Hyppää sisältöön

Mihin Topi Raitanen voi yltää tänään olympiafinaalissa? Arvokisatilastot antavat mahdollisuuden kutkuttavaan lopputulokseen

Kolmen edellisten arvokisojen tulosten perusteella Topi Raitaselle olisi tyrkyllä harvinainen pistesija, eikä mitalikaan ole kaukana.

Topi Raitanen on irti maanantaina Tokion olympialaisissa 3000 metrin esteiden finaalissa. Kuva: Lehtikuva

Kaiken Tokion olympialaisista löydät Yle Urheilun kisaoppaasta täältä. Miesten 3000 metrin esteiden finaali kello 15.15 alkaen. Voit seurata kilpailua suorana TV1:n, Yle Puheen tai Yle Urheilun verkkosivujen välityksellä.

Topi Raitanen on vauhdissa maanantaina iltapäivällä kello 15.15, kun hän kilpailee Tokion olympialaisissa 3 000 metrin estejuoksun loppukilpailussa. Selvitimme, mitkä sijat ovat hänelle mahdollisia aiempien kilpailujen perusteella.

Raitanen osoitti alkuerässsään olevansa kauden parhaassa kunnossaan. Hän harmitteli alkuerän jälkeen, että olisi halunnut päästä juoksemaan kunnon vauhtijuoksun ja parantelemaan ennätystään. Joka tapauksessa Raitanen osoitti lopun vedollaan kirikykynsä ja kirjautti ajan 8.19,17.

Raitasen oma ennätys on viime vuodelta Monacon Timanttiliigasta. Tuolloin Raitanen juoksi ajan 8.16,57.

Vajaat kaksi vuotta sitten Dohan MM-kisoissa Raitanen olisi ollut ennätyksellään kuudes ja jääden vain reilut kolme sekuntia mitalikamppailusta. Kenian Leonard Kipkemoi Bett otti pronssia ajalla 8.13,07 ja mestaruus meni Etiopian Getnet Walelle ajalla 8.12,96.

Lontoossa 2017 ja Riossa 2016 Raitanen olisi juossut nykyisellä ennätysajallan viidenneksi. Lontoossakin voitto- ja mitalikamppailu olisi ennätysajasta vain parin sekunnin päässä. Pistesija olisi tullut kirkkaasti, sillä siihen olisi riittänyt aika 8.23,02.

Riossa pistesija olisi ollut Raitasen nykyisellä ennätysajalla helposti haarukassa, mutta viime vuosien globaaleista arvokisoista Brasiliassa mentiin kärjen osalta selvistä lujimpaa. Kenian Conseslus Kipruto tykitti voittoon kovalla ajalla 8.03,28, kun mitaliinkiin olisi vaadittu 8.11,52.

Katso alla olevasta grafiikasta, miten Raitasen ennätyksellä olisi pärjätty viime vuosien arvokisafinaaleissa.

Joka tapauksessa arvokisatilastojen perusteella sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon on täyttä realisimia ennätyskuntoiselle Raitaselle. Jos juoksu menee vielä taktisempaan suuntaan, suomalaistykki pystyy hyödyntämään alkuerän tapaan kirikykyjään.

Viimeksi suomalainen kestävyysjuoksija on nähty olympiafinaalissa vuonna 2012, kun vuoden 2008 Euroopan mestari Jukka Keskisalo oli kisaamassa Lontoossa. Keskisalon finaali päätyi epäonnisesti keskeytykseen kolme kierrosta ennen maalia. Keskisalo vietiin jalkavaivan vuoksi pyörätuolilla pois stadionilta.

Keskisaloa edeltävä finalisti ratalajeissa kestävyysmatkoilla on ollut Annemari Sandell vuoden 1996 olympialaisissa Atlantassa. Sandell oli lopputuloksissa 12:s.

Edellisestä pistesijasta ratalajeissa kestävyysmatkoilla on jopa niinkin kaukaa kuin vuodelta 1980, kun Lasse Virén oli viides miesten 10 000 metrillä Moskovan olympialaisissa 1980. Jos Raitanen siis yltää pistesijoilla itapäivällä, puhutaan todella harvinaisesta tuloksesta.

3000 metrin esteistä muistetaan vuoden 1972 Münchenin olympialaisten suomalainen uroteko, kun Tapio Kantanen ylsi pronssille. Vuonna 1976 Montrealissa Kantanen oli neljäs.

Jarruja Raitasen menestystoiveille lyö kuitenkin tämän kauden maailmantilasto. Raitasen kauden paras tulos kaikista viidestätoista loppukilpailuun pääseestä heikoin. Omien ennätysten vertailussa Raitasen takana on kolme urheilijaa.

– Jos lähdetään kovaa menemään, juoksu menee pitkäksi nauhaksi. Jos juoksu menee hitaammin, Topin mahdollisuudet paranevat, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja arvioi.

Lue lisää:

Kommentti: Topi Raitasen huippuveto karisti kysymysmerkit – tässä piilee suomalaisen yllätysmahdollisuus olympiafinaalissa

Topi Raitanen estejuoksun finaalissa – Yle seuraa olympiapäivää hetki hetkeltä

Katso, kuinka maailmanmestari teki lassevirenit: kaatui viimeisellä kierroksella, mutta rynnisti 1500 metrillä eränsä voittoon

Kommentti: Jopa kaiken nähneet yleisurheiluihmiset olivat äimän käkenä, miesten korkeusfinaalin ratkaisu ei saa toistua enää koskaan

Olympialaisten tv-lähetyksessä kohauttaneiden sanojen taustalla on huima tarina – tämän takia kaikkien aikojen korkeusfinaalin kultamitali jaettiin

Juttua muokattu: Korjattu Raitasen alkuerän aika.

Suosittelemme sinulle