sen yhteensovitus kokoomuksen kanssa on todella vaikeaa.

– Elleivät he palaa takaisin lipposlaiseen, vastuullisen asioiden hoidon pariin.

Lipposlaisuudella Petteri Orpo tarkoittaa 1990-luvun laman jälkeen toimineita SDP:n Paavo Lipposen johtamia hallituksia. Vuosina 1995 – 2003 SDP ja kokoomus olivat hallituksen suurimpia puolueita. Hallituksia kutsuttiin suurimpien puolueiden mukaan muun muassa sinipunahallituksiksi.

Voit keskustella kokoomuksen tulevaisuuden näkymistä tiistaihin 3.8. 2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo sairauslomalle heinäkuun loppuun saakka – puoluejohto toivottaa pikaista paranemista

"Melko yksimielinen" linjaus ei tyydytä kaikkia kokoomuksessa – esitys maahanmuuttajien sosiaaliturvan alentamisesta nosti esiin linjaerot

Analyysi: Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Suosittelemme sinulle