Hyppää sisältöön

Pienet hotellit lisääntyvät kotimaan matkailun suosion myötä: Forssaan avattiin seitsemän huoneen hotelli, koska intiimeille kohteille on nyt kysyntää

Menossa on toinen kesä, jolloin suomalaiset matkailevat kotimaassaan. Tilastojen mukaan hotellit ovat yhä suurempia, ja niiden määrä on vähentynyt aivan viime vuosia lukuunottamatta. Samanaikaisesti pienten hotellien suosio kuitenkin kasvaa.

Tyhjä hotellihuone.
Hotelli Lupossa on vain seitsemän huonetta ja korkeintaan kymmenen asiakaspaikkaa. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Kati Turtola

Yrittäjät Tarja Jaakkola ja Minna Penttilä kattavat aamiaista vasta avatun forssalaisen hotellin aulassa. Aamiaisleipä on maustettu villiyrteillä.

Jatkossa asiakkaille tarjotaan kursseja, joilla voi tutustua luonnon antimiin. Hotelli Lupossa on vain seitsemän huonetta, ja konseptiin kuuluvat hyvinvointi ja luontoelämykset.

Matkailun palvelukonsepteja ja tulevaisuutta tutkiva ammattikorkeakoulu Haaga Helian yliopettaja Vesa A. Heikkinen nyökkäilee yrittäjien suunnitelmille.

Kuvassa hekilöt Yrittäjä MINNA PENTTILÄ, Hotelli Luppo, Yliopettaja VESA A. HEIKKINEN, Haaga Helia, Yrittäjä TARJA JAAKKOLA, Hotellil Luppo
Yliopettaja Vesa A. Heikkinen sanoo yrittäjä Minna Penttilälle (vas,) ja Tarja Jaakkolalle, että jatkossa hotelleilta kaivataan entistä useammin myös oheispalveluita. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Heikkisen mukaan hotellibisneksessä on nyt menossa kaksi erilaista kehityssuuntaa. Suuret, kansainväliset hotelliketjut tulevat säilyttämään jatkossankin asemansa, mutta samalla on nähtävissä pienten hotellien nousu.

Matkailijat kaipaavat edelleen nopeita yöpymispaikkoja, joissa on aamiainen, hyvä peti ja suihku. Samanaikaisesti haetaan kokemuksia, hyvinvointia, mielihyvää, pysähtymistä ja rauhoittumista.

– Intiimeillä kohteilla on ehdottomasti kysyntää ja mahdollisuuksia menestyä markkinoilla. Se sopii myös pienille paikkakunnille, että on pieniä ja erikoistuneita kohteita, sanoo Heikkinen.

Elämyksellisyys, yksilöllisyys ja myös paikallisuus

Tilastoissa pienimmät majoitusliikkeet eivät näy. Tilastokeskuksen majoitustilaston (siirryt toiseen palveluun) tiedot on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelujen yrittäjien edunvalvontajärjestö MaRan (siirryt toiseen palveluun) toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että pitkän ajan suuntaus hotellibisneksessä on, että hotellit ovat yhä isompia ja niiden lukumäärä on vähentynyt aivan viime vuosia lukuunottamatta.

– Samalla kuitenkin elämyksellisyys, yksilöllisyys ja myös paikallisuus ovat nyt ilmiöitä ja tekijöitä, jotka myös isot tekijät ovat ottaneet huomioon, sanoo Lappi.

Tyhjä hotellihuone.
Yksi hotellin tärkeimpiä esineitä on majoituspaikan koosta riippumatta sänky. Hotelli Lupossa on pohdittu paljon myös tyynyjä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lappi kertoo, että viimeisten viiden vuoden aikana Suomeenkin on noussut pieniä hotelleja, esimerkiksi boutique-hotelleja. Niinikään bed and breakfast- ja majatalo-tyyppisiä majoitusliikkeitä on syntynyt viime aikoina aikaisempaa enemmän.

Koronalla vahva vaikutus

Hotelliala on yksi koronakriisin pahimpia kärsijöitä. Erityisesti alan isot toimijat ovat tehneet valtaisia tappioita.

– Ihmiset ovat nyt hakeneet erityisesti mökki- ja leirintämajoitusta. Hotelleja sen sijaan on vältelty, kertoo Timo Lappi.

Hotelli Lupon yrittäjät uskovat pienen konseptin sopivan myös vallitsevaan koronatilanteeseeen. Hotellin seitsemässä huoneessa on korkeintaan kymmenen asiakaspaikkaa. Lisäksi hotelli on suunnattu ryhmille.

Yleiskuva hotellin aulatilasta.
Yliopettaja Vesa A. Heikkinen uskoo, että etätyöbuumi lisää tarvetta majoittua rauhalliseen hotelliin. Kodista on tullut osalle ihmisistä työpaikka. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Ihmiset, jotka tänne tulevat, ovat lähtökohtaisesti jo tekemisissä keskenään ja tuntevat toisensa, sanoo Tarja Jaakkola.

Forssa on esimerkki pienestä kaupungista, joka tarvitsee ulkopaikkakunnilta tulevaa ostajakuntaa, että kaupungin palvelut säilyisivät.

– Meillä Forssassa kasvumahdollisuudet ovat aika rajalliset, joten tänne pitää saada ulkopaikkakuntalaisia majoittumaan, että saadaan kaupunkiin lisää volyymiä, sanoo Minna Penttilä.

Tyhjä hotellihuone.
Pienet hotellit ja majatalot lisääntyvät kotimaan matkailun suosion nousun myötä. Kuvaus ja editointi: Ville Välimäki / Yle, toimittaja: Kati Turtola / Yle.

Suosittelemme sinulle