Hyppää sisältöön

Todella harvinaista suomalaisherkkua – Topi Raitanen oli finaalissa häikäisevästi kahdeksas: "Edellisten olympialaisten aikaan olin suunnistaja"

Suomen Topi Raitanen puristi 3 000 metrin estejuoksun olympiafinaalissa kauden parhaaseensa ajalla 8.17,44. Hän oli samalla finaalin paras eurooppalainen. Olympiakultaa voitti Marokon Soufiane El Bakkali.

Topi Raitanen nousi upeasti viimeisellä kierroksella 3000 metrin esteissä 8. sijalle
Topi Raitanen nousi upeasti viimeisellä kierroksella 3000 metrin esteissä 8. sijalle

Topi Raitanen juoksi 3000 metrin esteiden olympiafinaalissa kahdeksanneksi kauden parhaallaan 8.17,44.

– Tänään oli raskaat jalat, mutta niin oli varmasti monella muullakin. Tuplakisoja pitää saada treenattua lisää, mutta annoin kaikkeni radalla, Raitanen totesi juoksun jälkeen Yle Urheilulle.

Katso Raitasen juoksun viimeinen kierros jutun pääkuvan paikalta.

15 miehen olympiafinaalissa lähdettiin liikkeelle rauhalliseen tahtiin. Raitanen tarkkaili tilannetta ensimmäisen 1500 metrin ajan joukon hänniltä. Suomalaisen nousu alkoi viimeisellä kierroksella, jolloin Raitanen napsi sijoja toisensa jälkeen erinomaisen loppukirinsä turvin.

Raitanen juoksi olympialaisten alkuerissä toiseksi ajalla 8.19,17, joten miehen kauden parhaasta suli finaalissa pois lähes kaksi sekuntia. Raitasen ennätys on viime kesänä Monacossa juostu 8.16,57.

– Mutta hei! 2016, kun oli olympialaiset, niin olin suunnistaja. Tänne päästiin ja olin finaalissa kahdeksas. Paljon on työtä mahtunut vuosien varrelle, Raitanen naurahti virne suupielessä.

Katso Topi Raitsen haastattelu

Paras suomalaissuoritus 45 vuoteen

Suomen edellinen pistesija olympialaisten ratalajeissa kestävyysmatkoilla on jopa niinkin kaukaa kuin vuodelta 1980 Moskovan olympialaisista. Tuolloin Kaarlo Maaninka juoksi hopealle miesten 10 000 metrillä ja pronssille 5000 metrillä. Lasse Virén sijoittui 10 000 metrillä viidenneksi.

Miesten 3 000 metrin estejuoksussa Raitasen suoritus on paras 45 vuoteen. Tapio Kantanen oli vuoden 1976 Montrealin olympialaisissa neljäs. Sen jälkeen finaalissa ovat suomalaisista juosseet vain Tommy Ekblom (1980 ja 1984) sekä Jukka Keskisalo (2012).

Topi Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho oli tyytyväinen suojattinsa suoritukseen, vaikka Raitanen itse ei suuresti kahdeksatta sijaansa tuulettanut.

– Tosi hieno suoritus, kaksi kovaa maksimijuoksua. Ihan kärkikaverit pääsivät juoksemaan tuoreempana ja Topi oli sen takia vähän allapäin, kun se ei tuntunut hyvältä. Se oli tosi hieno suoritus ja hän oli paras eurooppalainen, Ukonmaanaho muistutti.

– Topi haluaa voittaa kaikki kisat. Hän peilaa kaiken siihen, valmentaja lisäsi.

Tokiossa olympiakultaan juoksi kilpailuun ennakkosuosikkina lähtenyt Marokon Soufiane El Bakkali. Marokkolaisen voittoaika oli 8.08,90. Etiopian Lamecha Girma pinkoi toiseksi ajalla 8.10,38. Kenian Benjamin Kigen nousi Etiopian Getnet Walen ohi ja otti pronssia ajalla 8.11,45.

Raitanen ei yllättynyt siitä, että kisassa alkuvauhti oli hidas, sillä rankkasade vaikutti kilpailun vauhdinjakoon. Suomalaisjuoksija halusi myös pysyä porukan hännillä, jotta hänen ei tarvinnut tapella esteiden ylityksessä muiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan Raitanen oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Kun juoksee lähelle ennätystä täällä, niin onhan se hyvä suoritus. Mutta näissä kisoissa hyvä ei riitä, Raitanen sanoi.

Lue myös:

Wilma Murto taivutti upeasti seipään finaaliin – lajin supertähdellä karmaiseva kohtalo, yritti hypätä loukkaantuneena ja purskahti kyyneliin

Elina Lampela pettyi karvaasti seiväskarsinnassa: "En muista, milloin viimeksi olen jäänyt ilman tulosta"

Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoinut pikajuoksija hakee turvapaikkaa Puolasta – "En aio palata Valko-Venäjälle"

"Ai se oli Suomen ennätys?" – Sara Kuivisto häkeltyi täysin huimasta tempustaan olympialaisissa ja Raitanen meni finaaliin, katso tästä kohokohdat

Suosittelemme sinulle